mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Κουίζ: Πότε γράφτηκε, από ποιον γράφτηκε;

Ο Α....ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά είχε εκδιωχθεί, προφανώς λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Είναι δεδηλωμένος σοσιαλιστής. Αυτό το ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας θέλει έρευνα. Ο Α... τώρα εκδίδει μια οικονομκή επιθεώρηση και μου υπέβαλλε τις γενικές αρχές ενός σχεδίου ανασυγκρότησης. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους τεχνοκράτες απ' όσους έχω γνωρίσει και ελπίζω να βρεθούμε ένα βράδυ αφού γυρίσω από την Πελοπόννησο. Η δουλειά που έκανε για τον υπολογισμό του εθνικού εισοδήματος είναι μία από τις ελάχιστες σοβαρές οικονομικές μελέτες που έχω δει. Και πάλι όμως, κάθε οικον ομική συζήτηση εμπλέκεται με την πολιτική φάση και καναλ΄γει κανείς να συμπεραίνει ότι η ανασυγκρότηση της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για προσωπική εξουσία μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού πολιτικών. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια διαφορά: η (φιλοβασιλική) Δεξιά ζει την κάθε μέρα με την αδιατάρακτη βεβαιότητα ότι αν φανούν τα ζόρια οι ΗΠΑ ή οι Βρετανοί θα τους ξελασπώσουν, ενώ η Αριστερά μοιάζει να σκέφτεται σε όρους σχεδίων και προγραμμάτων....

Απάντηση: Γράφτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1947 από τον Paul A. Porter, απεσταλμένου του Προέδρου Τρούμαν των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο προσωπικό του ημερολόγιο. Ο καθηγητής Α... είναι ο Α. Αγγελόπουλος, πρώτος υφυπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου μετά την Απελευθέρωση.
** Από το βιβλίο "Paul A. Porter Ζητείται: Ένα θαύμα για την Ελλάδα"-Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου-27 Φεβρουαρίου 1947. Μεταμεσονύχτιες εκδόσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: