mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Από το Αγγελιόσημο στο… Κηδειόσημο των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων

Το… success story συνεχίζεται
Από "Παρατύπως" στην ΕΣΠΗΤ 

Μάρτιος 2013: «Το "αγγελιόσημο" δεν έχει μπει στο τραπέζι με την τρόικα», Γ. Βρούτσης,.
Ιούνιος 2013: Έγγραφο του υπουργείου Εργασίας ζητά να παραδοθεί από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έως τις 30 Ιουνίου αναλυτική καταγραφή με τα "μη ανταποδοτικά τέλη των φορέων γενικής κυβέρνησης". Δηλαδή για την περίπτωση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, του αγγελιοσήμου. Όπερ και εγένετο από τη διορισμένη διοίκηση του ΕΤΑΠ!!
Η αντίστροφη μέτρηση για τον βασικότερο πόρο του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ έχει ήδη αρχίσει, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την κατάργησή του και την διάλυση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ!
Κυβέρνηση και τρόικα διαλύουν την δημόσια κοινωνική ασφάλιση
Με γοργά βήματα υλοποιείται η απόφαση τροικανών, κυβερνώντων και επιχειρηματιών για διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, υφαρπαγή των αποθεματικών και κάθε είδους πόρων τους και διοχέτευσή τους στη χρεομηχανή των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Πλάι στο κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, ΕΡΤ, θα βάλουν λουκέτο και σε ασφαλιστικά ταμεία, ωθώντας μας στην ιδιωτική ασφάλιση και στο τζογάρισμα με την υγεία μας!
Μέσα στους 4 πρώτους μήνες μετά το PSI υπήρξε 70% μείωση της αξίας των ομολόγων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τα αποθεματικά του, από περίπου 2 δισ. ευρώ που ήταν, να μειωθούν αμέσως μετά το PSI κατά 550 εκατ. ευρώ και από πλεόνασμα 90 εκ.ευρώ που είχε το 2011 τώρα να διακυβεύεται η ύπαρξή του!
Ακολούθησε η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, τα ταμεία κατείχαν το 16% των μετοχών. Μετά την ΑΜΚ η συμμετοχή τους έπεσε στο 1,6%. Αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της τράπεζας, τα Ταμεία θα απολέσουν λογιστικά 1,5 δισ. μόνο από την Εθνική!
Η τρίτη μεγάλη πληγή των ταμείων είναι οι εργοδότες που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών και στις πενιχρές έτσι κι αλλιώς εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν. Στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ! Το ποσοστό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλα τα Ταμεία που ασφαλίζουν εργαζόμενους στα ΜΜΕ ανήλθε στο 66% καθώς τα καταγεγραμμένα χρέη από οφειλέτες που μπαινοβγαίνουν σε διακανονισμούς οι οποίοι ποτέ δεν τηρούνται, προσέγγισαν το 2012 τα 150 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατ. ευρώ το 2008. Λυμπέρης, Κωστόπουλος, Μπόμπολας κ.α. μεγάλοι εκδότες χρωστούν εκατομμύρια! Πλάι σε αυτή την κατάσταση ας προσθέσουμε την μαύρη εργασία που ανθεί πλέον και στα ΜΜΕ, και κυρίως στο Διαδίκτυο, ενώ συνολικότερα 1 στους 3 εργάζεται ανασφάλιστος!

Προ των πυλών η υφαρπαγή του αγγελιοσήμου

Η προσπάθεια όλων των επιχειρηματικών φορέων για την κατάργηση του αγγελιοσήμου είναι χρόνια. Ο ΣΕΒ, η Ένωση των Διαφημιζόμενων Εταιρειών, οι διαφημιστές, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ στοχοποιούν τον βασικό πόρο των Ταμείων μας, επιθυμώντας την κατάρρευση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Οι φορείς που έχουν μη ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αποστείλουν όλα τα σχετικά στοιχεία» διαμήνυσε ο Γ. Βρούτσης, υπουργός Εργασίας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (και σε άλλα 30 ταμεία). Το μνημόνιο τα έχει όλα προβλέψει: απαιτεί «εξορθολογισμό» με τα «μη ανταποδοτικά τέλη», ενώ χαρακτηρίζει την οιονοί εργοδοτική εισφορά στα ΜΜΕ, «έμμεση φορολογία» και «χρεώσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους, άτομα ή επιχειρήσεις για την οικονομική ενίσχυση τρίτων»!
Κάθε πόρος «οφείλει» να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του χρέους. Η κοινωνική ασφάλιση πέφτει θύμα της εξυπηρέτησης των ληστρικών συμφερόντων διεθνών τοκογλύφων και οικονομικών ομίλων.


«Συνένοχη στο κόλπο» η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ;

Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η διορισμένη από την πρόσφατη κυβερνητική τρόικα εσωτερικού –που εξελίχθηκε σε ντουέτο…- διοίκηση Αντωνοπούλου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έσπευσε χωρίς να ρωτήσει Ενώσεις και ασφαλισμένους και ΟΜΟΦΩΝΑ παρέδωσε στοιχεία! Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το σχετικό υπουργικό έγγραφο τους έδινε τη δυνατότητα να απαντήσουν αρνητικά εάν εκτιμούσαν ότι το αγγελιόσημο δεν είναι «μη ανταποδοτικό τέλος» αλλά υποκαθιστά την πενιχρή εργοδοτική εισφορά!! Οι ευθύνες τόσο της προέδρου όσο και των υπόλοιπων μελών –μεταξύ των οποίων και η εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ, Μ. Ζαρίφη (Δημ. Ανανέωση Ενωτική Κίνηση)- είναι τεράστιες καθώς αποδέχτηκαν να νομιμοποιήσουν το κυβερνητικό παιχνίδι, να δώσουν στοιχεία και να στρώσουν το χαλί στην λεηλασία του αγγελιοσήμου και τη διάλυση του ασφαλιστικού μας ταμείου, χωρίς καν να ενημερώσουν τα σωματεία τους!!

Αγώνας όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ΠΡΙΝ καταργήσουν το αγγελιόσημο

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και τα σωματεία τους οφείλουν άμεσα να καταγγείλουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την τρόικα και τους βιομήχανους-διαφημιζόμενους και τις διαφημιστικές εταιρείες που θέλουν να «γλιτώσουν» εκτός από μισθούς και εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές και μεροκάματα, και τον πόρο του αγγελιόσημου.
Το αγγελιόσημο θεσπίστηκε από τη χούντα το 1967 ως ένα μεγάλο δώρο στο εκδοτικό κεφάλαιο που δεν πληρώνει παρά ελάχιστα από τα κέρδη του ως ασφαλιστικές εισφορές, αφού τις υποκαθιστά το αγγελιόσημο. Άλλωστε, οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατάργηση του θα είναι οι διαφημιστικές που θα πουλάνε φθηνότερα ή θα βάλουν αμέσως στην τσέπη τους το +20% της αξίας, οι επιχειρήσεις που διαφημίζονται και που συνήθως είναι οι πιο εύρωστες και κερδοφόρες, και βέβαια οι δανειστές που θέλουν να καρπωθούν αυτοί τον πόρο του αγγελιοσήμου.
Κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας, εκδότες και τροικανοί, αντί να λοιδορούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ καλό θα είναι να απαντήσουν στα εξής:
1. Τι κάνουν για να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή που είναι πλέον ο βασικός εφιάλτης των ταμείων, με το κεφάλαιο να οφείλει δεκάδες εκατ. ευρώ;
2. Τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν την τεράστια ανεργία στον κλάδο και γενικότερα, που ρημάζει τα ταμεία, αλλά και την μαύρη εργασία, όπου επισήμως 1 στους 3 εργάζεται χωρίς ασφάλιση;
3. Πόσο «δίκαιο» είναι ένας εκδότης να πληρώνει 7% ασφαλιστικές εισφορές κι ένας άλλος εργοδότης τετραπλάσιο ποσοστό;
4. Γιατί κόπτονται για την «έμμεση φορολογία» του αγγελιοσήμου, όταν έχουν ρημάξει τον ελληνικό λαό σε πάσης φύσης χαράτσι και φορολόγηση;
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν την λαίλαπα κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους την εμπειρία του αγώνα στην ΕΡΤ. Αποφασιστικότητα, μαζικότητα, ανεβασμένες μορφές αγώνα όπως η κατάληψη και η πολυήμερη απεργία, συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους, για την ανατροπή όχι μόνο της κυβερνητικής πρόκλησης αλλά του συνόλου της καθεστωτικής πολιτικής που διαλύει ζωές και όνειρα. Ο κλάδος πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί ώστε να αποτρέψει την εκδήλωση της επίθεσης, με «άγριες» μορφές πάλης, σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εκδίωξη της τρόικας, των μνημονίων και την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων που μας ρημάζουν τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: