mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οι ζημιές Mega, Alpha, το απαγορευτικό σήριαλ στην ΕΡΤ*

*media news 
( Η έκδοση της εβδομάδας)


Αφόρητες είναι οι πιέσεις ρευστότητας στο Mega καθώς οι μέρες περνάνε αλλά η εισροή χρημάτων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται. Ο ισολογισμός για το 2011 καταδεικνύει την κόκκινη γραμμή. Η Τηλέτυπος έχει ζημιές έτους 21,7 εκατ. από 4 εκατ το 2010. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε από 75 εκατ. σε 53 και το σύνολο των υποχρεώσεων της ανέρχεται σε 191 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 33 εκατ. είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 62 εκατ. βραχυπρόθεσμες.

Με ζημιές ύψους 96 εκατ. ευρώ αποχώρησε το RTL group από την ελληνική τηλεοπτική αγορά. Αποχώρηση που ο διεθνής όμιλος αποδίδει στην συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Η ζημιά από τις διακοπείσες δραστηριότητες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση του διεθνούς γκρούπ για το 2011 ανέρχεται σε 96 εκατ. ευρώ και το 2010 σε 135 εκατ. ευρώ. Το RTL group καταγράφει την επέκταση του ομίλου στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και δηλώνει κέρδη προ φόρων ύψους 19,7 εκατ. ευρώ.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αναμένουν στην «Αυγή» την ερχόμενη Τρίτη καθώς ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της πρότασης των εργαζομένων να συμφωνηθεί κοινό στρατηγικό σχέδιο για την αναμόρφωση της εφημερίδας που αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Η στήριξη που ζητάνε εργαζόμενοι αλλά και διεύθυνση από τον Συνασπισμό δεν είναι απαραίτητα η οικονομική.

Οι εκλογές, λένε ασφαλείς πληροφορίες, θα κρίνουν την επανεμφάνιση του Νίκου Χατζηνικολάου στην τηλεόραση. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να διαβεί την πόρτα του Star για την προεκλογική περίοδο. 

Στον Περισσό αναμένεται να επιστρέψει ο «Ριζοσπάστης» μετά το κλείσιμο της «Τυποεκδοτικής». Η μείωση δραστηριοτήτων του τυπογραφείου στο Κορωπί έχει άμεση επίπτωση και στην εφημερίδα του ΚΚΕ που θα επιστρέψει στα παλιά της λημέρια.
Την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας μαθαίνουμε πως αναμένουν στην ΕΣΗΕΑ για να αποσαφηνίσουν το πλαίσιο ρυθμίσεων στα εργασιακά μετά την ψήφιση του νόμου για τη μείωση των μισθών και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η νομική γνωμοδότηση προς την ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει το θεσμικό πλαίσιο ασαφές και δεν δίνει απάντηση για το ύψος του «βασικού μισθού» σε περίπτωση που δεν υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, θεωρώντας πως οι «ωριμάνσεις» που δεν καταργούνται ενδεχομένως να μην περιλαμβάνουν τα κλιμάκια μισθών με βάση την προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη.

 Όπως αναμενόταν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ξέσπασε η μεγάλη διαμάχη για την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» της κρατικής τηλεόρασης. Η εντολή να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της ΕΡΤ από τα κτίρια της Μουρούζη και της Κατεχάκη στην Αγία Παρασκευή έχει προκαλέσει σάλο. Με δεδομένο ότι ιδιαίτερα στην Κατεχάκη έχει γίνει η μεγάλη επένδυση σε ψηφιακά στούντιο αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι εγκαλούν τη διοίκηση για εκποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Γεγονός είναι πως οι ενέργειες αυτές προωθούνται χωρίς να υπάρχει αλλαγή στο οργανόγραμμα της εταιρείας.

Αποσύρθηκαν από τη συζήτηση του ΔΣ της ΕΡΤ η έγκριση για τις πέντε ελληνικές σειρές μυθοπλασίας που πέρασαν τον έλεγχο της επιτροπής κοστολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η νομική υπηρεσία ετοιμάζει νέο κανονισμό για την κατάθεση πλήρων παραστατικών για κάθε δαπάνη των εταιρειών παραγωγής.

Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων σε βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στην πολυσέλιδη αναφορά της ομοσπονδίας αναφέρεται το σύνολο των νόμων της τελευταίας 2ετίας και ζητείται από τους Ευρωβουλευτές να καλέσουν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο την Κομισιόν για την πολιτική «εξαθλίωσης» που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Η ένωση ιδιοκτητών ραδιοφώνου και τηλεόρασης της Γαλλίας, η Sirti, κατέθεσε προσφυγή κατά της ρυθμιστικής αρχής ΜΜΕ επειδή αρνήθηκε να εκδώσει άδειες σε επίγειους ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε πόλεις της Γαλλίας. Το αίτημα της είναι οι επίγειοι ψηφιακοί ραδιοφωνικοί σταθμο΄θ να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και να μην εκδοθούν άδειες για ραδιοφωνικές υπηρεσίες επί πληρωμή. Αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία, γιατί στη χώρα μας το ψηφιακό ραδιόφωνο παραμένει άγνωστο λήμμα στην πολιτική και μιντιακή ατζέντα.

Επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία ανάμεσα στον Κώστα Γιαννίκο, τους εκδότες του «Ελεύθερου Τύπου Δ.Μπενέκο και Αλ. Σκαναβή και τους εργαζόμενους. Συμφωνήθηκε κείμενο για την ταυτόχρονη πληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων και την άρση των ασφαλιστικών μέτρων επί των δυο τίτλων «Επενδυτής» και «Κόσμος του Επενδυτή» που θα εξαγοράσει ο «Ε.Τ». Πάντως και στον «Ελεύθερο Τύπο» ανησυχούν γιατί αν μετακομίσει ο «Κόσμος του Επενδυτή» στο Μαρούσι οι συντάκτες θα κληθούν να γράφουν και για τις δυο εφημερίδες. Με ατομικές μάλιστα συμβάσεις... 

Η εκδίκαση της αίτησης ένταξης της Χ.Κ.Τεγόπουλος στο άρθρο 99, διαδικασία που θα συνεχιστεί στις 19 Μαρτίου, έβγαλε στην  επιφάνεια την κατάσταση εξυπηρέτησης των χρεών της εταιρείας και του τίτλου. Κατά το νέο εμπορικό διευθυντή Μ. Κοντοδήμου που κατέθεσε ως μάρτυρας για την πλευρά της εταιρείας η αξία του τίτλου της εφημερίδας αποτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ. Συμφωνήθηκε πως δεν θα μεταβιβαστεί μέχρι την απόφαση για το άρθρο 99 και ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν πλειστηριασμούς ακινήτων. Κατά της ένταξης στο άρθρο 99 υπέγραψαν 275 εργαζόμενοι και υπέρ της 112.

Περίπου δέκα εργαζόμενοι από τους δυο φορείς που πρόλαβε και έκλεισε ο Ηλίας Μόσιαλος ως υπουργός επί των ΜΜΕ, εντάχθηκαν οργανικά στην ΕΡΤ. Από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Και άλλοι τόσοι με διαπιστωτικές πράξεις της διοίκησης της ΕΡΤ οδηγήθηκαν σε εφεδρεία και απόλυση.

Συνεχίζονται οι απολύσεις στη «Ναυτεμπορική». Όπως ενημερώθηκε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 4 ακόμη δημοσιογράφοι, δυο συντάκτες και δυο από τη διόρθωση.

Απολύσεις και μειώσεις μισθών προβλέπει ο νέος γύρος στο συγκρότημα Μπόμπολα στον αθλητικό σταθμό Sedra FM. Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκε ένας τεχνικός ενώ η διεύθυνση του σταθμού ενημερώθηκε για 6 απολύσεις συντακτών αλλά και για νέα απαίτηση μισθών κατά 50%. Και την ίδια ώρα η διοίκηση στο συγκρότημα έβγαλε επαγγελματικές κάρτες για όλους τους δημοσιογράφους του «Έθνους»! 

Μεγάλη καταγράφεται η διαφημιστική πτώση τον περασμένο Φεβρουάριο στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη Media Services το σύνολο της δαπάνης έχει απώλειες της τάξης του 31,9%. Αυτή τη φορά και η τηλεόραση είδε τα ονομαστικά της έσοδα να πέφτουν. Τα κανάλια απορρόφησαν 32,1 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2011, καταγράφοντας πτώση κατά 23,57%.

Αύξηση συνδρομητών δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Forthnet στον κλάδο της τηλεόρασης. Η Nova αριθμεί 391.252 συνδρομητές και από αυτούς οι 383.616 στην ψηφιακή δορυφορική πλατφόρμα. Η εταιρεία σταμάτησε την αναλογική μετάδοση των καναλιών της τον Ιανουάριο του 2012 και ξεκίνησε ψηφιακή εκπομπή μέσω της ΕΡΤ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εγκρίθηκε από το ΕΣΡ μεταβίβαση μετοχών του «Λάμψη» από την  SBS Broadcasting ΑΕ στις Αττικές Εκδόσεις ΑΕ αντί του ποσού 4.325.000 ευρώ.

 Χωρίς απόφαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην προσφυγή του ΟΤΕ TV για τη μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών ελεύθερης λήψης στη Nova, καθώς η υπόθεση αναβλήθηκε επ’ αόριστον 

Την Τρίτη το βράδυ διοργανώνεται στο Gagarin συναυλία για την οικονομική στήριξη της παραγωγής του ντοκιμαντέρ «Catastroika». 

 Αποζημίωση ύψους ενός εκατ. ευρώ ζητά με αγωγή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Αλέξης Τσίπρας για τα όσα προσβλητικά και συκοφαντικά δημοσίευσε η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση. 

Νέο επεισόδιο για την κατάργηση ή μη της δημοσίευσης των ισολογισμών. Η αναφορά του υφυπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη ότι για τη μη κατάργηση των ισολογισμών η ευθύνη ανήκει στους εκδότες και επιχειρηματικούς φορείς που αντιδρούν, προκάλεσε την οργή των φορέων. Το θέμα είναι πως το τοπίο παραμένει θολό αφού κάνεις από την κυβέρνηση δεν τολμάει να πάρει μια πρωτοβουλία και να εμφανίσει εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα δίνει διέξοδο

Νέος διαγωνισμός από το υπουργείο Μεταφορών για την «ενίσχυση της προσπελασιμότητας» με προϋπολογισμού έργου 3 εκατ. ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ταμείο Συνοχής (κατά 85%) και από Εθνικούς Πόρους (κατά 15%).

Παρέμβαση στο διαγωνισμό του ΕΟΦ έκανε η ΕΔΕΕ για το έργο «Εκστρατεία ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για την πρόληψη της πολυφαρμακίας». Η ΕΔΕΕ σημειώνει πως υπάρχει ασάφεια στην προκήρυξη ως προς τον τρόπο σύνταξης και διαμόρφωσης της οικονομικής προσφοράς και ζητά από τον ΕΟΦ να καθορίσει λεπτομερώς το περιεχόμενο του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: