mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ραδιοφωνική Βαβέλ σε δράματα παρεμβολών

19.000 πρόστιμο και παρεμβολές από Τουρκία επιβάλλει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στη Μυτιλήνη
(Αναδημοσίευση από το radiofono.gr )

Με ένα εξαιρετικά τσουχτερό πρόστιμο απάντησε η ΕΕΤΤ σε τοπικό ραδιοσταθμό της Μυτιλήνης ο οποίος άλλαξε συχνότητα προκειμένου να μην δέχεται παρεμβολές από πανίσχυρο σταθμό της Τουρκίας. Επίσης, παρά το περίπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, δεν επιτρέπεται στον σταθμό να χρησιμοποιεί δεύτερο πομπό για να εκπέμπει προς άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του σταθμού στο Facebook, από το μεσημέρι της Κυριακής 31 Μαρτίου, ο POP FM μεταφέρεται από τους 98.6 στους 101.3. Επίσης αποχαιρετά τη Καλλονή και τα χωριά του νησιού στους 98.8 όπου κλείνει οριστικά η εκπομπή. 
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών επέβαλε πρόστιμο 19.000 ευρώ στον POP FM γιατί επίλεξε να μην κάνει παρεμβολή τον τούρκικο σταθμό στους 101.3 και άλλαξε συχνότητα στους 98.6. Παράλληλα επέβαλε στον POP FM να διακόψει την εκπομπή του στο υπόλοιπο νησί γιατί θεωρείται παράνομο να χρησιμοποιεί ο σταθμός δεύτερη κεραία για τη κάλυψη του νομού, αν και με μόνο μία κεραία στο Προφήτη Ηλία Μυτιλήνης μπορεί να καλυφθεί μόνο η πόλη. «Αναγκαστικά θα μεταφερθούμε στους 101.3, θα δεχόμαστε και παρεμβολές από τον τουρκικό RADYO-7 και θα πληρώσουμε και πρόστιμο», κλείνουν οι υπεύθυνοι του σταθμού.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ βασίζεται σε απαρχαιωμένη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δικαιούνται να εκπέμπουν σε συχνότητες που είχαν επιλεγεί αυθαίρετα πριν το 1999, χωρίς καμία μελέτη και θεώρηση των γεωγραφικών παραμέτρων και των παρεμβολών από γειτονικά κράτη. Η νομοθεσία επίσης δεν προβλέπει καμιά διαδικασία μεταβολής της συχνότητας λόγω εξωγενών παραγόντων, ούτε επιτρέπει (με την εξαίρεση της Αττικής) τη χρήση πολλαπλών κέντρων εκπομπής για τη δικαιωματική κάλυψη ολόκληρου του νομού σε περιπτώσεις δύσκολου γεωγραφικού ανάγλυφου. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στο επαρχιακό ραδιόφωνο, προκαλώντας την αγανάκτηση των ιδιοκτητών που βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με το τελείως παράλογο νομικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: