mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Τηλε-τζόγος made in Germany!

Πατέντα από Γερμανία ο τηλεοπτικός τζόγος

Της Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής"

Με ονομασίες όπως «Call for Cash», «Night Quiz», «Boeing», «Play & Win» «Τηλεκύβος», «Puzzle», «TV Quiz» κ.ά., τα τηλεπαιχνίδια τζόγου προβάλλονται, στις μεταμεσονύκτιες ώρες κυρίως, από μεγάλα κανάλια όπως ο Alpha και παλαιότερα ο ΑΝΤ-1 και ο Μακεδονία TV, αλλά και σε δεκάδες περιφερειακά. Το τηλεπαιχνίδι καλεί τους τηλεθεατές να «βρουν τη λέξη» ανασυνθέτοντας τη σειρά γραμμάτων και να κερδίσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ. Οι πιθανότητες κέρδους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώνει ο Alpha, είναι 1/5.000.
Το ΕΣΡ τα έχει χαρακτηρίσει ως "τυχερά παιχνίδια", αφού η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις δεξιότητες ή γνώσεις των συμμετεχόντων, αλλά από την τύχη να επιλεγείς ανάμεσα σε πολλούς να απαντήσεις. Η συμμετοχή σε αυτό εξαρτάται από τους χειριστές της εκπομπής και μάλιστα με τρόπο αθέμιτο, σύμφωνα με το ΕΣΡ. Όσοι δεν επιλεγούν να βγουν στον αέρα, έχουν καταβάλει το κόστος του τηλεφωνήματος υψηλής χρέωσης όσες φορές καλέσουν. Τελευταίως ο Ant-1, προκειμένου να αποσοβήσει τον χαρακτηρισμό ως τυχερό παιχνίδι προβάλλει το «TV Quiz» με την ένδειξη ότι κερδίζει «ο πιο γρήγορος».

Τα περισσότερα από τα τηλεπαιχνίδια τζόγου αποτελούν "πατέντα" γερμανικής εταιρείας, γυρίζονται σε στούντιο στη Γερμανία (οι παρουσιάστριες συχνά δεν μιλούν καν σωστά ελληνικά) και μεταδίδονται ζωντανά μέσω σύνδεσης στα ελληνικά κανάλια, τα οποία κερδίζουν είτε α) από την παραχώρηση της ζώνης τους στη γερμανική εταιρεία είτε β) από τα κέρδη των Γερμανών είτεγ) και από τα δύο, σε περίπτωση μεγάλων καναλιών υψηλής τηλεθέασης.

Το ΕΣΡ εφαρμόζοντας τον νόμο έχει λάβει περί τις 50 καταδικαστικές αποφάσεις για κανάλια της Αθήνας και της περιφέρειας, με συνολικά πρόστιμα που φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Η προβολή των τηλεπαιχνιδιών τζόγου σταμάτησε τον περασμένο Απρίλιο για να ξεκινήσει αυτές της μέρες και με τη «σφραγίδα» του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: