mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Φωτιές ανάβει πάλι το μοίρασμα συχνοτήτων

Η δημόσια διαβούλευση της μελέτης για την αποτίμηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος που έδωσε τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Μεταφορών ανοίγει νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους τηλεοπτικούς broadcasters και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αιτία η διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, συχνότητες που χρησιμοποιεί σήμερα η τηλεόραση στα UHF και προβλέπονται να δοθούν για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από τις τηλεπικοινωνίες.

Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 23 Μαρτίου και ως τότε οι παίχτες που θέλουν να πάρουν μερίδιο στο νέο ψηφιακό χάρτη θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά του. Τα πρώτα μηνύματα ωστόσο έχουν ήδη δοθεί και έχουν και διεθνή προέκταση. Στην παγκόσμια Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών 2012 της ITU (WRC-12) αποφασίστηκε πως πρέπει να διατεθεί μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων στα UHF για την ανάπτυξη ευρυζωνικών εφαρμογών σε επίγειες κινητές επικοινωνίες. Ήδη οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν εξασφαλίσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη απόδοση του ψηφιακού μερίσματος (τις συχνότητες 790 – 862 ΜΗz) αποκλειστικά για την κινητή τηλεφωνία. Στη χώρα μας η απόφαση αυτή περιλαμβάνεται στο μνημόνιο 2 και αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί στο νόμο για τη χορήγηση ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών.

Η μελέτη της εταιρεία; συμβούλων Analysys-Mason που βρίσκεται σε διαβούλευση αφορά την αποτίμηση της οικονομικής αξίας, στην Ελλάδα, του φάσματος στη ζώνη συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος (790-862MHz), στη ζώνη των υπερυψηλών συχνοτήτων (UHF bands IV and V: 470-790 MHz καθώς και στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz. Τα νέα δεδομένα που έρχονται από τη Γενεύη έχουν θέσει ήδη σε επιφυλακή τους ευρωπαϊκούς παρόχους επίγειων δικτύων τηλεόρασης και την EBU, την ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Η Διεθνής Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών ζητά επέκταση των κινητών επικοινωνιών στο φάσμα 694-790 ΜΗz, κάτι που περιορίζει σημαντικά το εύρος εκπομπής των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων στην ψηφιακή εποχή.

Ματίνα Παπαχριστούδη

 
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια: