mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ψηφιακό μέρισμα, το νέο ανέκδοτο

Μετά από δυο αναβολές η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βεβαιώνει και δεσμεύεται στην τρόικα και την Κομισιόν, πως ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή της τηλεοπτικές συχνότητες από την 60η ως και την 67η στα UHF θα γίνει εντός του 2014. Ο διαγωνισμός το Β΄ τρίμηνο του 2014 και η εκχώρηση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη εμπορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών, το Γ’ 3μηνο του έτους. Η δέσμευση, μετά τις ανάβολες για το 2012 και το Β΄ εξάμηνο του 2013, επαναλαμβάνεται εις διπλούν. Στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ στους φορείς-περιουσία του δημοσίου προς εκποίηση και στην έκθεση της Κομισιόν για όσα δεν έγιναν από την κυβέρνηση.
Η παραχώρηση του ψηφιακού μερίσματος βεβαίως προϋποθέτει το ξακαθάρισμα της τηλεοπτικής μπάντας, δηλαδή την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης, κρατικής (που δεν υπάρχει πια) και ιδιωτικής, ελεύθερης και συνδρομητικής. Προϋποθέτει επίσης την μετακίνηση της μπάντας για τις επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα αστεία έως και τραγελαφικά. 
Η κυβέρνηση που βιαζόταν να εκχωρήσει τις ψηφιακές συχνότητες στους παρόχους δικτύου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο εξυπηρετούσε τον παραπάνω στόχο, πάγωσε τη διαδικασία. Ουδέν νεώτερο από το μέτωπο του υπό επανασύσταση υπουργείου Μεταφορών, δικτύων και υποδομών. Μία μόνο κόντρα κορυφής για το ποιος, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ή ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος θα έχουν την αρμοδιότητα των ψηφιακών εξελίξεων, τάραξε την ακινησία. Η «παρεξήγηση» λύθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού που την έδωσε και στους δυο αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Η  Digea, με μετόχους τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, κυρίαρχος πάροχος δικτύου παραμένει προνομιακός συνομιλητής των αρμοδίων υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση.

Για να προχωρήσει ωστόσο αυτή και ο σχετικός διαγωνισμός συχνοτήτων  τίθεται η προϋπόθεση να δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες, πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Οι σταθμοί δηλαδή που θα είναι «πελάτες» των πάροχων δικτύου. Η Ένωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το ξεκαθάρισε με κάθε επισημότητα. Για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό του ψηφιακού μερίσματος τον Νοέμβριο του 2014 πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιακή τηλεοπτική μετάβαση. Θα γίνουν μέσα σε ένα χρόνο στη διαπλεκόμενη τηλεοπτική αγορά, όσα δεν έγιναν μέσα σε 20 χρόνια και με τις ακριβώς θεσμικές διαδικασίες που θα αντέχουν σε πιθανές πρόσφυγες στο ΣτΕ ή τα ευρωπαϊκά δικαστήρια;

Πηγή: Το Ποντίκι -media 1 Αυγούστου 


Δεν υπάρχουν σχόλια: