mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Απεργίες στην ΕΡΤ

Απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην ΕΡΤ, τεχνικών-διοικητικών και δημοσιογράφων. Πρώτη ανακοίνωσε τις απεργίες η ΠΟΕΣΥ και τις αποφάσεις θα λάβουν η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες Ενώσεις. Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι η ΕΡΤ γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό τι ακριβώς θα γίνει αλλά κάθε φορά ανακοινώνει και ένα διαφορετικό σενάριο, παίζοντας με την αγωνία των εργαζομένων.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ., εν όψει της συνεχιζόμενης πολυγλωσσίας των κυβερνητικών στελεχών που -κατά δήλωσή τους- ασχολούνται με τα θέματα της ΕΡΤ, αποφάσισε να προτείνει στις Ενώσεις μέλη της Π.Ο.Ε.ΣΥ. την κήρυξη 24ωρης απεργίας στην ΕΡΤ την Τετάρτη 23 Ιουνίου και 48ωρης την Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 με αιτήματα:
1. Άμεση ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου που λήγουν την 30ή Ιουνίου 2010
2. Κατάθεση εντός τριμήνου νομοσχεδίου που να καταργεί οριστικά το αίσχος των συμβάσεων ομηρίας και κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και να κατοχυρώνει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ΑΕ .
3. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Η τελευταία ΣΣΕ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008!
4. Τοποθέτηση εκπροσώπου του δημοσιογραφικού χώρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ.
5. Διά νόμου ορισμός δημοσιογράφων στις επιτροπές που εγκρίνουν τα προγράμματα στα οποία εμπεριέχεται δημοσιογραφική εργασία.
6. Δημοσιοποίηση των συμβάσεων ειδικών θέσεων, συμβούλων κ.λπ. με το ύψος των αμοιβών και το παρεχόμενο έργο.

Για το ίδιο θέμα η "Ισοτιμία" έγραφε το Σάββατο:

Στο παραπέντε της λήξης των συμβάσεων στην ΕΡΤ και ενώ η Ένωση Συντακτών προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, η κατάσταση στην κρατική τηλεόραση παραμένει συγκεχυμένη. Η περίφημη αλλαγή του οργανογράμματος παγώνει για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, το νέο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη εγκριθεί, η αξιοποίηση και αξιολόγηση του μόνιμου προσωπικού δεν φαίνεται να προχωρεί. Και ενώ η κρατική τηλεόραση «αδειάζει» από τους συμβασιούχους στο τέλος του μήνα και τα αρμόδια Υπουργεία δεν εγκρίνουν την τροπολογία που έχει κατατεθεί, ασκούνται πιέσεις και από κυβερνητικά στελέχη, όπως λένε οι πληροφορίες, προκειμένου να παραμείνουν ορισμένοι παρουσιαστές εκπομπών.
Η διοίκηση της ΕΡΤ φέρεται να έχει δεμένα τα χέρια της σε ό,τι αφορά τη διέξοδο για τους συμβασιούχους, των οποίων η συνεργασία λήγει σε 20 μέρες, εξαιτίας προσκομμάτων που θέτουν συνεχώς παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών στην έγκριση της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία θα απασχολεί σε ποσοστό 25% των οργανικών θέσεων συμβασιούχους σε όλες τις ειδικότητες.
Στο ζήτημα παρενέβη την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Συντακτών που απαίτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση λύση·διαφορετικά εξήγγειλε απεργία την επόμενη εβδομάδα και κλιμάκωση με 48ωρες απεργίες. «Δεν θα δει κανείς Μουντιάλ», φαίνεται πως ήταν το μήνυμα της δημοσιογραφικής ένωσης στην κυβέρνηση.
Η τροπολογία πάντως που προωθεί η διοίκηση δεν κατοχυρώνει τους συμβασιούχους που εργάζονται ήδη, καθορίζει ωστόσο θέσεις συμβάσεων εργασίας οκτάμηνης διάρκειας και θέσεις συμβάσεων έργου τρίμηνης διάρκειας. Ειδικότερα για τις θέσεις δημοσιογράφων και παραγωγών - παρουσιαστών σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές, η προκήρυξη των 250 περίπου θέσεων θα γίνει από τη διοίκηση της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας στελέχη της κρατικής τηλεόρασης ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τα κριτήρια (πτυχίο, εμπειρία σε ΜΜΕ, ασυμβίβαστο απασχόλησης σε άλλο Μέσο, κ.λπ.).Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί ποιες εκπομπές θα πάρουν το πράσινο φως ώστε να συνεχίσουν για μια ακόμη σεζόν. Από τις 11 ενημερωτικές εκπομπές που διαθέτει η ΝΕΤ φαίνεται να συνεχίζουν οι 5. Ανάμεσα στις νέες προτάσεις είναι οι εκπομπές «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» (ωστόσο δεν προτείνεται ο Στέλιος Κούλογλου ως παρουσιαστής), το «Κουτί της Πανδώρας», μια εκπομπή του Αντώνη Καφετζόπουλου, κ.ά.
Ματίνα Παπαχριστούδη, spapachristoudi@isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: