mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η κόντρα καναλιών -ξενοδόχων και τα "τοξικά" χρέη του δημοσίου*

* media news
(Η έκδοση της εβδομάδα)

● ● ●Αμοιβή για τη χρήση τηλεοπτικών συσκευών στα δωμάτια ξενοδοχείων ζητά ο οργανισμός «Τηλεοπτικά Δικαιώματα», που είναι εταιρεία των επτά ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο διάλογος με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφτασε σε αδιέξοδο, αφού τα τηλεοπτικά κανάλια δεν δέχτηκαν την πρόταση των ξενοδόχων και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
● ● ●Η απόσυρση του Β. Ρέστη από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», που πέρασε εξ ολοκλήρου στον ΔΟΛ, είναι η πρώτη πράξη στη σύγκρουσή του με τον Στ. Ψυχάρη. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν ήδη επιστολές σε τράπεζες του εφοπλιστή, με τις οποίες δηλώνει ότι αίρει την εμπιστοσύνη του στα σχέδια του έτερου μετόχου Στ. Ψυχάρη, για αναδιάρθρωση του ΔΟΛ. Η πίεση για το αύριο του οργανισμού, όπως φαίνεται, εντείνεται.
● ● ●Με στόχο την προστασία του περιεχομένου τους στο Διαδίκτυο, έντεκα εφημερίδες της Σλοβενίας, από οκτώ εκδοτικούς οίκους, συμμάχησαν για τη λειτουργία της κοινής ψηφιακής ιντερνετικής πλατφόρμας «Piano Media». Η πρόσβαση στο περιεχόμενο των on line εφημερίδων θα γίνεται έναντι αμοιβής. Το πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοστεί στη Σλοβακία.
● ● ●Στο παραπέντε της συμφωνίας με τον ΑΝΤ1, ο Νίκος Χατζηνικολάου δήλωσε ότι θα περιμένει τις εξελίξεις στο Alter. Πληροφορίες λένε ότι άνοιξε πάλι ο δρόμος για την είσοδο επενδυτή, ενώ και οι μέτοχοι επιθυμούν να παραμείνει ανοιχτό το κανάλι. Τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Και το ΕΣΡ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Ι. Λασκαρίδης, δεν μπορεί να αποσύρει την άδεια λειτουργίας του, αν δεν το κλείσουν οι μέτοχοί του.
● ● ●Την ερχόμενη εβδομάδα καλεί σε ακρόαση τους εκπροσώπους του Alter το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η ανεξάρτητη αρχή μελετά το θέμα της λειτουργίας του καναλιού μετά την παρέμβαση της Digea αλλά και της ΕΣΗΕΑ για το αν νομιμοποιείται να βγάζει σήμα στον αέρα. 
  ● ● ●Μετά τις τοξικές επιταγές του Alter, βγήκαν στην επιφάνεια και τα «τοξικά» χρέη του Δημοσίου. Η περίπτωση της Ashley του Μάκη Σεριάτου, που βάζει λουκέτο, και δεν αποκλείει την κατάθεση αίτησης να ενταχθεί στο άρθρο 99, αποκαλύπτει τα χρέη (πολλών εκατομμυρίων), του Δημοσίου. Περίοπτη θέση σ’ αυτή τη λίστα έχουν ο ΕΟΤ, που χρωστά πάνω από 4 εκατ. από το 2007, αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών.
● ● ●Στην εφημερίδα της Real news εντάσσεται ο Στάθης μετά την αποχώρηση του από την «Ελευθεροτυπία». Ο σκιτσογράφος που αποχαιρέτησε τους αναγνώστες του πριν μερικές μέρες, σε ένα από τα τελευταία φύλλα της «Ελευθεροτυπίας» που βρέθηκε στο περίπτερο, θα παρουσιάζει στην κυριακάτικη εφημερίδα του Νίκου Χατζηνικολάου την «Πράβντα». ● ● ●Με θέμα την κρίση σε όλα τα ΜΜΕ και τη συζήτηση για απεργιακές κινητοποιήσεις, πραγματοποιείται στις 24 Ιανουαρίου έκτακτη γενική συνέλευση του δημοσιογραφικού κλάδου. Παράλληλα, μένει ανοιχτό ζήτημα για την ΕΣΗΕΑ, η συμμετοχή των συντακτών στη 48ωρη απεργία, στις 17 και 18 του μήνα που αποφάσισε ήδη η ΠΟΕΣΥ.
● ● ●Η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνει και τη διάταξη που ζήτησαν οι δήμοι, για τη δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού τους από ανεξάρτητες εταιρείες, που καταργούνται σε νέα τμήματα ή διευθύνσεις. Ήδη ο δήμος Φυλής έχει δηλώσει ότι προχωρεί σε εκκαθάριση του «Ξένιου» και θα δημιουργήσει διεύθυνση ΜΜΕ στις κεντρικές υπηρεσίες του, μεταφέροντας το προσωπικό του ραδιοφώνου στον δήμο.
● ● ●Στην Εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος η διαπιστωτική πράξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη με την οποία καταργούνται 1.023 κενές οργανικές θέσεις στην ΕΡΤ. Από αυτές οι 728 θέσεις αφορούν σε τακτικό προσωπικό (διοικητικό και τεχνικοί) και οι 295 θέσεις σε δημοσιογράφους. Οι καλλυμένες οργανικές θέσεις, σύμφωνα με την απόφαση είναι συνολικά 2.898 θέσεις, 2.192 για το τακτικό προσωπικό και 706 για τους δημοσιογράφους. Η διοίκηση της ΕΡΤ έσπευσε να υλοποιήσει την υποχρέωση που όριζε ο νέος νόμος προκειμένου να ακολουθήσουν οι απολύσεις δια της ένταξης στην εφεδρεία. 
  ● ● ● Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον «Κόσμο του Επενδυτή». Οι εργαζόμενοι έχουν ανεβάσει τη διαδικτυακή έκδοση του «Επενδυτή των εργαζομένων». 
● ● ● Η ενέργεια του Κ. Γιαννίκου να εκδώσει με άλλη εταιρεία το τηλεοπτικό περιοδικό TIVO, παραφράζοντας τον τίτλο, προκάλεσε καταγγελία των συνδικαλιστικών ενώσεων, αλλά και ανακοίνωση της Τυποεκδοτικής. 
● ● ●Βρέθηκε δίοδος για την επανακυκλοφορία της «Ελευθεροτυπίας» μετά τη νέα πρόταση της Μ. Τεγοπούλου να πληρώσει ένα μισθό και να υποβάλει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης. Η συνέλευση της «Ε» αποδέχθηκε να γίνει διάλογος, επιμένοντας ωστόσο στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η επανακυκλοφορία της εφημερίδας είναι κρίσιμο θέμα, ενόψει της ένταξης της Χ.Κ.Τεγόπουλος στο άρθρο 99.
● ● ●Ο εκδότης του «Ποντικιού» Αντώνης Δελατόλλας επιβεβαίωσε δημόσια ότι έκανε γραπτή πρόταση στην εκδότρια, να αναλάβει το μάνατζμεντ της «Ελευθεροτυπίας», και δήλωσε ότι αναμένει απάντηση.
● ● ● οι δρόμοι του Σταύρου Ψυχάρη και του Βίκτωρα Ρέστη και η πρώτη επίσημη αποχώρηση πιστοποιήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». Το ΕΣΡ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη μεταβίβαση 150.000 μετοχών, αριθμός που αποτελεί το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του σταθμού, από την κυπριακή εταιρεία «Petrie Investments Ltd» συμφερόντων Β. Ρέστη στο ΔΟΛ. Η αξία της μεταβίβασης σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο ΕΣΡ είναι 1.500.000 ευρώ.  
● ● Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση του «Τηλεθεατή» και της «Λάμψης» με τις Αττικές Εκδόσεις.
● ● ● Ένταση στο Mega όπου ζητούνται νέες περικοπές και απολύσεις. 
● ● ● Νέες απολύσεις έγιναν στην τηλεόραση του 902 TV. 
● ● ●Εις επιχειρηματική σάρκα μία βρίσκονται και λειτουργούν πλέον οι θυγατρικές εταιρείες ων «Αττικών εκδόσεων» «Δραγούνης Εκδόσεις» και «Λάμψη Εκδοτικές και ραδιοφωνικές επιχειρήσεις». Η συγχώνευση των τριών εταιρειών εγκρίθηκε με απόφαση της περιφέρειας Αττικής.
● ● ●Τα πρώτα χρήματα από δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν υπέρ τους έλαβαν οι εργαζόμενοι της “Απογευματινής” που έμειναν στον αέρα μετά το λουκέτο του Κ.Σαραντόπουλου. Πρόκειται για χρήματα από εντολές κατάσχεσης από τους οφειλέτες της εφημερίδας, όπως για παράδειγμα ο ΕΟΤ. Τα πρώτα χρήματα τα έλαβαν μέσα στον Δεκέμβριο.
● ● ● Επενδυτές, προκειμένου να αναλάβουν τον «Αδέσμευτο Τύπο», αναζητά ο Δημήτρης Ρίζος.
 ● ● ● Επιβεβαίωσε ο Κ. Μήτσης το ενδιαφέρον του Ν. Χατζηνικολάου να εξαγοράσει τη «Βραδυνή». 
● ● ● Διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις των μισθών κατά 20% απευθείας με διορισμένες επιτροπές ανά ΜΜΕ, επιδιώκουν ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Φώτης Μπόμπολας. Στον ΔΟΛ ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε.
● ● ●Με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί η ΕΤΙΤΑ το Star και την παρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου, η οποία, σε τρεις εκπομπές της, έβγαλε στον αέρα ρεπορτάζ με πλάνα τραβηγμένα από κινητό τηλέφωνο. Με δεδομένο ότι στο κανάλι της Κηφισιάς φημολογείται ότι θα γίνουν δεκάδες απολύσεις, οι τεχνικοί θέτουν θέμα για τους δημοσιογράφους, που αναλαμβάνουν εργασία οπερατέρ.
● ● ● Αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο καταγράφονται οι παρατηρήσεις, αλλά και ασκείται κριτική στους όρους του διαγωνισμού επικοινωνίας του ΟΠΑΠ, η Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδας ζητά νέες τροποποιήσεις στο spec, για το οποίο δόθηκε παράταση. Η παρέμβαση της ΕΔΕΕ στον ΟΠΑΠ, αφορά σε τεχνικά νομικά ζητήματα. Αποτυπώνει, όμως, και το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για τον μοναδικό δημόσιο διαγωνισμό αυτό το διάστημα.
● ● ●Η τηλεοπτική φτώχεια ανοίγει τα συρτάρια της βιντεοθήκης στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και μιας και δεν υπάρχουν νέες εκπομπές για να κοπούν το 2012, τα κανάλια επαναφέρουν με άλλες μορφές τις παλιές τους εκπομπές. Ο ΑΝΤ1 παρουσιάζει υπό τον τίτλο «Laugh Attack» επεισόδια από τρεις σατιρικές εκπομπές του παρελθόντος. Και, σε πρώτο πλάνο, την παρουσίαση του αρχειακού υλικού θα αναλάβουν η Δούκισσα Νομικού και ο Παναγιώτης Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: