mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Χαράτσι της ψηφιακής Digea για δημόσια προβολή των καναλιών

Η ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση σταμάτησε στην Κρήτη μετά το τελευταίο switch off των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών της Digea. Μια μετάβαση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της τακτικής των κυρίαρχων της τηλεοπτικής αγοράς των media-κών συγκροτημάτων. Προχειρότητα και αδιάφορα για τους τηλεθεατές. Άγνωστο παραμένει το επόμενο βήμα της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης αφού η περιβόητη προκήρυξη τηλεοπτικών ψηφιακών συχνοτήτων μπήκε στο συρτάρι και μελετάται από το νέο επιτελείο στο υπουργείο Μεταφορών.  Στο θολό αυτό τοπίο, η καταγγελία για τα τεκταινόμενα στην Κρήτη αποκτά σημαντικές διαστάσεις. Όπως έγραψε το blog  johnofi.wordpress.com πριν περάσει ένας μήνας ψηφιακής εκπομπής της Digea, μειώθηκε η εμβέλεια του σήματος με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση πάνω από 100.000 κάτοικοι του νησιού. Αναφέρεται επίσης πως για τη δημόσια προβολή των καναλιών της Digea σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια, απαιτείται η πληρωμή «χαρατσιού» ύψους 35 ευρώ για τηλεοπτικά δικαιώματα των ιδιωτικών καναλιών! Η ψηφιακή ελεύθερη τηλεόραση δηλαδή μετατράπηκε σε συνδρομητική.
Πρόκειται για την περίφημη ιστορία της εταιρείας των τηλεοπτικών καναλιών "Τηλεοπτικά δικαιώματα" που ζητάνε συγγενικά δικαιώματα για την προβολή των καναλιών των μετόχων της, Mega, ANT1, Star, Alpha,  ΣΚΑΙ από ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λ.π. στα πρότυπα της ΑΕΠΙ. Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην Κρήτη είναι, να έχουν βγει εκτός τηλεοπτικής οθόνης τα ιδιωτικά κανάλια και σε δεύτερη φάση, να γίνονται συνδρομητές στη Nova ή τον OTΕ TV, όπου τα ιδιωτικά συμπεριλαμβάνονται.

Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τα τεκταινόμενα στην Κρήτη
Ακόμα δεν πέρασε ένας μήνας από τότε που εξέπεμψε η Digea στην Κρήτη στα κέντρα Ρογδιά (ανατολικά) και Μαλάξα (δυτικά) κι όμως οι ιθύνοντές αποφάσισαν να βγάλουν εκτός κι άλλες περιοχές από τις ήδη λιγοστές υπάρχουσες που κάλυπτε το ψηφιακό σήμα.
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς να έχουν συντάξει κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα ή έστω κάποια υποτυπώδη μελέτη, προχώρησαν στη μετάβαση στη… “νέα εποχή”, αγνοώντας παντελώς ότι υπάρχουν πολλές περιοχές “εκτός” από το σήμα κάλυψής της. Έτσι, έκλεισαν το αναλογικό σήμα από τα δύο κύρια κέντρα εκπομπής σε… “ανατολή” και “δύση”, αφήνοντας σύξυλους πάνω 100.000 κατοίκους του νησιού, οι οποίοι είναι εκτός σήματος (αν και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη προμηθευτεί ψηφιακούς δέκτες…). Όλα αυτά για να τιθασεύσει στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο για το “θεαθήναι”

Σε καμία χώρα της Ευρώπης όμως δεν έγινε τόσο ξαφνικά η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μεγάλη Βρετανία οι αναλογικοί πομποί εξέπεμπαν πάνω από 16 μήνες έως το οριστικό κλείσιμο, ενώ στη Γερμανία (π.χ. Μάιντς) και την Ιταλία (Μπάρι, Νάπολι κ.α) ακόμα και τώρα υπάρχουν κέντρα αναλογικής εκπομπής.

Το κύριο ενδιαφέρον δόθηκε στις πόλεις, εκεί που υπάρχει ο περισσότερος κόσμος (Ηράκλειο, Χανιά). Προφανώς οι… “λοιποί συγγενείς” γι’ αυτούς, που κατοικούν σε μη αστικές περιοχές δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στην ειδησεογραφία, τον πολιτισμό, τη διασκέδαση του πιο διεισδυτικού μέσου ακόμα στις μέρες μας…

Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι μείωσαν πριν από μερικές μέρες από τα κέντρα το σήμα εκπομπής, βγάζοντας ακόμα περισσότερες περιοχές εκτός λήψεως. Δείτε στο χάρτη το νέο διάγραμμα κάλυψης κυρίως περιοχών του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων που αποτελεί το πιο “ελαφρύ” παράδειγμα (εκτός πλέον οι οικισμοί Κουνάβοι, επάνω Αρχάνες, Πεζά, Μυρτιά, Χουδέτσι κ.α) εκτός από των άλλων που εξ αρχής δεν είχαν ψηφιακό σήμα (Αρκαλοχώρι, Αλάγνι, Καταλαγάρι κ.α.).
Επίσης, παρατίθεται κι ο γενικός χάρτης των ευρύτερων περιοχών του νομού Ηρακλείου για να διαπιστωθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός της δημόσιας προβολής και στη Digea. Έτσι, όποια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε εστίαση, ή χώρους ψυχαγωγίας κι έχει το “ψηφιακό μπουκέτο” καλείται να πληρώσει περίπου 35€ μηνιαίως για την προβολή του. Αυτό έχει έως τώρα σαν αποτέλεσμα, όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία της Κρήτης να έχουν “κόψει” τα ελληνικά κανάλια από τα τηλεοπτικά τους πακέτα, ενώ οι έτεροι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, ψάχνονται για άλλους τρόπους προβολής των υπηρεσιών (ote tv, nova κλπ.)
Ποντάρουν στο γεγονός της μειωμένης τηλεθέασης την προκειμένη περίοδο, όμως από το φθινόπωρο η “γκρίνια” θα μεγιστοποιηθεί. Άγνωστο αν οι φωνές θ’ ακουστούν σε μια Ελλάδα “κοιμισμένη”…

Δεν υπάρχουν σχόλια: