mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μέσα στα Μέσα*

Małgorzata Dobrowolska
** media news, η έκδοση της εβδομάδας

Ανταποδοτικό και για το ΑΠΕ;
Βόμβα αποτελεί η πρόταση που ακούστηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, να ενταχθεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ως «θυγατρική» εταιρεία στην ΕΡΤ ΑΕ. Ο λόγος είναι απλός: θα απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από το κόστος συντήρησής του και θα το αναλάβουν απευθείας οι Έλληνες πολίτες μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Πρώτα συρρίκνωση, μετά εποπτεία;
«Κλείδωσε» η συρρίκνωση της ΕΡΤ, στο τρίτο τρίμηνο του 2011, και με τη βούλα της τρόικας. Μένει να αποφασιστεί ποιο κανάλι θα βάλει λουκέτο, αφού δεν ικανοποιεί πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης η πρόταση για περιορισμό των δραστηριοτήτων της. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ έβγαλε ανακοίνωση αντίδρασης για τους οργανισμούς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στη λίστα κατάργησης ή πώλησης, χωρίς να γνωρίζει ότι σ’ αυτή εντάσσεται και η ΕΡΤ με τη λέξη «downsizing» (συρρίκνωση) και όχι τη λέξη «merger» (συγχώνευση). Εκτιμάται ότι ένας από τους λόγους που δεν ανατίθεται ακόμη η εποπτεία της σε υπουργό, είναι ότι αναμένεται πρώτα η νομοθετική παρέμβαση τον Αύγουστο.

Μόνο οι γενικές γραμματείες
Και επίσημα ανέλαβε την εποπτεία των γενικών γραμματειών ενημέρωσης και επικοινωνίας ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Στους εποπτευόμενους οργανισμούς ανήκει το ΙΟΜ και το ΑΠΕ· κατά πληροφορίες μας, έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση του υπουργού με τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ Ηλία Μάτσικα.

** Για δυο υποθέσεις ελέγχεται για μια ακόμη φορά η σατιρική εκπομπή «Αλ τσαντίρι νιουζ» και ο Λάκης Λαζόπουλος από το ΕΣΡ. Για τα βίντεο που προβάλλει με το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και για όσα ανέφερε στην υπόθεση του Στρος-Καν με την καταγγελία της καμαριέρας. Ο Alpha εκλήθη σε απολογία για τρίτη φορά. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν είναι πως το ΕΣΡ εκθέτει και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έθεσε θέμα για τη σάτιρα που γίνεται στο πρόσωπό του. Τα μέλη του ΕΣΡ τον εμφανίζουν θιγόμενο και θέλουν να τιμωρήσουν με πρόστιμο για «γλωσσική παρεκτροπή» τον παρουσιαστή της εκπομπής και το κανάλι.

** Σε εσωτερική παραγωγή, όπως όλα δείχνουν, θα μετατραπεί η εκπομπή του Παύλου Τσίμα «Έρευνα» την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Η μετατροπή, αν τελικά γίνει, εντάσσεται στην πολιτική σταθερών περικοπών που ακολουθεί το κανάλι της Μεσογείων, η οποία όμως σημαίνει ραγδαία πτώση της τηλεθέασης. Η δεύτερη ενημερωτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τα μέχρι τώρα σχέδια, θα συνεχιστεί ως εξωτερική παραγωγή, πλην με μειωμένο κόστος.



**Οι μετρήσεις ακρόασης του Ιουνίου έκρυβαν μια έκπληξη, για το ραδιόφωνο του ΣΚΑi. Μετά από πολλά χρόνια, χάνει την πρώτη θέση ακρόασης στην πρωινή ζώνη, αυτή με την υψηλότερη ακρόαση στο ραδιοφωνικό κοινό. Μερίδιο στην αλλαγή αυτή έχει η εκπομπή «Ελληνοφρένεια» που απογείωσε τα ποσοστά του Real το μεσημέρι. Ο ΣΚΑi παραμένει στην πρώτη θέση στο σύνολο της ημέρας ενώ ο Real βρέθηκε στη δεύτερη θέση των ενημερωτικών σταθμών.

** Η πολυεθνική Publicis Groupe, που ανέλαβε απευθείας την τύχη της LeoBurnett μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεών της, ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα χρέη στο Alter και το Δημόσιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφεί κατά του πρώην προέδρου της εταιρείας. Κάνει λόγο για εμπλοκή της διοίκησης «σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες πρακτικές», στην υπόθεση διαχείρισης των κονδυλίων της διαφήμισης. Στο παρασκήνιο, κατά πληροφορίες, τρέχει το γεγονός ότι η πολυεθνική δεν μπορεί να αναλάβει τη διαφήμιση αν δεν εξοφλήσει τα χρέη της. Προσφυγή στο μεταξύ κατά της εταιρείας κατέθεσαν και οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται 2,5 εκατ. ευρώ (και κέρδισαν προσωρινή διαταγή για μη αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης).

** «Θύμα» της κρίσης στη διαφημιστικής αγορά έπεσε και ο κορυφαίος θεσμός στον κλάδο της επικοινωνίας, τα Ermis Awards. Όπως αποφάσισε η ΕΔΕΕ θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη του 2012 και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ανέλαβε ο Γιάννης Σιδέρης, Executive Creative Director της Bold Ogilvy.

** Σοβαρό πρόβλημα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ μετά τη μείωση κατά 30% των εσόδων από το αγγελιόσημο αλλά και την εισφοροδιαφυγή από πολλά Μέσα ενημέρωσης. ** Ενδεικτικά και μόνο 12 αθλητικές εφημερίδες δεν έχουν αποδώσει εδώ και 2 χρόνια τις εισφορές των συντακτών τους.
** Νέος κύκλος περικοπών άνοιξε στον ΔΟΛ με δηλώσεις του Σταύρου Ψυχάρη στη σκιά της συμφωνίας του με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη να διατηρήσει το 51% του ΔΟΛ και το μάνατζμεντ.
** Καταγγελίες γνωστός δημοσιογράφος-στέλεχος του «Πρώτου Θέματος» άφησε απλήρωτους τους 18 συντάκτες που απασχολεί είτε ως εσωτερικούς ή ως συνεργάτες.
** Και το κανάλι «Sundance» που δημιούργησε ο Ρόμεπρτ Ρέντφορντ εντάσσει στην πλατφόρμα του το Conn X TV.
** Παράτυπες χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι δημοσιογράφοι στα site του ομίλου Δ. Γιαννακόπουλου οι δικηγόροι της ΠΟΕΣΥ.
** Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο πρόεδρος της βουλής δηλώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, παρά την απόφαση του ΣτΕ. ** Τα κανάλια πάλι έχουν διαφορετική άποψη και δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ζήτημα της προσφυγής. ** Λεπτές είναι οι διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League. Στο μεταξύ ο χρόνος τρέχει και κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 28 Αυγούστου.
** Απεργία και πάλι στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» από την ΕΤΕΡ μετά την αθέτηση της συμφωνίας ότι θα πληρωθούν οι μισθοί στους τεχνικούς.
** Στον Flash πάλι αναμένουν το νέο κύκλο των απολύσεων.
** Ο πρόεδρος του σταθμού Μ. Κυριακίδης στο μεταξύ δήλωσε πως η ΝΕΠ βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τα Λιπάσματα.
 ** Τα 15,9 εκατ. ευρώ έφθασε η διαφήμιση στο Διαδίκτυο σύμφωνα με το ΙΑΒ Hellas.
** Απαράδεκτες είναι όπως δηλώθηκε στην ΕΣΗΕΜΘ οι ατομικές συμβάσεις που ζητούνται από το ΤV Μακεδονία. Οι εργαζόμενοι στο κανάλι στα πρότυπα του ΑΝΤ1 υπέγραψαν.
** Η ABC productions κέρδισε διαγωνισμό του ΟΤΕ για την τεχνική κάλυψη των αγώνων ποδοσφαίρου με ΒΑΝ.
 ** Η εταιρεία αποδελτίωσης InNews που έβαλε πόδι και στον εκδοτικό χώρο, ανακοίνωσε πως πλέον προσφέρει έναντι αμοιβής, αποκόμματα από τα social media. Γεννιούνται δυο ερωτήματα. Πρώτον αν πληρώνει πνευματικά δικαιώματα στους εκδότες για τα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα που αποδελτιώνει και εμπορεύεται και δεύτερον πως παρακολουθεί χρήστες του twitter και face book ώστε να «αποδελτιώνει» τις αναφορές τους σε πολιτικά –κοινωνικά θέματα.
** Άργησε αλλά το κατάφερε. Η ΕΡΤ αρχίζει τις ψηφιακές μεταδόσεις από την Κόρινθο την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: