mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κάντε ό,τι θέλετε με την ψηφιακή μετάβαση!

(Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση του Digital TV Info, στήλη Media Transmitter)

Σαν βόμβα έπεσε στην αγορά η είδηση πως το κράτος (ξανα)αλλάζει τακτική στη μετάβαση προς την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ενώ η ΕΡΤ, η Digea, η Nova, περίμεναν την πρόσκληση για συνεδρίαση του κοινού συντονιστικού οργάνου που είχε με επιτυχία κινητοποιηθεί για το switch off στο Χορτιάτη, έλαβαν το μήνυμα πως μπορούν να προχωρήσουν όπου θέλουν. Στην Πάρνηθα καταρχήν ως τον Ιούνιο μάλιστα ή και νωρίτερα ή να κάνουν το switch off στην Κρήτη και να ετοιμάζουν αυτό της Πάρνηθας!
Με βάση την ΚΥΑ του 2008 και όχι το νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων. Με τον οποίο, υποτίθεται πως ως το τέλος του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δημοπράτηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα -δράσεις του υπουργείου του. Σε αυτά περιλαμβάνονται δυο θέσεις: Η δημοπράτηση του ψηφιακού φάσματος το πρώτο 3μηνο του 2013 και η συνέχιση της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης στο 85% της επικράτειας (γεωγραφικά). Ο αρμόδιος υπουργός δυστυχώς δεν έκανε κάποια διευκρίνηση, ούτε ρωτήθηκε για το αν η ψηφιακή μετάβαση θα γίνει με βάση τα 23 σημεία εκπομπής που ορίζει η ΚΥΑ του 2008.
Σήμερα αποδεικνύεται πως αυτό ακριβώς εννοούσε. Το πολιτικό μέλημα είναι να δείξει η κυβέρνηση στην τρόϊκα και την Κομισιόν πως στο τέλος του 2013 στα ⅔ της χώρας θα υπάρχει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Και ας μην έχουν ψηφιακή τηλεόραση τα ⅖ του πληθυσμού της χώρας.

Η αλλαγή αυτή κατεύθυνσης και τακτικής, διαλύει τον ψηφιακό συντονισμό μεταξύ των παρόχων δικτύου, που είχε απαιτηθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Και βάζει τους παρόχους δικτύου σε ένα διαφορετικό, χαοτικό πάλι, πλαίσιο όπου ο καθένας θα τραβάει τη δική του γραμμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η ΕΡΤ ετοιμάζεται τχνικά για την Κρήτη, ήδη διαθέτει τους δυο ψηφιακούς πομπούς σε Μάλαξα και Ρογδιά. Το ίδιο μαθαίνουμε πως συζητά και η Digea. Και οι δυο πάροχοι δικτύου ωστόσο δεν γνωρίζουν αν ανά πάσα στιγμή τους δοθεί πάλι κάποια “εντολή” να σταματήσουν. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν στο περιοδικό στελέχη της αγοράς, είναι πως τα switch off είτε στην Κρήτη, είτε στην Πάρνηθα θα γίνει σε άλλες συχνότητες από αυτές που ορίζει ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων. Οπότε τα switch off παραπέμπουν σε πολιτική ράβε-ξήλωνε με σαφείς οικονομικές επιπτώσεις για τους παρόχους δικτύου αλλά και για το τηλεοπτικό κοινό που θα κληθεί αργότερα να αλλάξει και πάλι το συντονισμό των τηλεοπτικών συσκευών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: