mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η Αττική βλέπει "ψηφιακή"

** αναδημοσίευση από "Ισοτιμία" 19 Ιουνίου

Η Αθήνα υποδέχθηκε το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας Αlpha, Alter, ANT1, Mega, ΣΚΑΙ, Star, TV Μακεδονία, μέσα από τον φορέα του Digea, εκπέμπουν πλέον τα προγράμματα τους ψηφιακά από την Αίγινα και τον Υμηττό. Πολύ αργότερα από κάθε άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και του λεκανοπεδίου της Αττικής έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτική εικόνα χωρίς χιόνια και παρεμβολές.
Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα γίνεται ωστόσο σπασμωδικά, χωρίς κεντρικό προγραμματισμό και συντονισμό αφού η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε περίοδο αναζήτησης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Η ψηφιακή εκπομπή άρχισε μόνο από τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας τα οποία συνασπίστηκαν στην κοινή εταιρεία του Digea που εκπόνησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή μετάβαση, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος και οι όροι της ψηφιακής αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.



«Το εγχείρημα έχει δυσκολίες» δηλώνει στην «Ι» ο διευθύνων σύμβουλος του Digea Γιώργος Μαθιός. «Υπάρχουν ακόμη άλυτα θέματα όπως η χωροθέτηση και η αδειοδότηση των σημείων εκπομπής , το πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών και φυσικά η ψηφιακή αδειοδότηση αλλά και ο καθορισμός του τελικού ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων».
Στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης, το σήμα εκπέμπεται παράλληλα αναλογικά και ψηφιακά, από Πάρνηθα και Υμηττό και από Αίγινα και Υμηττό αντίστοιχα. Όπως επισημαίνουν στελέχη της τηλεόρασης, η παράλληλη εκπομπή σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το αρχικό business plan του Digea αναπροσαρμόζεται εκ των συνθηκών. Αιτία δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση ή η κάθετη πτώση των διαφημιστικών εσόδων αλλά κυρίως οι καθυστερήσεις θεσμικών παρεμβάσεων από την πλευρά της πολιτείας. Μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά κανάλια που μετέχουν με ίσα μερίδια μετοχών στον Digea έχουν επενδύσει το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Για την κάλυψη του συνολικού ποσού της επένδυσης η οποία εκτιμάται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, συζητείται το ενδεχόμενο λήψης δανείου. Σκέψεις και προτάσεις που είχαν γίνει πριν δυο χρόνια για την πιθανότητα κρατικής ενίσχυσης στο ψηφιακό εγχείρημα της ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν καταρρεύσει. Οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις, όπως το θέτουν, ζητάνε μόνο την αποσαφήνιση του τοπίου προκειμένου να προχωρήσουν την επένδυση τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. «Η περίοδος κρίσης που διανύουμε δεν ευνοεί επενδύσεις και πρέπει να υπάρχει σαφής ορίζοντας» σημειώνει ο κ. Μαθιός ο οποίος χαρακτηρίζει «βαρύ» το εγχείρημα για μια βιομηχανία η οποία ταλαιπωρείται αρκετά το τελευταίο διάστημα. «Η ψηφιακή τηλεόραση είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, μια αλλαγή που βελτιώνει την καθημερινότητα και το αγαθό της τηλεόρασης», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Digea.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εκπομπή του ψηφιακού σήματος του Digea στην Αττική, θα ακολουθήσει μια περίοδος «παγώματος» στο ψηφιακό εγχείρημα. Φυσιολογική εξέλιξη την χαρακτηρίζουν στελέχη των ιδιωτικών σταθμών καθώς η ψηφιακή μετάβαση στην υπόλοιπη χώρα εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν, απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία με την ΕΡΤ. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται προς το παρόν εκτός ψηφιακής μετάβασης, μόλις πρόσφατα η ΕΡΤ αποφάσισε πως θα εκπέμψει σε τεχνολογικό πρότυπο MPEG 4, όπως και ο Digea ενώ το «πειραματικό» μπουκέτο της Digital ERT εκπέμπει σε MPEG 2. Ο διαγωνισμός ύψους 340 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια του κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού δεν έχει ακόμη λήξει. Η ΕΡΤ εκτιμά πως θα εκπέμψει ψηφιακά τα δικά της προγράμματα της ΕΤ,1 ΝΕΤ, ΕΤ-3 και Βουλή στην Αττική μετά τον Σεπτέμβριο. Έως τότε ο Digea θεωρεί πως θα είναι έτοιμος και ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, όπως επίσης και το πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών και της λειτουργίας των κέντρων εκπομπής. Το βέβαιο είναι ότι η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση της χώρας. Το 2012 ορίστηκε ως έτος παύσης του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος για ολόκληρη την Ευρώπη. Για τη χώρα μας όμως παραμένει ένας στόχος σχεδόν ανέφικτος.

Αποκωδικοποιητές οπωσδήποτε στα Νότια προάστια

Η ψηφιακή εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας μέσω του Digea λαμβάνεται από 4.500.000 κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής, τη Νοτιοδυτική Εύβοια και τα δυτικά παράλια των Κυκλάδων. Το κέντρο εκπομπής στην Αίγινα σβήνει οριστικά για τα ιδιωτικά κανάλια, όχι όμως για την ΕΡΤ ενώ από το Υμηττό θα γίνεται παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι στα Νότια προάστια της Αττικής που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα μόνο από τον πομπό της Αίγινας, θα πρέπει να διαθέτουν τους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα ιδιωτικά κανάλια. Στις άλλες περιοχές της Αττικής δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην αγορά υπάρχουν περίπου 700 χιλιάδες δέκτες που έχουν λάβει την πιστοποίηση του Digea. Για το ειδικό αυτό σήμα μάλιστα, ο Digea έχει μερίδιο από τις πωλήσεις των δεκτών.
Ο Digea σε συνεργασία με τους δήμους των Νοτίων προαστίων έχει κυκλοφορήσει ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία δίνονται όλες οι πρώτες πληροφορίες για τη λήψη της τηλεοπτικής εικόνας, την εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή και τη σύνδεση του με τις τηλεοπτικές συσκευές. Δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή κεραίας, αν και στην αγορά επισημάνθηκαν ήδη φαινόμενα εκμετάλλευσης των πολιτών. Σημειώνεται ωστόσο ότι για κάθε τηλεοπτικό δέκτη στα νοικοκυριά είναι απαραίτητος και ξεχωριστός ψηφιακός αποκωδικοποιητής, σε διαφορετική περίπτωση όλες οι συσκευές θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Η τιμή του ψηφιακού αποκωδικοποιητή ξεκινά από 40 ευρώ. Καθώς όμως δεν υπάρχει πλαίσιο για τα τεχνολογικά πρότυπα στη μετάβαση προς την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα όταν η ψηφιακή τηλεόραση θα γίνει συνήθεια για τους Έλληνες και θα αρχίσει η παροχή νέων προηγμένων υπηρεσιών, θα απαιτηθούν νέοι ψηφιακοί αποκωδικοποιητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: