mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το BBC πουλάει τα περιοδικά του, η Ελλάδα καταστρέφει τα αρχεία της *

*media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Ξέρουν τι καταστρέφουν;

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι θα καταργηθεί το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον και τη σωτηρία της οπτικοακουστικής κληρονομιάς της χώρας. Πέραν του εθνικού αρχείου που φυλάσσεται στο κτίριο του Γέρακα, υπάρχουν διάσπαρτα σημαντικά αρχεία. Είναι γνωστή η ύπαρξή τους, δεν είναι ωστόσο καταλογογραφημένα. Μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού βρίσκεται στα υπόγεια του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Η ΔΕΗ διαθέτει αρχείο τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων φωτογραφιών, στις οποίες αποτυπώνεται η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, καθώς και πλούσιο αρχείο σε φιλμ. Σημαντικό μέρος του εθνικού αρχείου υπάρχει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υλικό που κανείς δεν γνωρίζει αν θα δοθεί ή αν θα καταστραφεί.

Κίνδυνος βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ

Στο κόκκινο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων των ΜΜΕ, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των εσόδων από το αγγελιόσημο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση του οργανισμού, καθώς και για τη μελέτη βιωσιμότητας. Η πρόταση αυτή γίνεται, επειδή αντιδρούν οι ασφαλισμένοι στις νέες περικοπές παροχών.

Νέα δόση επιδότησης για τον 9,84

Στην αναμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου Αθηναίων πέρασε τελικά η έγκριση της δεύτερης δόσης της επιδότησης, για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84. Μετά τη δόση των 3 εκατ. ευρώ, που δαπανήθηκαν ως τον Ιούνιο του 2011, δόθηκε το πράσινο φώς για νέα δόση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, ως το τέλος του έτους.

Στον πρωθυπουργό η προβολή της χώρας

Η εκχώρηση της εποπτείας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον Ηλία Μόσιαλο, έφερε αλλαγή και στη δομή της Γενικής Γραμματείας. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, που είχε καταργηθεί την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009, επανέρχονται στη Γραμματεία Ενημέρωσης, υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού. Σ’ αυτές ανήκουν τα γραφεία του εξωτερικού και η προβολή των θέσεων της κυβέρνησης εντός και εκτός Ελλάδας.

Τα ΜΜΕ στον Μόσιαλο

Ο υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης που θα έχει την εποπτεία των κρατικών Μέσων, του περιφερειακού Τύπου, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και της κρατικής διαφήμισης. Το μοντέλο παραπέμπει σ’ αυτό που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό Τύπου τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά και η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Επικρατείας τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Με φτηνά πακέτα TV ο ΟΤΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ. Η πλατφόρμα θα εκπέμπει από τον HotBird, στοχεύοντας στους «δυσαρεστημένους» πελάτες της Nova. Στην πρώτη φάση της λειτουργίας της, θα διαφημιστεί το πρώτο φτηνό «πακέτο» με τα προγράμματα που ήδη εκπέμπουν στο ConnXTV. Σε δεύτερη φάση, αναμένεται να εμπλουτιστεί με αθλητικό περιεχόμενο. Ήδη ο ΣΚΑΪ ετοιμάζει τη λειτουργία τριών θεματικών καναλιών. Θεωρείται βέβαιο πως ο ΟΤΕ θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ChampionsLeague και του EuropeLeague, έχοντας ως ατού τη συνεργασία του με τον ελεύθερης λήψης σταθμό ΣΚΑΪ.



Σκέψεις για προσφυγή στην Ε.Ε.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της ΕΔΕΕ, για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι νέες ρυθμίσεις, που απαγορεύουν ρητά τη διαφήμιση του Στοιχήματος. Θεωρείται πως θα ακολουθήσει νέος γύρος περικοπών σε πολλά Μέσα. Και στο πλαίσιο της ένωσης διαφημιστικών εταιρειών, εκφράστηκαν απόψεις για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το BBC πούλησε τα περιοδικά του

34 τίτλους συνολικά, μεταξύ τους και αυτούς των διάσημων περιοδικών TopGear και RadioTimes, μεταβίβασε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BBC στην εταιρεία Gorkana. Σύμφωνα με το advertsing-television.com, το BBC συμφώνησε στην εξαγορά του κλάδου περιοδικών του έναντι 121 εκατ. λιρών (138 εκατ. Ευρώ).

**Δεν είναι διόλου εύκολα τα πράγματα για τη εκδότρια του «Ελεύθερου» Κατερίνα Μάστορα που ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας αιφνιδιαστικά, χωρίς να απολύσει τους εργαζόμενους και χωρίς να τους ενημερώσει για το αν υπάρχουν προβλήματα. Στο ίδιο της το άρθρο η ίδια η εκδότρια είχε παραδεχθεί πως ο «Ελεύθερος» δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Αυτό θα γίνει επιχείρημα για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι το σύνολο των αποζημιώσεων τους και να αποδείξουν πως η εφημερίδα δε έπρεπε να κλείσει. Το παράδειγμα της «Απογευματινής» είναι χαρακτηριστικό.

■■ Σε πείσμα όσων γράφονται για την πρωινή ζώνη του ΑΝΤ1, πληροφορίες επιμένουν πως υποψήφια για να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Γιώργο Παπαδάκη στην ενοποιημένη πεντάωρη πρωινή ζώνη τη νέα σεζόν, παραμένει η Νάντια Μπουλέ. Ο Χρήστος Φερεντίνος ελλείψει άλλου προγράμματος θα αναλάβει την παρουσίαση του Dancingwithstarsinice.


■ Θύμα των περικοπών στο ραδιόφωνο του Nine, συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, έπεσε η εκπομπή των Γρηγόρη Αρναούτογλου και Θανάση Πάτρα. Η τύχη του ραδιοφώνου θα κριθεί από τον Σεπτέμβριο.

■Η «Αθλητική Κυριακή» της κρατικής τηλεόρασης βρίσκεται στον αέρα, όπως και ολόκληρος ο προγραμματισμός για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Το μόνο που γνωρίζουν, στο αθλητικό τμήμα είναι ότι θα καλύψουν το Ευρωμπάσκετ από τη Λιθουανία, στις 31 Αυγούστου. Η δαπάνη που εγκρίθηκε ωστόσο είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην γίνουν πολλές απευθείας μεταδόσεις. Μόνο οι αγώνες της Εθνικής μας ομάδας θα είναι ζωντανοί. Στη Λιθουανία θα ταξιδέψουν μόλις δυο απεσταλμένοι της ΕΡΤ.

●●● Και νέα έρευνα της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CSA επιβεβαιώνει ότι τα δημοφιλή αθλήματα «κλειδώνονται» σε συνδρομητικές πλατφόρμες.
●●● Ενδεικτικά: από τις 100.000 ώρες αθλητικού προγράμματος που μεταδόθηκαν το 2010, το 98% μεταδόθηκε μέσω συνδρομητικής τηλεόρασης.
●●● Προς συμφωνία οδεύουν ΑΝΤ1 και στούντιο ΑΤΑ για το χρέος των 2 εκατ. ευρώ του καναλιού.
●●● Πιλοτικά θα λειτουργήσει το αθλητικό κανάλι Action 24 της PLD, που θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2012 για τις συνδρομητικές πλατφόρμες.
●●● Φούντωσαν τα σενάρια για τις σχέσεις Θέμου Αναστασιάδη - Τάσου Καραμήτσου, σύμφωνα με τα οποία ο δεύτερος ετοιμάζεται να βγάλει νέο εβδομαδιαίο φύλλο.
●●● Με επιστολή τους στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ οι δημοσιογράφοι του Star διαμαρτύρονται για την περικοπή του επιδόματος για βρεφονηπιακούς σταθμούς.
●●● Νέες απεργίες στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Σπορ του Βορρά», με απόφαση των ενώσεων, μετά την άρνηση της διοίκησης να καταβάλει τους μισθούς για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: