mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δελτία TV: Δεν έχετε μέλλον; Φάτε ελπίδα...


Ενδοφλέβιες ενέσεις ελπίδας από τις ειδήσεις του Mega και της ΝΕΤ

Της Αγγέλα Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από την Αυγή της Κυριακής

«Ο κόσμος ζητάει ελπίδα - Να μη χάσουμε την ελπίδα»

Το μέλημα των καναλιών, για να ακριβολογούμε, του Mega και της κρατικής ΝΕΤ, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων την περασμένη Πέμπτη, οπότε και στις Βρυξέλλες διαγραφόταν το σχέδιο απόφασης για το ελληνικό χρέος, το μέλημα λοιπόν των καναλιών ήταν το πώς - θα - διατηρήσουμε - ζωντανή - την - ελπίδα. Πώς δεν θα χάσουμε την ελπίδα, πώς θα πιστέψουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον. Διότι ο κόσμος, "που - δοκιμάζεται - το - τελευταίο - διάστημα - με - μεγάλες - θυσίες", πρέπει να συνεχίσει να δοκιμάζεται αδιαμαρτύρητα. Τσιμουδιά, διότι υπάρχει «ελπίδα», διότι "οι - θυσίες - φέρνουν - αποτέλεσμα". Και αυτός που έχει ελπίδα, δεν μπορεί να είναι «αγανακτισμένος», πολύ περισσότερο «Αγανακτισμένος του Συντάγματος».

Η παρουσίαση έτσι του ευρωπαϊκού σχεδίου για το ελληνικό χρέος ξετυλίχθηκε με φόντο περισσότερο στη λογική της «διάσωσης της ελπίδας» παρά στη λογική της παράθεσης της ειδησεογραφίας και της προσπάθειας ερμηνείας των όρων του σχεδίου, όσο οι όροι αυτοί γίνονταν γνωστοί. Με αυτό τον τρόπο, η ροή των πληροφοριών, όπως μεταδιδόταν από τα διάφορα κέντρα, τις Βρυξέλλες, την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, πήρε τη μορφή διαδοχικών μικρών «επιτυχιών» της χώρας μας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν μετά από "σκληρές διαπραγματεύσεις" να πετυχαίνει μια σειρά από καλά αποτελέσματα -τα καλύτερα δυνατά- δεδομένης και της συγκυρίας: υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Η "ελπιδοφόρα" προοπτική της χώρας ξετυλίχθηκε με την ανάπτυξη του ρεπορτάζ από διαφορετικές πηγές:

«Καλή λύση για την Ελλάδα, εκτιμά η κυβέρνηση».

«Θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες».

«Διασφαλισμένη η Ελλάδα αν δεν μπορέσει να βγει στις αγορές - ως το 2020, ελπίζουμε όμως ότι θα βγει το 2014».

«Θετικές οι αντιδράσεις των αγορών», «πέφτουν τα σπρεντ, πέφτουν τα σιντιές».

«Καλό πλαίσιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους», «ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους».

«Θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια»,

«Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ιδιώτες».

Μετά από αλλεπάλληλες «επιτυχίες», το Μνημόνιο και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταγράφει μία ακόμα επιτυχία, το ευρωπαϊκό πακέτο για το ελληνικό χρέος! Η λέξη επίσημη χρεωκοπία, έστω επιλεκτική, μερική, δεν ακούστηκε. Όπως δεν ακούστηκε τι πρόκειται να γίνει με τον εσωτερικό δημόσιο δανεισμό, ας πούμε από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επιχειρήθηκε να περάσει είναι ότι το Mega και η ΝΕΤ είχαν προσκεκλημένο - αναλυτή το ίδιο αισιόδοξο πρόσωπο, με διαφορά μισής ώρας, προκειμένου να εξηγήσει τι σημαίνει το σχέδιο της Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος. Ο αναλυτής - καθηγητής Πανεπιστημίου έδωσε βεβαίως τη... σωστή ανάλυση της "ελπίδας": Μπήκαμε επιτέλους στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Λύνεται το πρόβλημα ρευστότητας για 2-3 χρόνια, οπότε θα έχουμε και πρωτογενή πλεονάσματα, είπε. Ανοίγουν προοπτικές μετά από ένα δρόμο δύσκολο, πρόσθεσε. Επειδή όμως η δόση της "ελπίδας" έπεσε βαριά, παρενέβη ο Πρετεντέρης επιχειρώντας να συμμαζέψει: "Αρκεί στο μεταξύ να μην πεθάνει ο ασθενής. Η Αργεντινή χρεοκόπησε με έλλειμμα μόλις 2,4%, που θα το ζήλευε ακόμα και η Γερμανία".

Σε απόκλιση από τη βασική γραμμή του Mega ο Πρετεντέρης -εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως- δεν είπε πολλά. Περίπου τα ίδια με αυτά που ακούστηκαν από το δελτίο του Νίκου Χατζηνικολάου στο Alter. Και περίπου τα ίδια με αυτά που έγραψαν ορισμένες εφημερίδες και αναλυτές την επομένη. Τι ακούστηκε;

* Όλοι πάμε ψάχνοντας, είναι η πρώτη φορά που χώρα της Ευρωζώνης πέφτει σε χρεωκοπία.

* Να περιμένουμε να δούμε στο επόμενο διάστημα πώς θα εκτιμηθεί το σχέδιο συνολικά από τις αγορές - είναι ακόμα νωρίς.

* Η (επιλεκτική) χρεωκοπία πρέπει να είναι πρόσκαιρη και να είναι το τέλος της περιπέτειας της χώρας, να αποδειχθεί αποτελεσματική λύση.

* Θα καταφέρει το "πακέτο" να σταματήσει τον φόβο μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης; Δεδομένου ότι δεν προβλέπει πολλά για άλλες χώρες με ίδια προβλήματα ή σε κίνδυνο. Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε σε μερικούς μήνες θα μιλάμε για τα ίδια προβλήματα.

Ούτως ή άλλως, "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία". Οι θάνατοι των ελπίδων θα αρχίσουν να καταγράφονται από τον Σεπτέμβριο στο Σύνταγμα ή σε άλλες πλατείες, ανεξαρτήτως τι θα λέει το Mega ή η ΕΡΤ. Γιατί εκτός από τη φαντασιακή πραγματικότητα των καναλιών, υπάρχει και η πραγματική πραγματικότητα της ζωής του καθενός.

Πηγή:  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=630222

Δεν υπάρχουν σχόλια: