mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Λίγο πριν το λουκέτο ο "Ξένιος", κόλαφος το πόρισμα προς το ΣΔΟΕ

Κραυγή αγωνίας από τους μέχρι και σήμερα απλήρωτους εργαζόμενους του ραδιοφώνου "Ξένιος" που περιμένουν τον "δήμιο" να δώσει τέλος στη λειτουργία του σταθμού. Μόλις πριν μια εβδομάδα ο δήμαρχος Φυλής "υποσχέθηκε" πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν ως το Πάσχα δυο ή τρεις μισθούς αλλά με βάσει της συμβάσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ(!). 
Και όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του σταθμού Κώστας Γεωργακόπουλος στην επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εάν παραμείνει η διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία "εταιρείες ΜΜΕ που λύονται και εκκαθαρίζονται" χάνουν την άδεια ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, τότε ο "Ξένιος" οδεύει πως οριστικό λουκέτο. Κι αυτό γιατί ήδη έγιναν οι ανακοινώσεις πως η "αμαρτωλή" δημοτική εταιρεία του "Ξένιου" βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης.
Η ΕΣΗΕΑ μετά από πολλές εβδομάδες κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία αντιδρά τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για τη μετατροπή των δημοσιογράφων σε υπαλλήλους γραφείου των δήμων. 
Για τον "Ξένιο" είχε προηγηθεί η ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει το πόρισμα του Σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης (εξ΄ου και ο χαρακτηρισμός "αμαρτωλής εταιρείας"). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο εν λόγω πόρισμα οι ελεγκτές έβγαλαν λάδι την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, γράφοντας στο πόρισμα τους πως έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα και τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν είναι γνωστό πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί από το Καλοκαίρι του 2009 ως και την Άνοιξη του 2010. 

Για το θέμα γράφει η "Π&13":

Με έκπληξη όπως μαθαίνουμε, διάβασαν οι εργαζόμενοι στον πολύπαθο ραδιοφωνικό σταθμό του «Ξένιου» το πόρισμα με το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή βγαίνει …λάδι αφού πιστοποιείται πως έχει καταβάλλει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων! Η έκθεση των ελεγκτών διαβιβάστηκε στην οικονομική επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στην εισαγγελία εφετών. 
Και ενώ η νυν δημοτική αρχή του δήμου Φυλής δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζόμενους του «Ξένιου» πως αναγνωρίζει τις οφειλές των προηγούμενων ετών αλλά δεν γνωρίζει πως και πότε θα πληρώσει τα δεδουλευμένα 9 και πλέον μηνών, στο πόρισμα με δυο γραμμές δηλώνεται πως αυτά έχουν πληρωθεί. 
Το συμπέρασμα διάβασαν με εύλογη απορία και προβληματισμό οι εργαζόμενοι, που έχουν ήδη καταγγείλει οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ. Στο δια ταύτα του πορίσματος αξίζει να επισημανθεί πως η δημοτική εταιρεία του «Ξένιου» έλαβε επιχορηγήσεις από το δήμο ύψους 25,7 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2007-2010. Από αυτό το ποσό το 66%, περίπου 16,9 εκατ. ευρώ διατέθηκε «παρανόμως για δραστηριότητες που δεν αφορούσαν την επιχείρηση αλλά το δήμο και τα νομικά πρόσωπα αυτού, άλλες δημοτικές επιχειρήσεις καθώς και τρίτους» που δεν είχαν καμία σχέση με την εταιρεία του ραδιοφώνου.

Να διατηρηθούν τα δημοτικά ΜΜΕ

Παρέμβαση για τη διατήρηση του νομικού καθεστώτος των δημοτικών ΜΜΕ έκανε η ΠΟΕΣΥ μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των σταθμών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάταξη του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καταργούνται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης των δημοτικών εταιρειών. Η ΠΟΕΣΥ ζητά τη διατήρηση των Μέσων στους δήμους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με τα πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Η Ομοσπονδία ζητά συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή και τον υφυπουργό Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: