mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα οικονομικά της ΕΡΤ επί τράπεζας Στουρνάρα

Σε αναμονή έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ο νέος προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2013. Ήταν ήδη γνωστό από τα στοιχεία των ΔΕΚΟ πως για αυτή τη χρονιά η κρατική τηλεόραση έχει μειωμένα κονδύλια εξόδων κατά τουλάχιστον 30%.
Οι αριθμοί όμως που εγκρίθηκαν από το ΔΣ της εταιρείας προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για την κατεύθυνση που παίρνει πλέον η ΕΡΤ. Εμφανίζεται μεγάλη μείωση εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος, αντί των 300 εκατ. ετησίως προϋπολογίζει έσοδα ύψους 233,5 εκατ. ευρώ. Για την απόδοση του 25% στο ΛΑΓΗΕ, υφαρπαγή των χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για την τηλεόραση αλλά με νόμο προορίζεται για τα χρέη της “πράσινης ενέργειας”, ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ προβλέπει το ποσό των 28.4 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη σφαγή ωστόσο γίνεται στο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Για τις ανάγκες του ψυχαγωγικού, επιμορφωτικού, πολιστικού προγράμματος προβλέπεται κονδύλι ύψους 21,8 εκατ ευρώ. Μόλις πριν δυόμιση χρόνια η ΕΡΤ υπολόγιζε για προγράμματα ψυχαγωγίας το ποσό των 80 εκατ. ευρώ! Αντιθέτως αυξημένο εμφανίζεται το κονδύλι της ενημέρωσης, στην οποία “επιστρέφουν” οι δαπάνες για αθλητικά προγράμματα Η γενική διεύθυνση ενημέρωσης λαμβάνει για το 2013 29,8 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που προκαλούν απορίες για τους σκοπούς στους οποίους θα διατεθούν βρίσκονται στον κωδικό “άλλες λειτουργικές δαπάνες”. Για τη μεν ενημέρωση ανέρχονται σε 6,5 εκατ. ευρώ, για τη δε γενική διεύθυνση προγράμματος σε 11 εκατ. ευρώ. Κατά εκτιμήσεις στα ποσά αυτά εντάσσεται το κόστος για τις συμβάσεις έργου που επιστρέφουν με πολιτική κυβερνητική απόφαση στην ΕΡΤ, γυρνώντας την κρατική ραδιοτηλεόραση στο βαθύ κομματικό καθεστώς της ομηρίας των εργαζομένων, δημοσιογράφων και συντελεστών τηλεοπτικής παραγωγής.

Το κόστος μισθοδοσίας

Μειωμένο σε ποσοστό άνω του 30% είναι και το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η τακτική μισθοδοσία θα ανέλθει σε 86,7 εκατ. ευρώ και το κόστος για τους συμβασιούχους εργασίας στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται κονδύλι ύψους άλλων 8 εκατ. ευρώ για πρόσθετες αποδοχές. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η υποβάθμιση και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και της εμβέλειας της ΕΡΤ αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία για τις τεχνολογικές επενδύσεις. Αντί των 10 αρχικά εκατ. ευρώ που είχαν αποφασισθεί για επενδύσεις ενόψει της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η ΕΡΤ αποφάσισε να περικόψει το κόστος αυτό κατά 50%, δίνοντας για επενδύσεις 5 εκατ ευρώ.

Πηγή: Το Ποντίκι -έντυπη έκδοση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: