mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Λίγο πριν την ανακοίνωση της συρρίκνωσης της ΕΡΤ

Καθοριστικός ο «κουμπαράς» των κερδών της ΕΡΤ

(αναδημοσίευση από Παρασκευή & 13)

Δυο μέρες μετά τον 15αύγουστο ορίστηκε εκ νέου η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου με την ΕΣΗΕΑ, συνάντηση στην οποία υποθετικά ο υπουργός θα εξηγήσει τα μέτρα της κυβέρνησης για τα κρατικά ΜΜΕ. Όπως όμως είναι φανερό από τις νέες διαρροές που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και έπειτα από αλλεπάλληλες πληροφορίες για το σχέδιο συρρίκνωσης, η κυβερνητική παρέμβαση θα περιοριστεί στην ένταξη των δυο ανεξάρτητων φορέων, του ΙΟΜ και του Εθνικού Οπτικοακουστικού αρχείου στην ΕΡΤ Α.Ε. και την υιοθέτηση ενός από τα σκληρά σενάρια που περιλαμβάνει το business plan που είχε ετοιμάσει η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης με τις ευλογίες του απερχόμενου υπουργού Τηλέμαχου Χυτήρη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο «αέρας» της ΕΤ1 φαίνεται να τη γλιτώνει, αφού το κυβερνητικό επιτελείο «πείστηκε» πως τυχόν κατάργηση κρατικής συχνότητας αυτή την περίοδο θα ξεσήκωνε τους συνδικαλιστές. Μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις παίζει και η κερδοφορία της, αφού σύμφωνα με τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό στο τέλος του 2011, η ΕΡΤ προβλέπει κέρδη ύψους 57 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι η μόνη ΔΕΚΟ στο πρόγραμμα της τρόικας που εμφανίζεται με κερδοφορία.



Και ούτε είναι τυχαίο πως την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, αφού συζήτησε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο το σχέδιο για τα κρατικά Μέσα, κάλεσε και είδε τον πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε. Θανάση Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Αμφότεροι εκπροσωπούν το κυβερνητικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, από διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Ο μεν πρόεδρος είχε σημαίνοντα ρόλο στη σύνταξη του business plan, ο δε πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ ελέγχει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κρατική τηλεόραση. Ο υπουργός αντιθέτως δεν είχε καλέσει ως τα μέσα της εβδομάδας το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, γεγονός που εκλήφθηκε ως μήνυμα για την επόμενη μέρα της κρατικής τηλεόρασης. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πριν συναντηθεί με τον Ηλία Μόσιαλο αλλά είναι φανερός ο προβληματισμός του για το αν θα έχει θέση στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου συρρίκνωσης της κρατικής τηλεόρασης.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το Αθηναϊκό Πρακτορείο το οποίο αρχικά ήθελαν να ενσωματώσουν στην ΕΡΤ για λόγους εξοικονόμησης, θα παραμείνει προς το παρόν εκτός ομπρέλας. Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν οφείλεται στο ότι είναι αδύνατον να αιτιολογήσει το κυβερνητικό επιτελείο τη «χρηματοδότηση» μιας κρατικής υπηρεσίας από τη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών, αλλά στο γεγονός ότι δόθηκε εντολή να «εξυγιανθεί». Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου για την ΕΡΤ και εκτός της ένταξης των δυο φορέων, του αρχείου και του ΙΟΜ, βέβαιη θεωρείται η κατάργηση των τριών ψηφιακών καναλιών, με παράλληλη ένταξη του Πρίσμα+ στο πρόγραμμα της ΕΤ1.
Το βάρος των εξαγγελιών θα πέσει στη μείωση του προσωπικού ως το 2015 μέσω κυρίως της συνταξιοδότησης προσωπικού. Προβλέπεται, με τη σταδιακή αποχώρηση και την απαλλαγή του προσωπικού από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα συνενωθούν διοικητικά στην περιφέρεια, το 2015 η ΕΡΤ να απασχολεί 2.400 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: