Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών στην επιβολή ειδικού φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων στη χώρα μας, με την επίκληση παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν ήταν η μοναδική ανάμειξη της ACT στην τηλεοπτική βιομηχανία.
Η συνεδρίαση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα να καταρτιστεί κοινή πλατφόρμα με αιτήματα των ιδιωτικών καναλιών έναντι των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ACT Ross Biggam η τηλεοπτική βιομηχανία στην Ευρώπη έχει ένα κύριο αίτημα: τη ρυθμιστική ανεκτικότητα και τη βοήθεια σε συγκεκριμένα ζητήματα προστασίας του περιεχομένου.
Στο επίκεντρο πάντως βρίσκεται η αντιμετώπιση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων, με τα οποία τα ιδιωτικά κανάλια σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή αντιπαλότητα. Η Ένωση Ιδιοκτητών δήλωσε πως δεν ζητά κρατική ενίσχυση, αλλά να τηρηθούν οι όροι του θεμιτού ανταγωνισμού με τα δημόσια δίκτυα.
Η ACT προσδιόρισε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους ζητά πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Ζητά να καθοριστούν σαφή όρια στην επέκταση των broadcasters με κρατική χρηματοδότηση, στο καινούργιο περιβάλλον των Νέων Μέσων.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα αθλητικά δικαιώματα και τα digital media εκτιμάται ότι ήδη παρατηρείται κίνδυνος στρέβλωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς τα ιδιωτικά κανάλια έχουν επηρεαστεί από τη δραματική πτώση των διαφημιστικών εσόδων τους.
Η προστασία του περιεχομένου και η λήψη μέτρων ενάντια στην πειρατεία είναι το δεύτερο θέμα στην πλατφόρμα της ACT. Κύριο επιχείρημα ότι το πρόγραμμα που παρέχεται δωρεάν στο κοινό, ειδικά το ειδησεογραφικό, είναι κοστοβόρο για τις επιχειρήσεις. Ζητάνε επίσης «ευελιξία» και «ανεκτικότητα» από τις ρυθμιστικές αρχές στην παρουσίαση νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρουν στους τηλεθεατές περισσότερες επιλογές περιεχομένου.
Τέλος, ζητάνε να μην αλλάξουν οι ρυθμίσεις που καθορίζουν τη διάθεση και διανομή προγραμμάτων και υπηρεσιών εκτός εγχώριων αγορών. Σήμερα, όπως σημειώνει η Ένωση, λειτουργούν 7.200 κανάλια και 720 on demand υπηρεσίες χωρίς πρόβλημα στη διανομή τους σε άλλες αγορές.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία 19 Ιουνίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου