mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τα 20 εκατ. του ΔΟΛ και η διαφήμιση αποκρατικοποιήσεων εκτός Ελλάδας*

** Media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ προσδιορίστηκε η ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο ΔΟΛ με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2011. Σε αυτά, κατά πληροφορίες, θα προστεθούν 20 εκατ. από ομολογιακό δάνειο που ο δημοσιογραφικός οργανισμός φέρεται να βρήκε με την εγγύηση επιχειρηματιών. 
Παρά τη μείωση των ζημιών, ο ΔΟΛ σε επίπεδο ομίλου καταγράφει ζημιές ύψους 37.127.731 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε σε 125.811.345 ευρώ, έναντι 201.120.017 ευρώ το 2010. Η τακτική συνέλευση των μετόχων ορίστηκε στις 11 Απριλίου.

Στα στοιχεία του ΔΟΛ καταγράφεται και μια ενδιαφέρουσα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας την οποία και έχασε ο όμιλος. Αυτή της εκτυπωτική μονάδας της «Ίριδας» για τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων του ΔΟΛ πάντως φθάνει τα 209.066.938 ευρώ.

Η απόσυρση των ελληνικών σειρών από τα τηλεοπτικά κανάλια αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία των θυγατρικών εταιρειών του εκδοτικών ομίλων. Το στούντιο ΑΤΑ ανέλαβε πολύ λιγότερες παραγωγές το 2011. Ενώ το 2010 καταγράφει πρόγραμμα αξίας 14,4 εκατ . ευρώ, πέρυσι ανέλαβε παραγωγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ.

Στην «Ψηφιακή σύγκληση» εντάχθηκε το έργο δημιουργίας και λειτουργίας διαδικτυακής πύλης στον ΕΔΟΕΑΠ, έργο προϋπολογισμού 699.000 ευρώ. Η προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη της ολοκληρωμένης πλατφόρμας πληροφόρησης του οργανισμού με τους συναλλασσόμενους υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναμονή της απόφασης του πρωτοδικείου για την ένταξη της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99, τα σενάρια λένε πως η εταιρεία θα καταθέσει την πρόταση της για την επανέκδοση της εφημερίδας. Ορισμένοι βάζουν στοίχημα ότι αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει πριν τις εκλογές. Στη διάρκεια του δικαστηρίου πάντως την περασμένη Δευτέρα φάνηκαν ορισμένα από τα σημεία της πρότασης. Η πλευρά των νομικών εκπροσώπων της «Χ.Κ.Τεγόπουλος» υποστήριξε πως πρέπει να αποχωρήσει το 50% των εργαζομένων και όλων των εξωτερικών συνεργατών. Βασικό επιχείρημα της εταιρείας για την επανακυκλοφορία ήταν η μεγάλη κυκλοφορία του απεργιακού φύλλου.

Τα δικαιώματα για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου τα πήρε η ΕΡΤ και η διοίκηση ενέκρινε ήδη κόστος για την κάλυψη των μεταδόσεων του ύψους 996.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Το ερώτημα είναι σε ποια ακριβώς κανάλια θα δείξει τους αγώνες μετά την κατάργηση και του Σπορ +. Κατά πληροφορίες η διοίκηση βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τα συνδρομητικά δίκτυα της Nova και του ΟΤΕ για την παροχή ολυμπιακού προγράμματος. Οι δυο πλατφόρμες σχεδιάζουν να βγάλουν στον αέρα ειδικά θεματικά κανάλια με αγώνες από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, στηριγμένα στο υλικό της ΕΡΤ.

Δεν κατάφεραν τα ΜΜΕ να επωφεληθούν από τη στροφή των αναγνωστών στην ενημέρωση από το Διαδίκτυο και τα νέα Μέσα, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση του Ινστιτούτου Ρew για την «Κατάσταση πληροφόρησης το 2012». Όπως σημειώνει η έκθεση ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη σημασία της πληροφορίας στη ζωή των ανθρώπων θα ήταν σωτήρια για το μέλλον της δημοσιογραφίας, οι αμερικάνικες εφημερίδες δεν κατάφεραν να βρουν ένα ικανό μοντέλο επιβίωσης. Το 68% των διαφημιστικών εσόδων στο Internet για το 2011 απορροφήθηκαν από τους μεγάλους ομίλους του Διαδικτύου (AOL, Facebook, Google, Yahoo! και Microsoft) σημειώνεται. Και οι εφημερίδες απλώς ετοιμάζονται να βάλουν συνδρομή για είσοδο στο περιεχόμενο τους, στα πρότυπα των New York Times.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ομίλου ΑΝΤ1 για το στόχο κερδοφορίας εντός του 2012 στη Σερβία και στην έδρα του ΑΝΤ1 στην Αθήνα ανακοινώθηκαν νέες μειώσεις στους μισθούς απ[ό 10% ως 20% σε όλο το προσωπικό. Η απόφαση με ισχύ από την 1η Μαρτίου παραβιάζει το περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι πρόσφατα.

Σε εξωτερικές εταιρείες παραδίνεται πλέον η κάλυψη ειδησεογραφικών γεγονότων από την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ 3 ακολουθώντας το παράδειγμα της μητρικής εταιρείας της ΕΡΤ ανακοίνωσε διαγωνισμό για την πρόσληψη μονοκάμερων συνεργείων για 15 βάρδιες σε οκτώ πόλεις της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Το κόστος που δίνει είναι 36.000 ευρώ ανά έτος και ανά πόλη, ήτοι, 200 ευρώ ανά βάρδια.

Η EBU, η ευρωπαϊκή ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών θα μετέχει στο διεθνές φόρουμ για τις τηλεοπτικές εξελίξεις της ΕΠΟμενης 15ετίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαϊου στη Γενεύη. Οι νέες τάσεις στην τηλεόραση, η εφαρμογή των νέων τεχνικών μέσων στο πρόγραμμα, τις μεταδόσεις και το περιεχόμενο συγκεντρώνουν ήδη το διεθνές ενδιαφέρον. Στο Forum θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από διεθνείς μεγάλες εταιρείες όπως οι: Sony, NHK, Cisco, BSkyB, ATSC, Ericson, VRT, IBM...

Η νέα καλοκαιρινή επένδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova αφορά στη δημιουργία ενός νέου «καναλιού» στο Διαδίκτυο και τις ταμπλέτες. Πρακτικά σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να διαρρεύσει η εταιρεία, ο συνδρομητής της Nova θα μπορεί να παρακολουθεί χωρίς επιπλέον συνδρομή τους αγώνες και τις ταινίες που θέλει τόσο στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή όσο και στις ταμπλέτες. Η εφαρμογή για το Internert, το I Pad και τις πλατφόρμες Android όπως μαθαίνουμε είναι ήδη έτοιμη. Στόχος της εταιρείες είναι να μη χάσει πελάτες με την είσοδο του ΟΤΕ TV στην αγορά.

Δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο» και ζήτησαν απεργίες για τη μη καταβολή μισθών. Τις περασμένες μέρες έγιναν στάσεις εργασίας ενώ το κλίμα στο ραδιόφωνο είναι πολύ άσχημο εξαιτίας κυρίως των απειλών που χρησιμοποιούν ορισμένα στελέχη.

Νέα προσφορά από την Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών προς το υπουργείο Πολιτισμού για δωρεάν διαφημιστική προβολή της χώρας μας στις αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας. Η ΕΔΕΕ με επιστολή της ενημερώνει πως έχει την πρόθεση να προσφέρει pro-bono διαφημιστικές υπηρεσίες της για το έργο του σχεδιασμού και την υλοποίηση ενεργειών που να βελτιώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Με την εκπομπή «Συντέλεια» και τον Μάνο Βουλαρίνο σε μια ακόμη απόπειρα του ΣΚΑΙ να προβάλλει σατιρικό πρόγραμμα, θα καλυφθεί το ημίωρο κενό ανάμεσα στην «εκπομπή» του Νίκου Ευαγγελάτου και το κεντρικό δελτίο της Σίας Κοσιώνη στο κανάλι. Ο Ν.Ευαγγελάτος πάντως δεν αποκλείεται να μετακομίσει και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ...

Παραμένει μέλος της EBU η ΕΡΤ παρά την εντελώς διαφορετική οπτική στις τηλεοπτικές εξελίξεις. Το ΔΣ ενέκρινε την ετήσια συνδρομή της που ανέρχεται σε 541.046 ελβετικά φράγκα

Σημεία και τέρατα περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τον «Ξένιο». Από τα 25,7 εκατ. ευρώ επιχορήγησης του από το δήμο Άνω Λιοσίων το διάστημα 2007 ως Απρίλιο του 2010, το 66% κατευθύνθηκε σε άλλες εταιρείες και άτομα που δεν είχαν σχέση με το ραδιόφωνο.

Η «Ραδιοτηλεόραση» της ΕΡΤ θα συνεχίσει την έκδοση της τουλάχιστον ως τον Ιούλιο του 2012 καθώς εγκρίθηκε η σύμβαση εκτύπωσης με την «Τυποεκδοτική».

Σε app για iPhone και iPad διαθέτει το Mega τις σειρές του «Βασιλιάδες», «Κλεμμένα Όνειρα» και «Με Λένε Βαγγέλη».
Ο έντονος προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον των εταιρειών οπτικοακουστικής παραγωγής αποτυπώθηκε στη συνάντηση των εταιριών και ανεξάρτητων παραγωγών της αγοράς με πρωτοβουλία του ΣΑΠΟΕ. Ο Σύνδεσμος προτείνει την επανεξέταση συνολικά του ισχύοντος μοντέλου της οπτικοακουστικής παραγωγής στην χώρα μας αλλά και του ίδιου του ρόλου του παραγωγού. ΟΙ παραγωγοί συμφώνησαν στη λήψη ενιαίας πρωτοβουλίας και ήδη συμφωνήθηκαν ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν και θα καταθέσουν προτάσεις.

Δεν γνωρίζουμε πόσο απέδωσε και αν απέδωσε η διαφήμιση των αποκρατικοποιήσεων εντός της χώρας. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου πάντως έκανε και νέο διαγωνισμό για την προβολή στις πωλήσεις των «ασημικών» της χώρας. Και νικήτρια εταιρεία αναδείχθηκε η Hill & Knowlton Strategies του Βελγίου, που θα αναλάβει με κόστος 150.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) να διαφημίσει το ξεπούλημα περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΠΟΕΣΥ για την απόφαση υπουργικού συμβουλίου που μειώνει τους μισθούς και καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις ως απόρροια του Μνημονίου 2. Η ΠΟΕΣΥ τη χαρακτηρίζει αντισυνταγματική. Παράλληλα η Ομοσπονδία δημοσιογράφων με επιστολή της στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή ένωση δημοσιογράφων ενημερώνει τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων.

Η πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που αρνήθηκαν το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων τους, κινητοποίησε την ΠΟΕΣΥ που αντέδρασε την περασμένη εβδομάδα. Καλεί την κυβέρνηση να μην παρέμβει στα εσωτερικά του ταμείου αλλάζοντας τη διοίκηση του, θυμίζοντας πως το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.
Την αναστολή έκδοσης της αθλητικής εφημερίδας "Εξέδρα" ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης στους περίπου 15 συντάκτες που είχαν απομείνει στο αθλητικό φύλλο. Το χρονολόγιο της εφημερίδας έχει τη σημασία του. Πρωτοκυκλοφόρησε από τον ΔΟΛ τον Μάρτιο του 2008, την Άνοιξη του 2011 σχεδόν "χαρίστηκε" από τον Σταύρο Ψυχάρη στον Μ.Ανδρουλιδάκη και σήμερα, Μάρτης πάλι, βάζει λουκέτο. Οι εργαζόμενοι είναι όμηροι καθώς άκουσαν μόνο την υπόσχεση πως θα πληρωθούν τους δυο χρωστούμενους μήνες της μισθοδοσίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: