mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μέσα στα Μέσα*

του Engin Selcuk 
**media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Καθαρίζουν οικόπεδα...
Συνεχίζεται η επιχείρηση καθαρισμού οικοπέδων της από την ΕΡΤ με την έγκριση ποσών της τάξης από 120 ως και 150 χιλιάδες ευρώ. Τα εν λόγω οικόπεδα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Αυλίδας, προορίζονται προς εκποίηση αφού θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Ειδικά για την Αυλίδα φέρεται να έχει εκφραστεί ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Mega ανακατατάξεις
Η πιθανή είσοδος του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη με μεγαλύτερο του 5% ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της «Τηλέτυπος» θα επιφέρει ανακατατάξεις αλλά και την εμφάνιση και των «αφανών» μετόχων. Ήδη εμφανίζεται με μικρότερο ποσοστό ο Δ. Κοπελούζος αν και φημολογείται πως διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό από το 2,5% της εταιρείας που εμφανίζεται. Παράλληλα οι σχεδιασμοί για επιμέρους συγχωνεύσεις με το Star –το ονομάζουν και επωφελείς συνέργειες- προχωράνε, αν και υπάρχει μέτοχος που συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις για το σχέδιο.

Πλησιάζουν τις 1000
Για τις απολύσεις στο χώρο των ΜΜΕ ο λόγος τον τελευταίο χρόνο που φαίνεται να φθάνουν πλέον τα 1000 άτομα. Στο συγκρότημα Μπόμπολα απολύθηκαν από την «Ημερησία» δυο δημοσιογράφοι ενώ από το «Πρώτο Θέμα» απομακρύνθηκε χωρίς αιτιολογία ο σκιτσογράφος Γιάννης Δερμετζόγλου. Την ίδια ώρα προστέθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα ο Α. Κασιμάτης που είχε φύγει από την «Ημερησία».

**Στον EutelSat μεταφέρει τις τηλεοπτικές και άλλες υπηρεσίες του ο ΟΤΕ ενώ το σενάριο πώλησης του Hellassat συζητείται ολοένα και εντονότερα. Η δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ παρά τις ετοιμασίες και δοκιμαστικές μεταδόσεις της παραμένει «παγωμένη».
** Περισσότερες από δέκα περιφερειακές εφημερίδες έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους ακούστηκε στη Βουλή στην ακρόαση των ενώσεων ιδιοκτητών περιφερειακού Τύπου. Η συζήτηση αφορούσε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές καταχωρήσεις που ετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ κατήγγειλε πως ο κεντρικός αθηναϊκός Τύπος στοχεύει να ελέγχει την ενημέρωση στην περιφέρεια.
** Ο Μανώλης Κακλαμάνος του Nine ραδιόφωνο ανέλαβε να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι και το πρόγραμμα του Channel 9. Από το κανάλι έχουν σταματήσει όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες χωρίς ασφαλή υπόσχεση για το τι θα γίνει τον Οκτώβριο.



** Απέσυρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση της να προωθήσει οδηγία για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στον έντυπο Τύπο μετά τις αντιδράσεις χωρών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα. Έτσι για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια οι ισολογισμοί υποχρεωτικά θα δημοσιεύονται στα έντυπα Μέσα. Η παράλληλη ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο θα προωθηθεί με αλλαγή του πλαισίου για τις Α.Ε.
** Τα δημόσια ΜΜΕ διαμορφώνουν το τοπίο των media, εκτός Ελλάδας. Το συμπέρασμα αφορά στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς μέλη της EBU στην κεντρική Ευρώπη. Γιατί στην υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη στην οποία η ένωση εντάσσει και τη χώρα μας, τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα και τα κρατικά κανάλια συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις πολιτικές. Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην 66η γενική Συνέλευση της EBU που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάσα στο Finlandia Hall του Ελσίνκι με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 στελεχών από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Ο διευθύνων σύμβουλους του YLE Lauri Kivinen, ανέφερε πως οι εθνικοί Κρατικοί Broadcasters συνεχίζουν να αποτελούν την ισχυρή ραχοκοκαλιά των media, γεγονός που καθιστά την EBU και τα Μέλη της μία σημαντική δύναμη. Σε αυτή τη γενική συνέλευση σημειώθηκε με έμφαση πως θα πρέπει οι κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία των φορέων, την εγγυημένη ασφαλή και ικανή χρηματοδότηση.
** Μείωση του κόστους για τις έρευνες τηλεθέασης και ακροαματικότητας ζήτησαν και πέτυχαν οι διαφημιστικές εταιρείες.
** Τα χρέη των δημόσιων οργανισμών για διαφημιστικές καμπάνιες του παρελθόντος πιέζουν τις εταιρείες που είχαν πάρει τα αντίστοιχα έργα. Φώς στο τούνελ αποπληρωμής δεν διαφαίνεται.
** Σε αντίθεση με άλλες ΔΕΚΟ μόνο η ΕΡΤ φέρεται να πληρώνει στην ώρα της, εντός δηλαδή 90 ημερών από την κατάθεση των τιμολογίων.
** Επιμένουν οι πληροφορίες πως «Ο κόσμος του Επενδυτή» αναζητά νέο ιδιοκτήτη. Μείζον ωστόσο θέμα είναι αν θα διατηρήσει το δικαίωμα διανομής των προσφορών από τα «αρχεία» των εταιρειών του Κώστα Γιαννίκου.
** Γενναίο haircut κατά 25% στο κόστος ύψους 176 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League ζητά ο όμιλος Forthnet από τη διοργανώτρια του ελληνικού πρωταθλήματος. Η Forthnet στην επιστολή του προέδρου της Π.Παπαδόπουλου προς τη Super League κάνει λόγο για την ισχυρή αμφισβήτηση που δέχθηκε η αξιοπιστίας του πρωταθλήματος της Super League η οποία και προκάλεσε «ανεπανόρθωτη βλάβη στα συμφέροντα του ομίλου». Για αυτό και ζητά τη μείωση κατά 25% ήδη από το πρώτο έτος της 4ετούς συμφωνίας, δηλαδή την αγωνιστική που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το ερώτημα είναι αν ένα τέτοιο δικαίωμα μείωσης τιμής της συνδρομής, για τους ίδιους λόγους, έχουν οι χιλιάδες των συνδρομητών της ψηφιακής πλατφόρμας της Nova.
** Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους στους κλάδους της οπτικοακουστικής παραγωγής έχει ανακοινώσει το υπουργείο Απασχόλησης. Οι άνεργοι στις ειδικότητες Χειριστές κινηματογραφικής και τηλεοπτικής Μηχανής Λήψης, Ηχολήπτες, Μοντέρ, Ενδυματολόγοι, διευθυντές παραγωγής, Τεχνικοί Επεξεργασίας Ήχου.
** Δοκιμαστικές εκπομπές ψηφιακού σήματος ξεκίνησε το TV 100 από το κέντρο εκπομπής του Φιλίππειου.
** Στο Nova ΣΠΟΡ FM επέστρεψε ο Βασίλης Σαμπράκος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Εξέδρα».
** O πρώην εκδότης των «Αποκαλύψεων» εντάχθηκε στο συγκρότημα της real group.
** Εφάπαξ ποσό 300 ευρώ ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει σε ανέργους ο ΕΔΟΕΑΠ.
** Κοντά σε συμφωνία με τον Alpha βρίσκονται οι δημιουργοί της «Ελληνοφρένειας».
** Παρουσία στο face book και twitter απέκτησε το ΑΠΕ.
** Δεν φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως για την επόμενη σεζόν το «The Giza bar» που κατεβάζει αυλαία στο τέλος του μήνα.
** Την πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης θέτει πάλι η ΕΔΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: