mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κυνηγώντας μια σύμβαση στην ΕΡΤ *

*Πέμπτη, 26 Γενάρη 4 το απόγευμα.. 
Παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα την διαδρομή της επιμαχης ΚΥΑ που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων . Πριν από λίγο μας ενημέρωσαν από το γραφείο του Θεόδωρου Πάγκαλου , ότι ο αντίπροεδρος έβαλε την υπογραφή του στο επίμαχο κείμενο ΑΡΑ : Υπέγραψαν οι κκ. Ρέππας, Βενιζέλος ,Πάγκαλος ενώ υπολείπεται η υπογραφή του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Λύτρα . Η ΚΥΑ
θα επιστρέψει στα χέρια του Υπουργού Επικρατείας και εν συνεχεία θα προωθηθεί στο ΔΣ της ΕΡΤ για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής. 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται λοιπόν η διαδικασία έγκρισης στην ανανέωση του 50% των 169 συμβάσεων έτους στην ΕΡΤ. Τα κριτήρια ορίστηκαν ήδη από τη διοίκηση, στα πολιτικά και εκδοτικά γραφεία κάνουν τους υπολογισμούς τους, τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Για το ποιοι θα είναι οι 65 τυχεροί που θα έχουν έναν ακόμη χρόνο δουλειά. Οι υπόλοιποι 104 ούτε καν στο ταμείο ανεργίας δεν μπορούν να μπουν. Ας είναι καλά η ΕΡΤ που φρόντισε να μην κάνει κρατήσεις για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ....

Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών για την τύχη της Κ.Υ.Α, τα κριτήρια ανανέωσης των μισών συμβάσεων. Κρατάμε και την τελευταία ερώτηση του: "Γιατί δεν καταβλήθηκαν όλα τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί για τις συμβάσεις εργασίας το 2011;".

Η ερώτηση του Β. Μουλόπουλου

ΘΕΜΑ : Σε αβεβαιότητα οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Α. Ε. – Αδικαιολόγητη καθυστέρηση υπογραφής ΚΥΑ.

Στις 17 Ιανουαρίου έληξαν οι ετήσιας διάρκειας συμβάσεις 169 εργαζομένων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Οι συμβασιούχοι αυτοί, είχαν υπογράψει συμβάσεις διάρκειας ενός έτους, με δικαίωμα επέκτασης και υπογραφής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο (1+1) και η επιλογή τους είχε προκύψει α μετά από ανοικτό διαγωνισμό και ενώ είχε προηγηθεί τουλάχιστον επτάμηνη απομάκρυνση. Η δυνατότητα της επέκτασης της σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο τορπιλίστηκε από τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου, στο οποίο προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άμεσα, κατά 50%, επιπλέον κατά 30% το 2013 και επιπλέον κατά 10% έως το 2015.

Αυτή τη στιγμή, οι συμβασιούχοι – δημοσιογράφοι δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Κανονικά, και με το 50%, του Μεσοπρόθεσμου, θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί η ανανέωση 84 συμβάσεων. Η απόφαση όμως του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ είναι για ανανέωση 63 συμβάσεων στην Αθήνα, και 12 συμβάσεων στη Θεσσαλονίκη. Τούτων δοθέντων, αποδεικνύεται ότι δεν ανανεώνεται, ακόμη και με την ‘’νομιμότητα’’ του Μνημονίου, το 50% των συμβάσεων. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που θα έπρεπε να έχει εκδοθεί ήδη, δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τους τρεις εκ των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργών ή Αντιπροέδρων.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ πλήττεται και από αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανανέωσης των συμβάσεων. Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι της πρωινής ζώνης ήταν συμβασιούχοι, ενώ εκπομπές, προγράμματα και ρεπορτάζ βγαίνουν με αντικαταστάσεις.

Επίσης, ενώ ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ για τους συμβασιούχους και τις απολαβές τους ήταν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, και στην πραγματικότητα καταβλήθηκαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Και όλα αυτά σε μια επιχείρηση που είναι πλεονασματική.

Επειδή, δεν πρέπει να συνεχιστεί η περίοδος αβεβαιότητας των 169 συμβασιούχων δημοσιογράφων, που πλήττει τον προσωπικό και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Επειδή, ακόμη και με την ‘’νομιμότητα’’ του Μεσοπρόθεσμου και των συνοδευτικών νόμων του, θα έπρεπε κατά ελάχιστον να ανανεωθούν 84-85 συμβάσεις.

Επειδή, αγνοείται το κείμενο που έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, στο οποίο ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσεις συμβάσεων με κοινωνικά και επαγγελματικά κριτήρια, όπως είναι η μοναδική θέση εργασίας και όχι η πολυθεσία, η συμμετοχή στην καθημερινή παραγωγή δημοσιογραφικού έργου και όχι οι αργομισθίες.

Επειδή, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για την ανανέωση των συμβάσεων.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί :

1. Πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την ανανέωση των συμβάσεων;

2. Πώς αποφασίστηκε και με ποια κριτήρια, η ανανέωση των συμβάσεων μόλις 63 + 12 εργαζομένων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), κατά παράβαση ακόμη και της υπάρχουσας νομοθεσίας, που ακολουθεί το πνεύμα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος;

3. Γιατί δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους, τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί για τους συμβασιούχους του 2011;

Ο ερωτών βουλευτής

Βασίλης Μουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: