mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ο "κίνδυνος για τη δημοκρατία" έληξε, τα βρήκαν με τους εφημεριδοπώλες...

Fred Stein
Όσο αιφνιδιαστικά ξεσηκώθηκε το μιντιακό σύμπαν εναντίον των εφημεριδοπωλών τόσο γρήγορα έληξε ο "πόλεμος" για τη <<δημοκρατία του Τύπου>>. Οι εφημερίδες φθάνουν πλέον (ευτυχώς) στους πάγκους και το "κοινό" μπορεί ησύχως να επιστρέψει στις ασχολίες του. Τυχόν ερωτηματικά που γεννήθηκαν από τα πολεμικά ανακοινωθέντα από τους τηλεοπτικούς δέκτες για το καθεστώς διανομής, τους ανθρώπους, το επάγγελμα, κ.λ.π., οφείλουν πάραυτα να αποσυρθούν...
Το γεγονός ότι στις ασχολίες του κοινού είναι να μην διαβάζει εφημερίδες ουδόλως ενδιαφέρει τους δυο έως προχθές εχθρούς. Το ότι αυτές οι εφημερίδες δεν έχουν και πολλά να προσφέρουν στο κοινό, πάλι δεν ενδιαφέρει κανέναν. Σημασία έχει πως το σύστημα της διανομής θα αλλάξει.

Για τη συμφωνία και τους καταρχήν όρους της διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της "Ισοτιμίας"


Συμφωνία για τη διανομή μετά τον πόλεμο 10 ημερών

ΜΕΤΑ από 10 μέρες σφοδρής αντιπαράθεσης για το σύστημα διανομής στον Τύπο με θύμα την απρόσκοπτη κυκλοφορία των εφημερίδων, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των πρακτορείων διανομής και των εφημεριδοπωλών.
Κύριο σημείο της είναι η υπογραφή νέων συμβάσεων με τα πρακτορεία «Άργος» και «Ευρώπη», στη βάση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη. Καθορίζονται οι όροι διανομής για μεταβατικό στάδιο 4 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» έγινε αποδεκτή και η μείωση στο ποσοστό κέρδους των εφημεριδοπωλών από 20% σε 17%.



Βάσει της συμφωνίας, ειδικά σε Αθήνα-Πειραιά θα λειτουργήσουν 45 υποπρακτορεία, 15 εκ των οποίων θα λειτουργούν με ευθύνη των κεντρικών πρακτορείων και τα υπόλοιπα 30 από τα μέλη της ένωσης εφημεριδοπωλών. Εκτιμάται ότι μέχρι και τη Δευτέρα το σύστημα διανομής θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί, ενώ υπάρχει μερίδα εφημεριδοπωλών που δεν συναινεί με τη συμφωνία. Όλες τις προηγούμενες μέρες οι εφημερίδες δεν κατάφεραν να φτάσουν στα περίπτερα και στους αναγνώστες τους, απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια σε διάφορα σημεία διανομής, έγιναν συλλήψεις αλλά και παρέμβαση εισαγγελέα. Ο «πόλεμος της διανομής» έφτασε στη Βουλή, όπου η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων καταδίκασε τη στάση των εφημεριδοπωλών. Από τη δική της πλευρά η ένωση εφημεριδοπωλών (που επίσης κατέθεσε μήνυση κατά των πρακτορείων), έκανε λόγο για επιχείρηση κατάργησης του κλάδου συνολικά.

Πηγή: http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: