mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Την "εργασιακή εφεδρεία" απλήρωτων εφαρμόζουν πρώτα τα media

Προκλητικές πράγματι οι μικρές αγγελίες εφημερίδων και περιοδικών που ζητάνε νέους προσφέροντας μαύρη εργασία και ελεύθερη είσοδο σε γκλάμουρους events... Τις αγγελίες έφερε στη δημοσιότητα η παράταξη "Παρατύπως" και περιγράφουν μια υπαρκτή κατάσταση στο χώρο. Μετά τις εκατοντάδες των απολύσεων, το "περιεχόμενο" φτωχαίνει. Βασικά δεν υπάρχει κανείς να παράγει θέματα, ρεπορτάζ, να βγάζει ειδήσεις. Οι εκδότες όμως θέλουν να κρατήσουν τα Μέσα τους. Για αυτό και βγήκαν στη γύρα, υποσχόμενοι αντί για μισθό, εμπειρία και εισιτήρια για συναυλίες. Η κατάντια των ΜΜΕ και των εκδοτών του ...χρηματιστηρίου. Όταν άρχισαν να εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους διάφοροι μικρο-εκδότες κανείς δεν αντέδρασε, ούτε οι κρατικοί φορείς που έχαναν φόρους , ούτε τα συνδικαλιστικά όργανα των συντακτών. Η λογική ήταν: γεννιούνται θέσεις εργασίας. Μετά άρχισαν να το εφαρμόζουν δεκάδες sites. Τώρα πια, χωρίς καμία αντίδραση, το εφαρμόζουν και οι "μεγάλοι".

Οι περίφημες αγγελίες:

ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ οργανισμό ζητούνται άτομα με πολύ καλό γραπτό λόγο, για πρακτική εκμάθηση δημοσιογραφίας, δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας επ' αμοιβή. Αποστολή βιογραφικών…….

ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ εφημερίδα ζητούνται δόκιμοι υποψήφιοι δημοσιογράφοι, με άριστο γραπτό λόγο και πολύ καλή γνώση σε θέματα διεθνή ή κοσμικά ή άμυνας - διπλωματίας ή media, για πρακτική εξάσκηση και δυνατότητα μόνιμης συνεργασίας. Αποστολή βιογραφικών….
Και στις δυο αγγελίες το «τυράκι» είναι η «δυνατότητα μόνιμης συνεργασίας». Απλήρωτη εργασία, δήθεν εξάσκηση και η… φάκα είναι στημένη για τους χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους που αναζητούν κάποια επαγγελματική διέξοδο.



Υπάρχουν όμως και οι πιο προκλητικοί «εργοδότες» που δεν υπόσχονται καν «μόνιμη συνεργασία», αλλά… προσκλήσεις σε event! Διαβάστε τι δημοσιεύτηκε λίγο καιρό πριν:

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ για ηλεκτρονικό περιοδικό πολιτισμού με 8 χρόνια παρουσίας στο Internet ζητούνται από όλη την Ελλάδα για κείμενα που αφορούν όλο το φάσμα της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, των εικαστικών και των events γενικότερα, χωρίς απαραίτητα προϋπηρεσία στη σύνταξη κειμένων, απαραίτητα με όρεξη για να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά στην ομάδα του περιοδικού. Παρέχονται προσκλήσεις στα events και τις συναυλίες όσων συμμετέχουν – δεν παρέχεται μισθός (!).

http://paratypos.blogspot.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ματίνα μας αδικείς ίσως χωρίς να το ξέρεις...αλλά αν κάνεις τον κόπο να ρίξεις μια ματιά πριν απο κάνα χρόνο και βάλε στο μπλογκ μας θα έβλεπες τι θόρυβος είχε δημιουργηθεί με τις παρόμοιες αγγελίες του Δούση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αλλάξει mail στις αγγελίες του. Βεβαιώς συνεχίζει μέχρι σήμερα κανονικά...
Μην μας ¨τυφλώνει" η κομματική αλληλεγγύη και ευλογατε μόνο τα γένια σας, δεν κανει να καταντήσετε σαν τον Τριμη...

Matina Pap είπε...

Συνάδελφοι, να συμφωνήσω μαζί σας αλλά στην ανάρτηση γίνεται λόγος για μη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων. Φυσικά και εσείς, ως blog είχατε επισημάνει το φαινόμενο. Και φυσικά θυμόμαστε τις αναρτήσεις για τους απατεώνες. Το θέμα όμως είναι να αντιδράσουν αφενός τα εκλεγμένα όργανα και αφετέρου οι κρατικοί φορείς που έχουν απώλεια εσόδων.