mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Νέος διευθύνων αλλά και νέα μέλη στο ΔΣ

Αντιπρόεδρος και νέα μέλη στο (πανίσχυρο) Δ.Σ. της ΕΡΤ

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου Παύλου Γερουλάνου στη Βουλή με τις ρυθμίσεις για την ΕΡΤ είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αλλαγή του Δ.Σ., δέκα σχεδόν μήνες μετά το διορισμό του. Μπορεί να δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός ότι οι μισθοί του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών θα καθορίζονται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», η είδηση ωστόσο κρύβεται στην αλλαγή των μελών του Δ.Σ. Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, μέσα σε δυο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, ο υπουργός διορίζει τα μέλη του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου. Έκπληξη επίσης προκαλεί για πρώτη φορά στην κρατική τηλεόραση και τη διοίκησή της ο διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη εκτελεστικά στα πρότυπα λειτουργίας των ιδιωτικών ανώνυμων εταιρειών. Στις υπόλοιπες αλλαγές ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη για θέση αντιπροέδρου ο οποίος θα αναπληρώνει τον πρόεδρο.



Οι διοικητικές αλλαγές αρχίζουν με το διαχωρισμό της θέσης του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Το Δ.Σ. όμως έχει ισχυρές αρμοδιότητες και μόνο με απόφασή του εκχωρεί ορισμένες από αυτές στο διευθύνοντα σύμβουλο τον οποίο στη συνέχεια ελέγχει. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι «ελευθέρως ανακλητά» από τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, ενώ δεν απαιτείται προκήρυξη για το διορισμό τους. Θυμίζουμε ότι ήδη εκτός από το διευθύνοντα σύμβουλο παραμένουν κενές δύο θέσεις μελών στη διοίκηση, μετά τις αποχωρήσεις του Στέλιου Κούλογλου και του Π. Κεφάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θέλει να αντικαταστήσει άλλα δύο μέλη της διοίκησης. Πρακτικά δηλαδή η ΕΡΤ θα αποκτήσει το Νοέμβριο μια διαφορετική διοίκηση με τον Θανάση Παπαγεωργίου και πιθανώς τον Ηλία Μοσχονά να είναι ο συνδετικός κρίκος στη νέα εποχή της κρατικής τηλεόρασης. Επίσης, με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ.

Μια ακόμη σοβαρή ρύθμιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ είναι η πρόβλεψη κωδικοποίησης της νομοθεσίας που αφορά στην ΕΡΤ. «Με απόφαση του Δ.Σ. που εγκρίνεται από τον υπουργό Πολιτισμού κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες διατάξεις περί ΕΡΤ Α.Ε. Στο πλαίσιο της κωδικοποίησης αυτής παραλείπονται διατάξεις που δεν ισχύουν και αναριθμούνται και ενοποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις». Οι δύο αυτές προτάσεις γίνονται καθοριστικές για την επόμενη μέρα της κρατικής τηλεόρασης. Ας μην ξεχνάμε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται η αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού και αμέσως μετά η έγκριση νέου οργανογράμματος της εταιρείας

(αναδημοσίευση από Παρασκευή &13, 27 Αυγούστου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: