mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πληρώστε ή δώστε στη Digea τις κεραίες σας!


Νέος νόμος ζητά από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς περιβαλλοντικές μελέτες μέσα στο Πάσχα

Αναδημοσίευση από radiofono.gr

Αναστάτωση ενδέχεται να προκαλέσει νέος νόμος που προβλέπει ότι όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, των οποίων οι κεραίες δεν έχουν λάβει άδεια κατασκευής από την ΕΕΤΤ, θα πρέπει να υποβάλλουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ραδιοεκπομπών και πολεοδομίας μέχρι τις 30 Απριλίου. Δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των ραδιοφωνικών κεραιών σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν είναι αδειοδοτημένες, η σύνταξη των απαραίτητων μελετών, μεσολαβούντων των διακοπών του Πάσχα θα είναι επίπονη και με υψηλό κόστος.

Πρόκειται για το άρθρο 126 του Νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», οποίος ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου και εκκρεμεί η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι σχετικές μελέτες συντάσσονται από τεχνικά γραφεία με διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Οι υπεύθυνοι αρκεί να υποβάλλουν τις αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια έχουν 18 μήνες για να λάβουν απαντήσεις και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία πλέον θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσα στην προθεσμία, είναι:
α) Αίτηση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
β) Αίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή αποδεικτικό νόμιμης χρήσης των συχνοτήτων εκπομπής
και λήψης
γ) Μελέτη Ραδιοεκπομπών για την έκδοση θετικής γνωμάτευσης της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή κατά περίπτωση αίτηση υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις
ε) Πολεοδομική μελέτη
στ) Αιτήσεις που πιθανόν απαιτούνται κατά περίπτωση

Ο νόμος αυτός ουσιαστικά δίνει παράταση ενάμιση μήνα, σε παλιότερη προθεσμίας που είχε θέσει ο νόμος 4053 πριν από δυο χρόνια, βάσει του οποίου η προθεσμία για τη συγκεκριμένη διαδικασία έληγε στις 6 Μαρτίου 2014, δηλαδή μια βδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί είχαν ενημερωθεί για αυτή τη διαδικασία και κατάφεραν να την ξεκινήσουν εμμέσω κρίσης, δεδομένων των εξόδων της. Επιπλέον ο αριθμός των κεραιών αυξήθηκε πρόσφατα, καθώς επετράπη η τοποθέτηση πολλαπλών αναμεταδοτών για την κάλυψη μεγαλύτερης εμβέλειας από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο νόμος επίσης περιλαμβάνει και δωράκι στη Digea, σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ένα κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ για τις μελέτες μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα για ραδιοφωνικούς σταθμούς των οποίων τα οικονομικά βρίσκονται «στο όριο»: το πρόσφατο διάστημα αρκετοί σταθμοί έκλεισαν για πρόστιμα τέτοιου ύψους, ενώ άλλοι πωλήθηκαν σε τέτοιες τιμές, που σημαίνει ότι το κόστος των μελετών ίσως υπερβαίνει τη συνολική αξία του σταθμού. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει νέα παράταση και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των ραδιοφωνικών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: