mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς θα αποφασίσει για το Euronews!

(αναδημοσίευση από το Ποντίκι)

Την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υφυπουργός επί των ΜΜΕ Σίμος Κεδίκογλου με μια σιβυλλική δήλωση έδωσε εντολή παραπομπής στην εκπομπή του ευρωπαϊκού δημόσιου ειδησεογραφικού καναλιού Euronews Greek από ελεύθερη τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ Α.Ε στο Σώμα Ελεγκτών δημόσιας Διοίκησης. Και κατά πληροφορίες μας οι εν λόγω σύμβουλοι ανέβηκαν ήδη στο ραδιομέγαρο, ζητώντας στοιχεία.

Η ΕΡΤ βέβαια είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναμεταδίδει σε ελεύθερη συχνότητα το πρόγραμμα του Euronews, η ένταξη ωστόσο της ελληνικής γλώσσας, αρχικά με μετάφραση του ειδησεογραφικού προγράμματος του και σταδιακά με ειδική ενημερωτική εκπομπή ελληνικής παραγωγής για όλο τον κόσμο, μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα και διέσπασε τη Ν.Δ. Στα παρασκήνια δε απειλείται σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο με την κυβέρνηση της Κύπρου και ταυτόχρονα παρέμβαση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας για τις εξελίξεις έχουν ενημερωθούν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και χρηματοδοτεί με 6,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια τη λειτουργία του Euronews στην ελληνική γλώσσα (όπως επίσης και στην ουγγρική-τη δεύτερη χώρα που ζει την παρέμβαση του ΔΝΤ) και την τελική απόφαση καλείται να λάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τα στελέχη του Euronews που αρχικά είχαν σοκαριστεί από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία και την επίσημη αναγγελία από την πρώην διοίκηση (Ταγματάρχης-Στεφάνου) της ΕΡΤ, έχουν ενημερώσει και τη γαλλική κυβέρνηση. Σε περίπτωση επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Όλαντ στην Αθήνα, λεγόταν πως ένα από τα θέματα είναι η εκπομπή του Euronews Greek. Επιπλέον υπάρχει η στάση της κυπριακής κυβέρνησης η οποία συμμετείχε εξ΄ αρχής ενεργά στο εγχείρημα, το υποστηρίζει από τη θέση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένη με τους ελληνικούς χειρισμούς.

Από την άλλη πλευρά, των πολέμιων του Euronews Greek επιχείρημα παραμένει ο τρόπος πρόσληψης των 21 δημοσιογράφων, η δημιουργία της εγχώριας εταιρείας του καναλιού με καθεστώς ΕΠΕ και ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το πρόβλημα γιγαντώθηκε με επιμονή του Νέου Φαλήρου που έχει εξ΄ αποστάσεως τον έλεγχο ενεργειών στο ραδιομέγαρο. Βέβαιο είναι ότι δεν ξαναέγινε να κατατεθεί τρεις φορές από βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος η ίδια ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό! Ο Γιάννης Μιχελάκης μετά τη δημιουργία ειδικής επιτροπής στη γενική γραμματεία ενημέρωσης, επανήλθε με τρίτη ερώτηση στον Σ.Κεδίκογλου! Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ είναι μέτοχος του Euronews στη Λυών και εκ του νόμου υποχρεωμένη να μεταδίδει ελεύθερα το πρόγραμμα του, είναι εξαιρετικά σύνθετο να βρεθεί θεσμικά τρόπος να απαγορευθεί η εκπομπή του Euronews. Εκτός αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ πουν ανοιχτά την Κομισιόν πως δεν θέλουν την επένδυση τους στο Euronews στη χώρα μας. 

Από το "Ποντίκι" της περασμένης Πέμπτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: