mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η ΕΒU πιέζει για τηλεοπτική κάλυψη ενόψει της προεδρείας στην Ε.Ε!

<<....Υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα με την πολιτική εμμονή της στο μαύρο της ΕΡΤ σε διεθνές πια επίπεδο. Αιτία οι υποχρεώσεις της χώρας στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Η EBU ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα τηλεόρασης στην κάλυψη των τηλεοπτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, τις οποίες αναλαμβάνει και υλοποιεί κάθε φορά ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σε συνεργασία με την EBU. Ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ότι ειδικά για την επόμενη προεδρία οι απαιτήσεις τηλεοπτικής κάλυψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν σε παραγωγή και εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας (HDTV)! Η ηγεσία της EBU θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό ΕΡΤ Παντελή Καψή στις 11 Ιουλίου...>>

 Το «μαύρο» αδιέξοδο της κυβέρνησης
(από το Ποντίκι-media)

Το αργότερο ως την(χθες) Παρασκευή θέλει η κυβέρνηση να ψηφιστεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, η οποία θα αντικαθιστά τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της ΕΡΤ. Για 17η ημέρα συνεχίζει αυθαίρετα να μην εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άμεση επαναφορά των τηλεοπτικών σημάτων της ΕΡΤ στον αέρα, ενώ οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση του υφυπουργού Παντελή Καψή για το μεταβατικό στάδιο επαναλειτουργίας του δημόσιου φορέα με συμβασιούχους δύο μηνών, ρίχνοντας το μπαλάκι πίσω στην κυβερνητική πλευρά.
Την ίδια ώρα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στις συμπληγάδες πιέσεων της τρόικας, η οποία δεν αποδέχεται τις απολύσεις της ΕΡΤ ως ικανοποιητικό μέτρο στις απαιτήσεις της. Έπειτα από 25 μέρες μαύρου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση γίνεται φανερό πως η περίφημη «αποφασιστικότητα» Σαμαρά να σπάσει «ταμπού» γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα με την πολιτική εμμονή της στο μαύρο της ΕΡΤ σε διεθνές πια επίπεδο. Αιτία οι υποχρεώσεις της χώρας στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Η EBU ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα τηλεόρασης στην κάλυψη των τηλεοπτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, τις οποίες αναλαμβάνει και υλοποιεί κάθε φορά ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σε συνεργασία με την EBU. Ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ότι ειδικά για την επόμενη προεδρία οι απαιτήσεις τηλεοπτικής κάλυψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν σε παραγωγή και εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας (HDTV)!

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, η ηγεσία της EBU θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό ΕΡΤ Παντελή Καψή στις 7 Ιουλίου. Η θέση της Ένωσης δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης παραμένει σαφής, όπως εκφράστηκε στο ομόφωνο ψήφισμα της συνόδου στη Μάλτα. Πρέπει να επανέλθουν τα τηλεοπτικά σήματα της ΕΡΤ στον αέρα με το προσωπικό που είχε προ του λουκέτου και η συζήτηση και έγκριση για νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα να γίνει με την ΕΡΤ σε λειτουργία.

Το μαύρο στην ΕΡΤ συζητήθηκε χθες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφείς αιχμές εναντίον της κυβερνητικής ενέργειας. Ψήφισμα ωστόσο δεν βγήκε για τη συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών πριν από την επίμαχη συζήτηση.

Σε εσωτερικό επίπεδο ανοιχτό ζήτημα είναι οι ευθύνες για την τεράστια ζημιά στα έσοδα του Δημοσίου από το λουκέτο σε μια κερδοφόρο εταιρεία, η οποία για τη λειτουργία της δεν στηριζόταν στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος ο Παντελής Καψής παραδέχθηκε πως υπάρχει ζημιά, πως δεν υπάρχει μελέτη για το ύψος της, λέγοντας αόριστα πως δεν είναι 300 εκατ. ευρώ που λένε οι εργαζόμενοι, αλλά τα μισά! Πέρα από το ποσό που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών για τις αποζημιώσεις, περί τα 120 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο έχει αναλάβει ως «διάδοχος» από την εκκαθάριση της ΕΡΤ τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Ήδη έστειλε ενοχλημένη μήνυμα η FIFA για τη συμφωνία του Champions League, τα δικαιώματα του οποίου είχε κερδίσει η ΕΡΤ. Η TEAM, εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα συμβολαίου με υψηλές ρήτρες στα χέρια της, έστειλε μήνυμα πως το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει αυτά τα δικαιώματα και θα περιμένει μέχρι αρχές Ιουλίου για να αποφασίσει αν θα κάνει καταγγελία. Η βιασύνη του κυβερνητικού επιτελείου να πετύχει το σχέδιο ΝΕΡΙΤ σημαίνει πως η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της για μια παράλογη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: