mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Τα συνδικαλιστικά όργανα δεν δίνουν δεκάρα για τους δημοσιογράφους της νέας εποχής

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ SITES ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Αναδημοσίευση από την Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (ώρα 9:00, κτίριο 9, αίθουσα 14) η τακτική δικάσιμος με κατηγορούμενο το site «dealnews» και κατήγορο συντάκτη του που δούλευε 6ήμερο, 8ώρο για 450 ευρώ «μαύρα» και ο οποίος απολύθηκε τον Μάρτιο του 2011, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε γενική απεργία στις 23/2/11 (βλ. εδώ).
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη αποφανθεί το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών με απόφαση του στις 23/2/12, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε η εξαρτημένη φύση της εργασίας του εσωτερικού συντάκτη σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες και επομένως αποφασίστηκε ότι ο απολυμένος συντάκτης θα έπρεπε να πληρώνεται με βάση τα οριζόμενα στις συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν (ή θα έπρεπε να υπογράφουν, παρά τις κυβερνητικές και εργοδοτικές απαιτήσεις περί του αντιθέτου…) οι ενώσεις συντακτών με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Το ίδιο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του εργαζόμενου να θεωρηθεί άκυρη η απόλυση του από το site για συνδικαλιστικούς λόγους, δεχόμενο τη «μαγική εικόνα» των αφεντικών, που υποστηρίζει ότι στα ειδησεογραφικά sites (και γενικότερα στα κάτεργα του τριτογενή τομέα) δεν υπάρχει ο εκβιασμός της απόλυσης για όποιον απεργήσει ή απαιτήσει τα δικαιώματα του και ότι απολύσεις γίνονται μόνο για λόγους παραγωγικότητας.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Οι εργαζόμενοι/ες σε ειδησεογραφικά sites γνωρίζουν βέβαια την ασφυκτική πραγματικότητα που επικρατεί εδώ και χρόνια στον εργασιακό τους χώρο. Εξαντλητικά ωράρια και αδιάκοπη εργασία με 3-4 ρεπό το μήνα, συνεχής πίεση για παραγωγή τυποποιημένων (copy-paste) ειδήσεων, απαγόρευση συνδικαλισμού, πληρωμή με «μπλοκάκι» λες και είσαι «ελεύθερος επαγγελματίας» ή «μαύρα», χωρίς ένσημα, ή και καθόλου αμοιβή στη περίπτωση των «δόκιμων» που κάνουν «πρακτική άσκηση».
Σε ελάχιστους αναγνωρίζεται η πραγματικότητα ότι επιτελούν εξαρτημένη εργασία και πρέπει να πληρώνονται αναλόγως, και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως πρόκειται για συμβάσεις με τον κατώτατο της ΓΣΕΕ, των 490 ευρώ καθαρά.
Τέλος, οι ενώσεις των συντακτών δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την –έστω νομοθετική– προστασία των αποκλεισμένων από τις συντεχνίες τους, άλλωστε πολλά μέλη τους αποτελούν εργοδότες τέτοιων σύγχρονων σκλάβων.

Η δικαστική αυτή μάχη και η μέχρι στιγμής θετική έκβασή της στο «αυτονόητο», ότι οι εργαζόμενοι σε sites δικαιούνται σύμβαση συντακτών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανατρέψει από μόνη της την επέλαση των αφεντικών πάνω στις ζωές και την εργασία μας. Σε μια εποχή που οι κλαδικές συμβάσεις καταργούνται, που οι μαζικές απολύσεις αποτελούν τον κανόνα και που το ίδιο το κράτος θεσμοποιεί την εργασία με μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας, η θετική έκβαση της συγκεκριμένης δίκης αποτελεί μια αγωνιστική χαραμάδα για να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τις σύγχρονες συνθήκες ξεζουμίσματος μας. Μια τέτοια ανατροπή δεν θα εκτυλιχθεί μόνο στις δικαστικές αίθουσες, αλλά κυρίως στους χώρους εργασίας, όταν εμπιστευτούμε ξανά ως εργαζόμενοι τη δύναμη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και περιθωριοποιήσουμε λογικές ατομισμού και κανιβαλισμού που ανθούν στα μέρη και τους χρόνους όπου απουσιάζει η μαχητική αυτοοργάνωση των εργαζομένων.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων»,
«μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: