mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση η ΕΡΤ

Της Αγγέλας Νταρζάνου
από τον Κόσμο του Επενδυτή, 31 Ιουλίου 2010

Με στόχο να μην δημιουργηθεί κανένα ουσιαστικό και τυπικό κενό, τόσο στο δικαίωμα υπογραφής, όσο και στο μάνατζμεντ, μετά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Γιώργου Γαμπρίτσου, το ΔΣ της ΕΡΤ στη συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη προχώρησε σε ανάθεση αρμοδιοτήτων και καταμερισμό εργασιών. Έως ότου τοποθετηθεί νέος Διευθύνων Σύμβουλος (αναμένονται γρήγορες διαδικασίες μέσω open-gov), τα εκτελεστικά καθήκοντα του κ.Γαμπρίτου μεταφέρονται στο Δ.Σ. της ΕΡΤ εν συνόλω, ενώ την ευθύνη της σύγκλισής του θα έχει προσωρινά ο Θανάσης Παπαγεωργίου, μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος στο άμεσο μέλλον, όταν περάσει το νομοσχέδιο που διαχωρίζει τις θέσεις διευθύνοντος και προέδρου.
Παρότι δεν έχει το υψηλό χρέος άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, όπως παλαιότερα η Ολυμπιακή ή σήμερα ο ΟΣΕ και επιπλέον έχει εξασφαλίσει «σίγουρη» χρηματοδότηση από το ανταποδοτικό τέλος, η ΕΡΤ δείχνει να εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, όπως δείχνει η παραίτηση Γαμπρίτσου. Η αξιοποίηση όσο και η στρατηγική της δημόσιας τηλεόρασης, παρά τα βήματα που έχουν γίνει από τη νέα διοίκηση παραμένει για την ΕΡΤ το μεγάλο ζητούμενο. Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε από αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η έναρξη ενημερωτικών εκπομπών στη ΝΕΤ, ενώ η ΕΤ-1 αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Όμως αυτό που αναδεικνύεται σε πρόβλημα πρώτου μεγέθους είναι η διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων, χωρίς τους οποίους η ΕΡΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει με αξιώσεις. Το αίτημα προς το υπουργικό Συμβούλιο ανεβάζει τις ανάγκες σε 700 και πλέον συμβασιούχους, όμως είναι άγνωστο πόσοι τελικώς θα εγκριθούν, ενώ η Πράξη υπουργικού συμβουλίου καθυστερεί δραματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικά περιθώρια για τη διαδικασία: δημοσίευση της προκήρυξης, περιθώριο υποβολής δικαιολογητικών (τουλάχιστον 10- 15 μέρες) και διαδικασία επιλογής. Ήδη, αναμένονται στην ΕΡΤ περί τις 8.000- 10.000 αιτήσεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια:
(α) σε πρώτη φάση, η εταιρεία που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των υποψηφιοτήτων, που θα γίνει με συγκεκριμένη φόρμα μέσω διαδικτύου, θα απορρίψει αυτομάτως όσες αιτήσεις δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα (πχ. Απολυτήριο Λυκείου για τους δημοσιογράφους, ή πτυχίο αντίστοιχηςσχολής για τους τεχνικούς)
(β) η ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης ξεκινάει στο β’ στάδιο, από υπο- επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από διευθυντές και τμηματάρχες και εκπρόσωπο του Σωματείου της αντίστοιχης ειδικότητας. Οι 5μελείς υπο- επιτροπές θα κάνουν την προ- επιλογή.
(γ) στο γ’ στάδιο αναλαμβάνει 7μελής επιτροπή, με τη συμμετοχή των γενικών διευθυντών, του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και εκπροσώπου της ΠΟΣΠΕΡΤ ή αντίστοιχου Σωματείου, η οποία θα κάνει την τελική εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΕΡΤ.
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου.
_____________------------------_______________

ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΤ

Αποδοχές (σε ευρώ) Πλήθος %
Έως 1.000 244 7,1%
1.000 έως 1.300 604 17,7%
1.300 έως 1.600 704 20,6%
1.600 έως 2.000 1.092 31,9%
2.000 έως 2.500 657 19,2%
2.500 έως 3.000 88 2,6%
Πάνω από 3.000 31 0.9%
Σύνολο Τακτικού Προσωπικού 3.420 100%

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Α.Ε.

Από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ, καθώς ακόμα αναμένει την αύξηση από τη Συλλογική Σύμβαση του 2009. Βεβαίως τα μεγάλα ποσά κατευθύνονται στα «χρυσά συμβόλαια» των τηλεοπτικών αστέρων και σε διαφόρων ειδών «συμβούλους» και «ειδικές θέσεις». Ωστόσο: το κόστος 14 διαφόρων ειδών συμβούλων, από 120.000 ευρώ το μήνα έχει μειωθεί σε 8.000 ευρώ το μήνα, για δύο άτομα. Το πλαφόν στις αποδοχές του μόνιμου προσωπικού είναι καθαρά 3.800 ευρώ το μήνα, για τους γενικούς διευθυντές, ενώ ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 1.600 ευρώ. Το 25% του προσωπικού αμείβεται με μισθό έως 1.300 ευρώ καθαρά (βλ.Πίνακα) και το 77% έως 2.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: