mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αύριο η συγκέντρωση ενημέρωσης για τον "πόλεμο" στην ΕΡΤ

Αύριο το μεσημέρι στις 2.00 καλούν σε ενημέρωση τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΕΣΗΕΑ. Στη Θεσσαλονίκη ενώ δεν λένε φωναχτά ενόψει και της ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί η διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ 3 και θα γίνει τμήμα της γενικής διεύθυνσης στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι κηρύσσουν τον "πόλεμο" για το λουκέτο στον "9,58 FM".

Η ανακοίνωση των "Ασύνταχτων".

Ως «αιτία πολέμου» εξέλαβε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3, την ανακοίνωση της κυβέρνησης για συγχώνευση των τριών Ραδιοφώνων σε ένα. Η ενημερωτική συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους των τριών προγραμμάτων την οποία συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας 22.8.2011 ο διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3, Παύλος Νεράντζης, μετατράπηκε σε έκτακτη εργασιακή συνέλευση. Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η αγωνία και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντιδράσουν στη μεθόδευση συρρίκνωσης της ΕΡΤ3 και ουσιαστικά της κατάργησης του πολιτιστικού Β΄ Προγράμματος «9.58FM» και του Γ’ Προγράμματος-Βραχέων καθώς και της «συγχώνευσής» τους σε ένα «νέο» Ραδιόφωνο απροσδιόριστου ύφους και… ονόματος.

Δεν ξεκαθαρίστηκε επίσης, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου της συγχώνευσης, αν και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν ότι ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3, τόσο της Ραδιοφωνίας όσο και της Τηλεόρασης και ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί «αναβάθμισης» του ρόλου της ΕΡΤ3 δια της… καταργήσεως δύο ιστορικών Ραδιοφώνων της, είναι τουλάχιστον υποκριτικές.

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά από συνάδελφο ότι «στον πόλεμο απαντάς με πόλεμο» και ότι οι σχεδιασμοί για τα λουκέτα στα δύο Ραδιόφωνα, δεν πρέπει να περάσουν.

Ακολούθως, μετά τη συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων του «9.58FM» στο κτίριο του Ραδιοφώνου στην Αγγελάκη 6 με τη συμμετοχή αλληλεγγύης και από εργαζόμενους των άλλων δύο προγραμμάτων και αποφασίστηκε η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, σε πρώτη φάση με τη συλλογή υπογραφών από τον πνευματικό-καλλιτεχνικό-πανεπιστημιακό κόσμο της Θεσσαλονίκης –και όχι μόνο- και τη σύνταξη κειμένου διαμαρτυρίας με συμπυκνωμένη την πολιτιστική πορεία του Ραδιοφώνου. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τις επόμενες ώρες blog αλληλεγγύης και υποστήριξης του «9.58fm» και των Βραχέων της ΕΡΤ3, ήδη, εκδηλώθηκαν οι πρώτες κινήσεις συμπαράστασης από «φανατικούς» ακροατές των δύο Ραδιοφώνων που με εκατοντάδες μηνύματά τους υπερασπίζονται δύο Ραδιόφωνα που αποτελούν «όαση» στα ερτζιανά, ο μεν «9.58fm» λόγω της ισχυρής πολιτισμικής του συμβολής, τα δε Βραχέα, με την ακηδεμόνευτη ενημέρωση που προσφέρουν στους απόδημους σε όλο τον κόσμο, χωρίς «εθνικο-πατριωτικές» κορώνες, με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους ακροατές.

Οι εργαζόμενοι των τριών ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ3 βρίσκονται σε αναβρασμό και σκοπεύουν εντός της εβδομάδας να ζητήσουν ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών τους Ενώσεων.

Ήδη το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα το μεσημέρι με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στον «ρόλο» που πρέπει να έχει η ΕΡΤ3 διατυπώνοντας παράλληλα τη θέση του για την αναγκαιότητα ύπαρξης του πολιτιστικού Ραδιοφώνου «9.58fm», παραλείποντας πάντως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα Βραχέα-Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ3 ή, εν είδει συμπαράστασης και ενότητας του αγώνα, στο σχεδιαζόμενο λουκέτο στην ΕΤ-1.

Επίσης, στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν αναφέρεται τίποτα για τις προηγούμενες περικοπές μισθών και επιδομάτων σε βάρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ Α.Ε. σαν να ήταν οι τελευταίες ανακοινώσεις Μόσιαλου περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων, άσχετες με το συνολικότερη επίθεση της τροϊκανικής κυβέρνησης στη Δημόσια Ραδιοφωνία-Τηλεόραση και στα εργασιακά-κοινωνικά-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει πλέον μισθούς πείνας.

Οι εργαζόμενοι στη Ραδιοφωνία της ΕΡΤ3, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στους σχεδιασμούς των συρρικνώσεων και των συγχωνεύσεων, θεωρώντας τες ως το πρώτο βήμα για περεταίρω συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στο άμεσο μέλλον και στη συνέχεια και των ίδιων των εργασιακών τους θέσεων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η υπεράσπιση του «9.58fm» και των «Βραχέων», δεν αποτελεί απλή συντεχνιακή υπεράσπιση των θέσεων εργασίας αλλά υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας.

Νεότερα, εντός της εβδομάδας.

Ασύνταχτοι Εργαζόμενοι της ΕΡΤ3.

Δεν υπάρχουν σχόλια: