mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σε τροχιά συρρίκνωσης η TV και πριν την κρίση

Σε θεσμικό κενό, υπό την τρομακτική πίεση της ύφεσης, η ραδιοτηλεοπτική αγορά εμφανίζει τα πρώτα εμφανή σημάδια συρρίκνωσής της. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών, νομίμως λειτουργούντων με το καθεστώς της προσωρινής ρύθμισης τα τελευταία οκτώ χρόνια, μειώθηκε από 152 σε 131.
Μείωση που επήλθε τα τρία τελευταία χρόνια, πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει με ορμή την τηλεόραση. Για τους 131 ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υπάρχουν κατατεθειμένα στοιχεία μετόχων στο Μητρώο επιχειρήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η αρχή ραδιοτηλεόρασης, που επίσης βρίσκεται σε θεσμικό κενό από το τέλος του περασμένου μήνα, παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της. Αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής αγοράς με τη λειτουργία 131 συνολικά τηλεοπτικών σταθμών. Εξ αυτών, 8 τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν αναλογικά με πανελλαδική εμβέλεια και 73 κανάλια είναι περιφερειακά.
Τέλος, 50 τηλεοπτικοί σταθμοί χαρακτηρίζονται «τοπικής εμβέλειας», παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος νόμος για τα ΜΜΕ κατήργησε το χαρακτήρα του τοπικού καναλιού.
Μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2009, εξέπεμπαν συνολικά 152 τηλεοπτικοί σταθμοί, οι 8 πανελλαδικής εμβέλειας, 81 περιφερειακοί και 61 τοπικής. Επίσης, άγνωστος αριθμός παράνομων καναλιών ανά την Ελλάδα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ψηφιακής εκπομπής στην τηλεόραση, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στην πλήρη ψηφιακή επίγεια τηλεόραση. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται ακόμη η θεσμική διαδικασία για την ψηφιακή αδειοδότηση, το ΕΣΡ έχει παραχωρήσει από το 2008 άδεια ψηφιακής εκπομπής σε 42 τηλεοπτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.
Αίτηση ψηφιοποίησης είχαν υποβάλει 127 τηλεοπτικοί σταθμοί. Το 2010 άλλα 12 κανάλια της Αττικής εντάχθηκαν στην ψηφιακή μετάβαση, μετά από συμφωνία με τον φορέα δικτύου της Digea. Η ψηφιακή μετάβαση προχωρά με αργούς ρυθμούς και με πρωτοβουλία των δύο παρόχων δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ, στο παντελώς αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο.
Με δεδομένη την ύφεση στην αγορά της τηλεόρασης, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δύο ταχύτητες τηλεοπτικών σταθμών. Της πρώτης κατηγορίας, που έχει εξασφαλίσει μέσω της Digea την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους και της δεύτερης, στην οποία ανήκουν τα περιφερειακά κανάλια. Τα τελευταία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Το ίδιο το ΕΣΡ στην έκθεσή του αποφεύγει να πάρει θέση για την απουσία θεσμικών ρυθμίσεων. Δηλώνει γενικά ότι για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού και χορήγησης άδειας ψηφιακής εκπομπής αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια, τη διαδικασία, τους όρους της άδειας και τις υποχρεώσεις του αδειούχου σταθμού. Προϋπόθεση είναι επίσης η δημοσίευση χαρτών συχνοτήτων και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, της εμβέλειάς τους, το είδος του προγράμματός τους καθώς και το ειδικότερο θεματικό περιεχόμενό τους.
Για όλα αυτά τα κενά η μόνη πολιτική δήλωση που υπάρχει είναι ότι οι διαδικασίες για την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης πρέπει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι το 2013. Το πώς αυτό θα συμβεί παραμένει ένα μεγάλο πολιτικό μυστήριο.

Ματίνα Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία της Κυριακής) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: