mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

"Χέρι-χέρι τα αφεντικά" στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης

Όλες οι εξελίξεις στα δυο εκδοτικά συγκροτήματα της πόλης. 
(αναδημοσίευση από http://asyntaxtostypos.wordpress.com)


Η «τρόικα» του Αγγελιοφόρου επιμένει στη σφαγή μισθών και θέσεων εργασίας 

 Εντός των ημερών, πιθανά την Παρασκευή, θα επαναληφθεί η «διαβούλευση» ΕΣΗΕΜ-Θ - Μπακατσέλου, προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου η πρόταση σφαγιασμού μισθών και θέσεων εργασίας που έχει καταθέσει, εκβιαστικά η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου.
Η επιχειρηματική τρόικα του «Α» δηλαδή Μπακατσέλος- Ψυχάρης – Μπόμπολας, (φανατική στυλοβάτης της ασκούμενης αντιλαικής αυταρχικής πολιτικής και απόλυτα διαπλεκόμενη με το πολιτικό εξουσιαστικό κατεστημένο) επικαλούμενη την κρίση έχει ζητήσει άγριο κουτσούρεμα των μισθών των δημοσιογράφων, κατά 25%, για το 2012 ειδάλλως θα προχωρήσει σε κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου και σε 55 απολύσεις.
Μάλιστα στο αίτημα της ΕΣΗΕΜΘ για επιστροφή 12 απολυμένων συντακτών, απάντησε ότι για να επιστρέψουν πρέπει να γίνει κι άλλη μείωση των μισθών δηλαδή, κατά 33%.

Να σημειωθεί ότι οι μισθοί (της ΣΣΕ του 2009) έχουν ήδη μειωθεί κατά 12,5% σύμφωνα με τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι περισσότεροι των εργαζομένων, μετά από “διαπραγμάτευση” με την διοίκηση της Ένωσης. Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου δεν έχει δείξει ίχνος διαλλακτικότητας.
Και ενώ η γνωστή φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ προσπαθεί να βρει τρόπο να κάνει αποδεκτή την μείωση του 25%, οι εργοδότες δεν δέχονται ούτε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ούτε να παρέχουν εγγυήσεις ότι εντός του 2012 δεν θα γίνουν κι άλλες μειώσεις στους μισθούς ή απολύσεις. Δηλαδή όλα δικά τους.
Μάλιστα έχουν δώσει στην ΕΣΗΕΜΘ διορία μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Αν μέχρι τότε οι προτάσεις Μπακατσέλου- Ψυχάρη – Μπόμπολα δεν γίνουν δεκτές, τα σχέδια για την συρρίκνωση της εφημερίδας και τις μαζικές απολύσεις θα εφαρμοστούν.
Η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδας», εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», σε επιστολή που απέστειλε στην ΕΣΗΕΜ-Θ αφού γνωστοποιεί τις προτάσεις και τις αποφάσεις της, εξειδικεύει τις απολύσεις διευκρινίζοντας ότι σκοπεύει να απολύσει 32 δημοσιογράφους, 17 διοικητικούς, υπάλληλους και οι 6 τεχνικούς. Χερι χέρι τα αφεντικά της “Μ” και του “Α” 

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι οι διαπραγματεύσεις στα δύο μεγαλύτερα δημοσιογραφικά μαγαζιά της πόλης, “Μακεδονίας” και “Αγγελιοφόρου” οδεύουν χέρι χέρι. Λες και κάποια μαγική μπαγκέτα συγχρονίζει τις εξελίξεις, λες και κάποιος από ψηλά μεθοδεύει έτσι τα πράγματα ώστε τα δυο συγκροτήματα να πηγαίνουν παρέα σε όλα τα στραβά για τους εργαζόμενους. 
Ατομικές συμβάσεις στο ένα, εκ περιτροπής στο άλλο, απληρωσιές στο ένα, απολύσεις στο άλλο, επίσχεση στο πρώτο, κι άλλες απολύσεις στο δεύτερο, σχέδια εξυγίανσης στο πρώτο, σχέδια αναδόμησης στο έτερο, μειώσεις 30% στο ένα, 33% στο άλλο, 55 απολύσεις στο ένα, 80 στο άλλο, να μη μείνει παραπονεμένο.
 Και φυσικά όλο αυτό το διάστημα η ΕΣΗΕΜΘ προσπαθεί περισσότερο να διαχειρισθεί την κρίση και πέρα απο τις όποιες κινητοποιήσεις, συνεχίζει να αντιδρά με συνεχή διαβούλευση ενώ τα αφεντικά και οι διευθυντάδες έχουν ξεφύγει έχουν λαλήσει από χαρά, λόγω κρίσης, και θυμίζουν τον σχιζοφρενή με την φορητή πριονοκορδέλα και το φλογοβόλο. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να γίνουν γενικές απεργίες και όχι μόνο στοχευμένες και να υπάρξει συντονισμός με ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ για πανελλαδικές απεργίες.
 Καλά να μη μιλήσουμε για το ανύπαρκτο πολιτικό προσωπικό της πόλης όλων σχεδόν των κομμάτων, που έχει εξαφανισθεί. Με απλήρωτους και απολυμένους ή υπο απόλυση θα ασχολούνται. Οι κυβερνητικοί της κεντρολαικοακροδεξιάς δηλαδή “ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ”, οσφυοκάμπτες και κιρτωμεσίτες, που να σταθούν απέναντι στους βαρόνους του Τύπου. Γλείφτες ή συνεργάτες των αφεντικών από πάντα. Οι άλλοι της αριστεράς πρέπει να λογαριάσουν πόσα ψηφαλάκια αξίζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: