mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Και τώρα, πώληση διαφημιστικού χώρου..

Το product placement σώζει την ιδιωτική ΤV

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 13-14 Αυγούστου)

Με κάθε νομιμότητα μετά και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Τηλεοπτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εγκαταλείπουν τα διαφημιστικά πακέτα χρόνου και στρέφονται στα επιχορηγούμενα προγράμματα χώρου.

Τα τμήματα μάρκετινγκ ήδη έχουν επεξεργαστεί προσφορές-πακέτο για μεγάλους διαφημιζόμενους της αγοράς, στους οποίους προσφέρουν τηλεοπτικό χώρο προς παρουσίαση και διαφήμιση των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Αντί δηλαδή για τον τηλεοπτικό χρόνο πριν ή μετά από κάθε πρόγραμμα, οι διαφημιζόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν στην εξαγορά χώρου πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα για να τοποθετηθεί το προϊόν ή η υπηρεσία τους σε περίοπτη θέση στον αέρα της TV.

Η πολιτική αυτή ακολουθείται κυρίως στα talent show και τα reality παιχνίδια αλλά και σε σειρές, τηλεπαιχνίδια, εκπομπές. Ήταν να μη γίνει η αρχή. Το product placement, η τοποθέτηση προϊόντος δηλαδή, είναι πλέον καθ' όλα νόμιμη με τη βούλα της ευρωπαϊκής Τηλεοπτικής Οδηγίας, η οποία καθιερώνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις την έμμεση διαφήμιση που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πολύ συχνά τιμωρούσε με υψηλά πρόστιμα. Τα τηλεοπτικά κανάλια βεβαίως δεν περίμεναν να περάσει η τηλεοπτική Οδηγία ως ελληνικός νόμος και το γεγονός της πτώσης της διαφήμισης επιτάχυνε τις πρωτοβουλίες τους. Ήδη από την περυσινή χρονιά προσφέρθηκαν ανάλογα πακέτα σε μεγάλες εταιρείες.

Το αποτέλεσμα κρίνεται από τα κανάλια ιδιαίτερα θετικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το κάθε πακέτο τοποθέτησης διαφημιζόμενου σε σόου ή ριάλιτι κοστίζει κατ' έτος από 300 έως και 700 χιλιάδες ευρώ. Σε κάθε τηλεοπτικό πρόγραμμα τοποθετούνται περισσότερα του ενός προϊόντα σε διαφορετικές κατηγορίες και ανάλογα με την οικονομική συμφωνία «ενοικιάζεται» περισσότερος χώρος και προβολή. Πρακτικά δηλαδή ένα τηλεοπτικό σόου με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ αρκεί να κλείσει συμφωνίες product placement με πέντε κατηγορίες προϊόντων και δεν θα χρειάζεται καμία διαφήμιση για να βγάλει τα λεφτά του!

Από τον Οκτώβριο τα talent show, X Factor, Greek Idol, Top next model γεμίζουν από διαφημιστικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα που θα κρατάνε στα χέρια τους οι παίχτες, συγκεκριμένη μάρκα τσάι που θα πίνουν τα μοντέλα, τσίχλες που θα φαίνονται επιδεικτικά σε δωμάτια, κ.λπ. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τα στελέχη του μάρκετινγκ τόσο στην τηλεόραση όσο και στη διαφήμιση, ωφελεί και τους δύο. Τα μεν κανάλια βρήκαν μια καινούργια προσοδοφόρο πηγή εσόδων, ενώ οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι πείστηκαν πως η προβολή των προϊόντων ή υπηρεσιών με αυτό τον τρόπο τους προσδίδει μεγαλύτερη ευρύτητα επιρροής και ταύτιση των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: