mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Με πληρωμή, έστω και μικρή, τα αθλητικά στιγμιότυπα

Το «τζάμπα» με τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα πέθανε, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ενώ στην Ελλάδα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Forthnet σε βάρος του ΣΚΑΪ για τη χωρίς άδεια και αμοιβή αναπαραγωγή των στιγμιοτύπων της SuperLeague, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με νέα του απόφαση ξεκαθαρίζει το σκηνικό.
Αποφάνθηκε πως από τη στιγμή που ένα κανάλι παίρνει τα στιγμιότυπα μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης είναι υποχρεωμένο να πληρώσει, έστω και μικρό τίμημα. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τη διαμάχη μεταξύ του Sky Sports Austria (Ρ. Μέρντοχ) και της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης του ORF. Η Sky Sports υποστήριζε πως είχε καταβάλει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τα δικαιώματα του UEFA Europa League (2009-2012) και αρνούνταν να χορηγήσει τα στιγμιότυπα στο ORF.

Η εν λόγω απόφαση δείχνει τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβληθούν κανόνες αγοράς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα λαμβάνοντας υπόψη τόσο το «δημόσιο συμφέρον» για ελεύθερη πρόσβαση στο αθλητικό θέαμα όσο και στο υμφέρον των συνδρομητικών εταιρειών που πληρώνουν αδρά για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Η τοποθέτηση της Ευρώπης δίνει άλλη διάσταση και στην εγχώρια διαμάχη ανάμεσα στη Nova που κατέχει τα δικαιώματα της Super League και τον ΣΚΑΪ που επιμένει πως δεν υποχρεούται να πληρώσει αντίτιμο, βάσει των όσων ορίζει η Τηλεοπτική Ευρωπαϊκή Οδηγία. 

Η σύγκρουση ανάμεσα στους δυο σταθμούς παραμένει ανοιχτή, τη στιγμή που η ΕΡΤ πληρώνει ήδη στη συνδρομητική πλατφόρμα για τα στιγμιότυπα του ελληνικού πρωταθλήματος. Θυμίζουμε ότι, στη δίκη που έγινε πρόσφατα, υπέρ της Nova είχε καταθέσει η πλειονότητα των ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος (πλην του Παναθηναϊκού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: