mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας...

Κατατοπιστικό το σχόλιο στο blog "Ένα σημάδι στο διάστημα" για τη νέα ντιρεκτίβα της Ε.Ε που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Υπό τον τίτλο "Τα δικαιώματα σκοτώνουν τη δημιουργία (;) ", μεταφέρεται η αντίδραση του περιοδικού "Musica Jazz" στους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τη μουσική βιομηχανία. Διαβάζοντας το, η απάντηση έρχεται αυθόρμητα. Οι δισκογραφικές σκοτώνουν τη μουσική δημιουργία...
Διαβάστε το...

(...) Έχοντας ως κύρια μέριμνα την υπεράσπιση του υπάρχοντος παρά την ανακάλυψη και ανάδειξη/αξιοποίηση της δημιουργικότητας, εδώ και πολύ καιρό οι μεγάλες εταιρείες ξεκίνησαν ένα μανιώδες lobbying στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να φέρουν και στη Γηραιά ήπειρο την προθεσμία λήξης των πνευματικών δικαιωμάτων μηχανικής αναπαραγωγής από τα πενήντα στα εβδομήντα χρόνια.
Η διαδικασία συνοδεύτηκε από μια σειρά πραγματικές επικοινωνιακές απάτες, 'πουλώντας' την στην κοινή γνώμη, και στην Ευρωβουλή, ως υπεράσπιση του 'δικαιώματος του δημιουργού' το οποίο, όπως λέει και ο τίτλος του, κατευθύνεται υπέρ των δημιουργών, αλλά που με αυτή την ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμιά σχέση: αυτό είναι όντως -και σωστά- προστατευμένο αρκετά μετά το θάνατο των ίδιων των δημιουργών. Εδώ όμως πρόκειται, όπως είπαμε, για τα δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής, που καρπώνονται οι δισκογραφικές εταιρείες και μόνο σε ελάχιστο μέρος τους οι ίδιοι οι δημιουργοί. Στο τέλος, αναπόφευκτα, η ντιρεκτίβα πέρασε και μέσα στην προσεχή διετία θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη (...).
(...) Από την άλλη, είναι το λογικό επακόλουθο μιας πολιτικής που εδώ και δεκαετίες αρνείται να αδράξει τις προκλήσεις, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές, του μέλλοντος, λυσσώντας να στίβει όλο και πιο στειμμένα πορτοκάλια, μέχρι τη φλούδα.
Για τη συνέχεια 
http://qwfwqn.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: