mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Για όσους ρωτάνε: Γιατί στην ΕΡΤ απεργούν;

Του Γιώργου Παπαζαχαρίου
Ποια ΕΡΤ;

Η ΕΡΤ, έρμαιο της τρικομματικής τρικυμίας εν κρανίω, ακέφαλη και βαλλόμενη πανταχόθεν, αντιδρά σπασμωδικά, άλλοτε με επιθετικά δελτία τύπου που κατόπιν αμφισβητούνται από το ΔΣ, άλλοτε με ένοχη σιωπή για τα περισσότερα που, δικαίως ή αδίκως, τις καταλογίζουν. Ο παραιτηθείς διευθύνων την καληνυχτίζει από τα «παραπολιτικά», ο εισαγγελέας ερευνά τα των μεικτών παραγωγών, οι εργαζόμενοι απεργούν για τα δεδουλευμένα τους που δεν καταβάλλονται, ενώ συνεχίζεται το πάρτυ «Στην υγειά μας» δηλαδή, στην υγειά τους, με κόστος ανά επεισόδιο όσο κοστίζουν το χρόνο δύο συμβασιούχοι ρεπόρτερ. 
Το ρεπορτάζ στην πρωινή ενημερωτική ζώνη βγαίνει με ερασιτεχνικές ακροβασίες από τους εναπομείναντες εργαζόμενους που τρέχουν και δεν φτάνουν. Στη ραδιοφωνία καταργείται η ενημέρωση το βράδυ γιατί δεν υπάρχουν ηχολήπτες να καλύψουν τις βάρδιες και οι απολυμένοι ΣΟΧ που έχουν πάθει υδρωπικία από τις διαρροές, περιμένουν στο ακουστικό τους τη ρύθμιση, που όλο προωθείται κι όλο κάπου κολλάει. 
 Εργαζόμενοι στοχοποιούνται και εκφοβίζονται με συκοφαντικές απειλητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο από κομματικούς φρεσκοδιορισμένους χούλιγκαν.
Η περιουσία της παραχωρείται χαριστικά (Κατεχάκη) ή βγαίνει στο σφυρί (ΤΑΙΠΕΔ), η είσπραξη των δικαιωμάτων της από την δορυφορική ανατίθεται σε ιδιώτη ανταγωνιστή. Με το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ επιδοτούνται ιδιώτες για να στήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα… Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βαφτίζοντας το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες σε “ειδικό πόρο” μεθόδευσε κι αυτή τη ληστεία που συντελέστηκε με τις ευλογίες και οδηγίες της παρούσας κυβέρνησης και τις υπογραφές των μελών του εν αποσυνθέσει ΔΣ που διόρισε.

Η μεγαλοφυής και παγκοσμίως πρωτότυπη κίνηση ματ του Παπακωνσταντίνου να εντάξει την ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ, που εξομοίωσε τον επί 24ωρου βάσεως λειτουργούντα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, με το Λιμενικό Ταμείο Κουφονησίων, παραμένει εν ισχύ, ενώ είναι γνωστό σε όλους και στους Τροϊκανούς, πως δεν έχει σχέση με τις άλλες εταιρείες του δημοσίου, αφού χρησμοδοτείται απευθείας από τους πολίτες, μέσω του τέλους , όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του EBU.
Λόγω αυτού του καθεστώτος η ΕΡΤ δεν μπορεί να προσλαμβάνει δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και τεχνικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή να ανανεώνει τις συμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες. Συμβασιούχοι, πολυεργαλεία με πολυετή πείρα και αναγνωρισμένη προσφορά, απολύονται χωρίς ελπίδα επαναπρόσληψης, για όσο ισχύει, το παράλογο και καταστροφικό για την λειτουργία της ΕΡΤ, νομοθετικό πλαίσιο που την διατηρεί στις ΔΕΚΟ
Στις 26/2, με ψήφους 5 - 2 το Ε.Σ.Ρ. επέβαλλε στην ΕΡΤ την κύρωση της σύστασης για τη διακοπή του σήματος του Euronews.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή μετάδοσης του Euronews από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παραβιάζει την πολυμορφία της ενημέρωσης και κατά συνέπεια η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει την εκπομπή του Euronews. Κανείς όμως δεν φαίνεται να νοιάζεται για να εφαρμοστεί η απόφαση.
Οι εποπτεύοντες πολιτικοί προϊστάμενοι δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τα διαβήματα των ευρωπαίων εταίρων ούτε και την προειδοποίηση στην απόφαση του ΕΣΡ πως θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη δημόσια τηλεόραση. Όπως φαίνεται κι από το ρεπορτάζ, εν όψει της επικείμενης διανομής των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων, η κυβέρνηση προτίθεται για μια ακόμη φορά να πριμοδοτήσει, σε βάρος του δημοσίου, τους ιδιώτες και ταυτόχρονα να φιμώσει το Euronews, άλλα και κάποιο ακόμη κανάλι, ως παράπλευρη απώλεια. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το ποντίκι media: http://topontiki.gr/article/50382/Upopti-siopi-gia-to-Euronews
«… Είναι φανερό πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, παρά τα διαβήματα των Ευρωπαίων εταίρων και το ειδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του «σύμμαχου» Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλει επ’ ουδενί να ακούγεται μη ελεγχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωση. Έστω κι αν αυτή φέρει τη σφραγίδα της πληροφόρησης από το κέντρο της Κομισιόν! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σχεδιάζεται και το σενάριο με το οποίο το Euronews, τόσο το ξενόγλωσσο όσο και η ελληνική εκδοχή του, το Euronews Greek, δεν θα ξαναβγεί ποτέ στον αέρα, συμπαρασύροντας και την ελεύθερη μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος του BBC.
Σύμφωνα με αυτό, η υπόθεση θα λυθεί ευνοϊκά για την κυβέρνηση με το μοίρασμα των ψηφιακών συχνοτήτων. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ στη διαδικασία διανομής των ψηφιακών πλατφορμών θα χάσει τη μια από τις τρεις πλατφόρμες που διαθέτει σήμερα. Με αποτέλεσμα να μη διαθέτει πλέον χώρο (ελεύθερες συχνότητες) για την αναμετάδοση ξενόγλωσσων δορυφορικών προγραμμάτων, όπως λέει ο νόμος. Με αυτό το επιχείρημα θα κρατηθούν στον αέρα μόνο τα προγράμματα της γερμανικής Deutsche Welle και του γαλλικού TV 5, ενώ θα κοπεί και το ξενόγλωσσο σήμα του BBC. Με αυτό τον τρόπο, θεωρεί το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο, θα πειστούν και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά δεν λογοκρίνει την ενημέρωση που παρέχεται από ευρωπαϊκό έδαφος...»

Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε;
Ποιοι επιζητούν και μεθοδεύουν τη συρρίκνωσή της;
Ποιοι ωφελούνται;
-Σίγουρα όχι ο Έλληνας πολίτης, σίγουρα όχι εμείς οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.
Γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πως από τα 4,5 Ευρώ που πληρώνει το μήνα (ανα μετρητή) το 25% πηγαίνει στις τσέπες ιδιωτών;

Οι δυνατότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είναι τεράστιες, οι αντίστοιχες της Κομματικής-Κυβερνητικής, είναι μόνον η απαξίωση . Εδώ κάπου μπαίνουμε κι εμείς, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που τη ζούμε, την πονάμε την υπηρετούμε και γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρόλος της και η αποστολή μας . Αντικειμενική Ενημέρωση και Πολιτισμό θέλουμε, κι αυτό γίνεται μόνον αν η ΕΡΤ είναι Δημόσια, μόνον αν εμείς οι εργαζόμενοι, κινητοποιηθούμε δημιουργικά, και ενημερώσουμε την κοινωνία για το όραμα και τις δυνατότητες και προτείνουμε ιδέες και λύσεις για παραγωγή και εξαγωγές προϊόντων πολιτισμού, της βαριάς βιομηχανίας μας, μιας και τυχαίνει να εργαζόμαστε στο κεντρικό εργοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: