mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ψηφιακή μετάβαση πολλαπλών ταχυτήτων και προβλημάτων

(αναδημοσίευση από τη στήλη Media transmitter του DigitaltvInfo)

Ο ψηφιακός χάρτης ανοίγει το χορό των αδειών
Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Ο έκδοση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα καταδεικνύει πως οι αρμόδιοι φορείς έχουν πάρει ζεστά τη δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόϊκας πως στο μέσο του 2013, θα είναι απελευθερωμένο το ψηφιακό μέρισμα ώστε να δημοπρατηθεί για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Δεν ξεχνάμε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του ψηφιακού μερίσματος. Είναι ενδεικτικό πως η μελέτη του καθηγητή Θ.Κανάτα και της ομάδας του, τροποποιήθηκε μετά τις σοβαρές αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στη διαβούλευση με τους πάροχους δικτύου και μέσα σε μια εβδομάδα, παρουσιάστηκε η δεύτερη και οριστική εκδοχή του. Αυτός ο χάρτης που δεν τέθηκε πάλι σε διαβούλευση αλλά συμφωνήθηκε με τους τεχνικούς εκπροσώπους των παρόχων δικτύου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης με τη δήλωση πως αρχίζει η άμεση υλοποίηση του!
“Ο Χάρτης Συχνοτήτων περιγράφει τα κέντρα εκπομπής και τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξή του, με στόχο την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας”, δηλώνει η αρμόδια γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών του υπουργείου Ανάπτυξης.
 Ο γενικός γραμματέας Μανώλης Δασκαλάκης αρκέστηκε σε μια γενική δήλωση από το υπουργείο για το σημαντικό γεγονός της έκδοσης του ψηφιακού χάρτη, αφήνοντας το σημαντικό θέμα της ενημέρωσης προς το κοινό και τις ερωτήσεις που προκύπτουν για την επόμενη φάση της ψηφιακής μετάβασης στους παρόχους δικτύου. «Με την υλοποίηση του Χάρτη Συχνοτήτων θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση φάσματος, που είναι εθνική περιουσία και έως σήμερα μένει αναξιοποίητο, το οποίο με την αξιοποίησή του, σχετικά σύντομα, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο», σημείωσε ο Μ.Δασκαλάκης στη γραπτή δήλωση του. Και μόνο η αναφορά αυτή καταδεικνύει πως το «κλειδί» για την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη είναι η απόδοση του ψηφιακού μερίσματος. Είναι όμως τόσο εύκολο αυτό να συμβεί;

Και ένα και δυο και πολλά προβλήματα στη μετάβαση

Το switch off στο Χορτιάτη βάζει σημειολογικά άνω τελεία στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης. Ο νέος ψηφιακός χάρτης ορίζει τα 34 allotments της χώρας και υπό κανονικές συνθήκες η συζήτηση πλέον θα αφορά τη ψηφιακή μετάβαση με βάση τα σημεία που αυτός ορίζει. Λέμε κανονικά γιατί αν συνεχιστεί η μετάβαση με τα κέντρα εκπομπής της υπουργικής απόφασης του 2008, ενδέχεται αργότερα οι πάροχοι δικτύου να εξαναγκαστούν σε μεγάλες μετακινήσεις συχνοτήτων. Όταν θα τους αποδοθούν οι νέες συχνότητες οι οποίες και έχουν πολύ συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το πρώτο και μείζον ζήτημα διαπραγμάτευσης στην επιτροπή που συνεδριάζει συχνά πια στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών. Όλοι οι παίχτες τη ψηφιακής τηλεόρασης συμφωνούν πως ο στόχος ψηφιακής μετάβασης το πρώτο 6μηνο του 2013 είναι σχεδόν ανέφικτος. Το κύριο πρόβλημα είναι αν, πότε και πόσες συχνότητες θα δοθούν στους πάροχους δικτύου. Και με ποιό καθεστώς. Με αδειοδότηση απλή χωρίς υποχρέωση πληρωμής για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος με επιχείρημα ότι εκπέμπουν ελεύθερη δωρεάν τηλεόραση για τους πολίτες; Ή με δημοπράτηση σε πάροχους δικτύου που θα πληρώσουν για το ψηφιακό φάσμα;

Το δεύτερο ερώτημα είναι επίσης σημαντικό. Πόσες συχνότητες θα δοθούν σε πανελλαδικής εμβέλειας εκπομπή, σε κρατική τηλεόραση και για περιφερειακή εμβέλεια. Πριν τις εκλογές αξίζει να θυμίσουμε πως γινόταν συζήτηση για απόδοση 4 συν 2 συν 2. Τέσσερα δηλαδή μπουκέτα για ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, δυο πλέον στην ΕΡΤ και άλλα δυο για περιφερειακής εμβέλειας σταθμούς. Το μοντέλο αυτό δείχνει πως η συνδρομητική τηλεόρασης της Nova που αποκόπηκε πλέον εντελώς από τη χρήση συχνοτήτων της ΕΡΤ, εμφανίζεται ως πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης με σοβαρές απαιτήσεις για τη διανομή των ψηφιακών συχνοτήτων. Η δε κρατική τηλεόραση χάνει το μισό μπουκέτο της και θα πρέπει να συρρικνώσει τα τηλεοπτικά σήματα που προσφέρει σήμερα ελεύθερα και δωρεάν. Και μόνο με αυτά τα δυο ζητήματα είναι φανερό πως το μεταβατικό στάδιο προς την ψηφιακή μετάβαση έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες ο γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Κώστας Τσακίρης απάντηση στη στήλη πως η κρατική τηλεόραση «δεν είναι ιδιωτική εταιρεία για να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε διανομή. Ο ρόλος της όμως είναι να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις της καθώς έχει δεσμεύσεις». Από την πλευρά της Digeaο Γιώργος Μαθιός μας δήλωσε πως «Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη βάση για τον μετέπειτα λεπτομερή σχεδιασμό της δεύτερης φάσης της μετάβασης. Είμαστε σε αναμονή των υπόλοιπων ρυθμίσεων που θα μας δώσουν ένα πιο σαφές πλαίσιο δράσης και μόλις αυτές οριστούν θα μπορέσουμε από κοινού με το υπουργείο και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς να συναποφασίσουμε ένα πλάνο πάντοτε με γνώμονα τις ανάγκες των τηλεθεατών, τις δεσμεύσεις της πολιτείας αλλά και τις οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: