mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Περικοπές και κρίση στην TV

Οι δέκα μεγάλες περικοπές και οι αποφάσεις μετά την επιβολή του ειδικού φόρου


1. Τέλος στις μετεγγραφές με υψηλό κασέ
2. Μειώσεις σε υψηλού κόστους συμβόλαια
3. Περιστολή κόστους όλων των τηλεοπτικών εξωτερικών παραγωγών
4. Μείωση στους εξωτερικούς συνεργάτες εκπομπών, αντικατάστασή τους με «μαθητευόμενους»
5. Τέλος στις βάρδιες μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα
6. Δραματική περικοπή σε αποστολές
7. Λιγότερες απευθείας συνδέσεις, ειδικά μέσω κυκλωμάτων
8. Τέλος κάλυψης σε έξοδα οδοιπορικών
9. Μείωση ή καθόλου αμοιβή για κινητά
10. Τέλος στην κάλυψη κομμωτηρίων, ταξί και πάσης φύσεως γενικών εξόδων

Βαρύ είναι το κλίμα στην τηλεόραση. Η ψήφιση για την επαναφορά του ειδικού φόρου τηλεόρασης στο 20% για κάθε διαφήμιση που μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά κανάλια προκαλεί σοκ και δέος στους ιθύνοντες.

Όλες οι αποφάσεις με τις εγκρίσεις προγραμμάτων της επόμενης σεζόν πάγωσαν και τώρα τον πρώτο λόγο έχει το... μαχαίρι σε νέο κύμα περικοπών. «Όλα είναι ανοιχτά, όλα υπό αναθεώρηση» είναι η φράση που ακούγεται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών. Την ίδια όμως στιγμή στα παρασκήνια γίνονται προσπάθειες, πρώτον, για ιερή συμμαχία τηλεοπτικών καναλιών και, δεύτερον, για την άσκηση πίεσης προς απόσυρση ή αδρανοποίηση της επίμαχης διάταξης. Οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την επιβολή του ειδικού φόρου ως ένα άκρως αντιαναπτυξιακό μέτρο, που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των καναλιών. Με δεδομένη την πτώση της διαφήμισης κατά τουλάχιστον 200 εκατομμύρια το 2009, οι σταθμοί βρίσκονταν ήδη σε κλίμα επώδυνων περικοπών.
Το παράδειγμα των αμερικανικών δικτύων CNN και CBS που σκέφτονται να βγάλουν κοινό δελτίο ειδήσεων για να κάνουν οικονομία στην ενημέρωση φαντάζει για ορισμένους στην ελληνική τηλεόραση ελκυστικό. Ήδη οι πρώτες σκέψεις για εφαρμογή κοινού pool στην ενημέρωση επανήλθαν δυνατά, ενώ αναμένεται να εξεταστούν και νέες μορφές συνεργασιών.
Η επιστροφή του 20% επί της τηλεοπτικής διαφήμισης βρήκε τους επικεφαλής της ψυχαγωγίας στο παραπέντε των τελικών εγκρίσεων για τα νέα προγράμματα από Σεπτέμβριο του 2010. Το πράσινο φως έσβησε καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις νέων περικοπών ανά κανάλι. Πρώτο «θύμα», όπως όλα δείχνουν, θα είναι η ζώνη prime time, η οποία θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Στο ΜΕGA, μετά την κωμική σειρά «Μ+Μ» που ειδοποιήθηκε να ρίξει αυλαία, εκτιμήσεις φέρουν τον «Τρίτο νόμο» να ολοκληρώνει πρόωρα τα γυρίσματα. Σκληρές είναι επίσης οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση κόστους στο daily fix της απογευματινής ζώνης, τις δύο καθημερινές σειρές «Τα μυστικά της Εδέμ» και η «Ζωή της άλλης», παρά τα υψηλά νούμερα θεαματικότητας που έχουν. Μετέωρη και η έγκριση της κωμικής σειράς του Θοδωρή Πετρόπουλου με τους Αλέξη Γεωργούλη, Βίκυ Σταυροπούλου σε παραγωγή του Τάσου Παπανδρέου εξαιτίας του υψηλού κόστους της. Στο MEGA αναμένουν τις τελικές αποφάσεις περικοπών την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν αποκλείεται να μείνει χωρίς αλλαγές η πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή των «5» επειδή το κόστος της είναι πολύ μικρό...
Στον ΑΝΤ1 τα περιθώρια νέων περικοπών είναι ελάχιστα. Και αυτό χειροτερεύει τα πράγματα. Η ικανοποίηση από την αύξηση στα διαφημιστικά έσοδα που επήλθε από τον περασμένο Φεβρουάριο, παρά τη συνολική μείωση της δαπάνης, εξανεμίζεται. Πρώτο ορατό θύμα η αυλαία που πέφτει για το σόου «Wipe out», το οποίο αρχικά είχε υπολογιστεί και για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Απόρροια των περικοπών είναι και η αλλαγή στην ανάθεση τηλεοπτικών παραγωγών. Ο ΑΝΤ1, όπως και το MEGA, δεν αναθέτουν πλέον σε συγκεκριμένες εταιρείες αλλά ζητάνε προσφορές προκρίνοντας τη φθηνότερη. Πρακτικά οι επιπτώσεις των περικοπών μετακυλίονται στις εξωτερικές εταιρείες, οι οποίες πολλές φορές δεν πληρώνουν τους συνεργάτες τους ή περιμένουν να πληρωθούν από τα κανάλια έπειτα από δέκα, δώδεκα μήνες για να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους.
Στον ALPHA οι περσινές περικοπές έφτασαν τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Με εξαίρεση το «Greek idol» που έχει υψηλό κόστος παραγωγής στα live shows, όλες οι άλλες παραγωγές κοστίζουν ελάχιστα. Το πιθανότερο είναι να ζητηθούν μειώσεις σε υψηλά συμβόλαια, όπως αυτό της Ελένης Μενεγάκη, και στην παραγωγή του «Αλ τσαντίρι νιουζ», δύο από τα πιο υψηλά συμβόλαια στην ελληνική τηλεόραση αυτήν τη στιγμή.
Ερώτημα παραμένει το ALTER, για το οποίο ακούγονται πολλά σενάρια, το επικρατέστερο εκ των οποίων είναι ότι η μεσημεριανή και απογευματινή ζώνη των live εκπομπών θα αντικατασταθεί με λατινοαμερικάνικες φθηνού κόστους σαπουνόπερες.
Δραματικές επιπτώσεις καταγράφονται και στο STAR. O πρόεδρος του καναλιού Πάνος Κυριακόπουλος σε επιστολή του προς όλους τους εργαζομένους κάνει λόγο για μειωμένα έσοδα του καναλιού κατά σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Αναγγέλλει ουσιαστικά την απομάκρυνση όλων των εξωτερικών συνεργατών από τις εκπομπές και τη μετακίνηση προσωπικού από ειδικότητα σε άλλη. Σε κόντρα με την Ένωση τεχνικών που έχει εξαγγείλει απεργία για αύριο Δευτέρα στα κανάλια, το STAR προωθεί τη λειτουργία τηλεοπτικών συνεργείων από ένα μόνο άτομο!
Στο άνυδρο τοπίο των εξελίξεων στα ιδιωτικά κανάλια, οι περικοπές που κάνει αυτό το διάστημα η ΕΡΤ φαντάζουν ως όαση σε έρημο. Παρά τις επίσης δραματικές μειώσεις σε συμβόλαια και αμοιβές, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης δηλώνει στις συνεργαζόμενες εξωτερικές εταιρείες παραγωγής πως θα μειώσει το διάστημα αποπληρωμής χρεών από τους 18 μήνες στους δέκα ώς δώδεκα. Για τον λόγο αυτό ζητεί από παρουσιαστές και παραγωγούς να μειώσουν τα κοστολόγιά τους.

(αναδημοσίευση από Espresso 16 Μάϊου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: