mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Αγωγή κατά του "αφεντικού" της Δ.Τ Γ. Στουρνάρα από ηθοποιούς

Οι ηθοποιοί έκαναν αγωγή στον Στουρνάρα για όσα τους οφείλει η ΕΡΤ

Της ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ στην "Ελευθεροτυπία"

Ο «Διόνυσος», ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών, έκανε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας την πληρωμή των τιμολογίων που έμειναν ανεξόφλητα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τα τιμολόγια αυτά, όπως μας είπε ο Ρήγας Αξελός, γενικός γραμματέας του «Διονύσου», κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν 2-3 μέρες μετά την ημερομηνία που μπήκε το λουκέτο. Η αγωγή θα εκδικαστεί στις 23/10.

Εξώδικο
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το κείμενο του πιο πρόσφατου εξώδικου που εστάλη στις 17 Ιουλίου και θίγει όλα τα ζητήματα που άπτονται του ξαφνικού θανάτου της ΕΡΤ -συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων που εκπέμπει, αυθαίρετα κατά τον «Διόνυσο», η μεταβατική Δ.Τ. Το εξώδικο αυτό φέρει την υπογραφή του προέδρου του Οργανισμού, του γνωστού σε όλους μας Κώστα Βουτσά, και απευθύνεται στους καθ' ύλην αρμόδιους, δηλαδή στον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή.

Ως γνωστόν, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού είναι η είσπραξη και διανομή της αμοιβής των μελών του από τις συμμετοχές τους σε διάφορα έργα και παραγωγές. Και βέβαια, ο «Διόνυσος» μπορεί να προβαίνει «σε κάθε διοικητική ή δικαστική ή εξώδικη ενέργεια για τη νόμιμη προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών ή των δικαιοδόχων τους».

Επόμενο είναι, λόγω της φύσης του, ο Οργανισμός να έχει διαδοχικές συμβάσεις με την ΕΡΤ Α.Ε. Η τελευταία, όπως μαθαίνουμε, υπεγράφη την 28η Μαρτίου 2013 και προβλεπόταν να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, ο «Διόνυσος», ασκώντας τα δικαιώματα που του έχουν εκχωρήσει τα μέλη του, αναγνώρισε και παραχώρησε στην ΕΡΤ Α.Ε. την άδεια να αναπαράγει και να αναμεταδίδει τα έργα του ρεπερτορίου του Οργανισμού με οποιονδήποτε τρόπο, καθιστώντας τα ανά πάσα στιγμή και με οποιονδήποτε τρόπο διαθέσιμα στο κοινό.

Η σύμβαση μεταξύ «Διονύσου» και ΕΡΤ συνοδευόταν με παράρτημα που όριζε το σχετικό ανά περίπτωση αμοιβολόγιο, ενώ είχε οριστεί ότι η εκκαθάριση των αμοιβών θα γινόταν δύο φορές το χρόνο (30 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου), στις οποίες θα περιλαμβάνονταν οι προβολές του εξαμήνου. Η δε καταβολή της αμοιβής θα πραγματοποιούνταν στις 30 Σεπτεμβρίου και την 31η Μαρτίου, δηλαδή, τρεις μήνες μετά την αντίστοιχη εκκαθάριση.

Ως προς το β' εξάμηνο του έτους 2012, η εκκαθάριση πρόλαβε να γίνει. Από αυτήν προέκυψε ότι το συνολικό ύψος της αμοιβής που όφειλε η ΕΡΤ στον «Διόνυσο» ανερχόταν συνολικά (για ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Ραδιοτηλεόραση) στο ποσόν των 344.774,08 ευρώ. Μάλιστα, αναφορικά με τις αμοιβές αυτές εξεδόθησαν και παραδόθηκαν στην ΕΡΤ Α.Ε. τα σχετικά τιμολόγια για τα οποία, όπως αναφέρει το εξώδικο, ο «Διόνυσος» έχει ήδη καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ (29.260,25 ευρώ). Ομως, ενώ επέκειτο η εξόφλησή τους, η ΕΡΤ καταργήθηκε...

«Μόλις προ ημερών διαπιστώσαμε», διαβάζουμε στο εξώδικο, «ότι στις συχνότητες της ΕΡΤ εκπέμπει πλέον σήμα η "Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση". Η πρώτη προβολή μάλιστα ήταν η ελληνική ταινία "Η κυρία Δήμαρχος", η οποία εντάσσεται στο ρεπερτόριο που διαχειρίζεται ο Οργανισμός μας, καθώς πρωταγωνιστούν δικαιούχοι μας. Ακολούθησε την ίδια ημέρα και δεύτερη ταινία ("Η γαμήλια νάρκη") και στη συνέχεια άλλες. Επιπλέον ξεκίνησαν να προβάλλονται ντοκιμαντέρ, από τα οποία επίσης πηγάζουν δικαιώματα μελών μας, για το σπικάζ».

Ομως, «η προαναφερθείσα σύμβαση αφορούσε συμφωνία του οργανισμού μας με έναν Τηλεοπτικό Οργανισμό που σήμερα πλέον δεν υφίσταται. Καθολικός διάδοχός του είναι μεν το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ, ωστόσο η υλοποίηση της συμφωνίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται από το Δημόσιο αορίστως, αλλά μέσω ενός συγκεκριμένου οργανισμού-εταιρείας». Θυμίζουν άλλωστε πως «κατά την κατάρτιση της συμβάσεως λήφθηκε υπ' όψιν η δομή της ΕΡΤ, δηλαδή ο αριθμός των καναλιών, η μορφή του προγράμματος, το είδος αυτού, ακόμη και το γεγονός της έκδοσης ραδιοτηλεοπτικού περιοδικού».

Παράνομη ενέργεια

Επομένως, σύμφωνα με τον «Διόνυσο», «η πραγματοποιούμενη υπό το σήμα "ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" δημόσια προβολή των προστατευομένων από τον Οργανισμό μας έργων, αποτελεί παράνομη ενέργεια που αντιβαίνει στα οριζόμενα από το Ν. 2121/1993, γεγονός απαράδεκτο για ένα κράτος δικαίου».

Το εξώδικο καταλήγει: «Σας καλούμε να απόσχετε από κάθε είδους σχετική ενέργεια, εφόσον δεν προηγηθεί σχετική άδειά μας ή ίδρυση νέου φορέα καθολικού διαδόχου της "ΕΡΤ Α.Ε.". Επίσης, να προβείτε σε άμεση εξόφληση των προαναφερθέντων τιμολογίων».

Και, τέλος, «οφείλετε να μας παράσχετε κάθε πληροφορία αναφορικά με την τηλεοπτική μετάδοση των ανηκόντων στο ρεπερτόριο του οργανισμού μας καλλιτεχνικών εισφορών/ερμηνειών, που έλαβε χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και να εκδοθούν τα αντίστοιχα τιμολόγια».

Δεν θα εκπλαγούμε αν ακολουθήσουν κι άλλοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: