mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο του Euronews

Ποιος δεν θέλει το Euronews στην ΕλλάδαΉ αλλιώς, πως η κυβέρνηση διώχνει ακόμη και την Ε.Ε προς χάριν της ελληνικής "ενημέρωσης"
Ρεπορτάζ από το mediaproject

Εδώ και περίπου 2 μήνες η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να μην εφαρμόσει τη συμφωνία ΕΡΤ-ΡΙΚ-Euronews για την εκπομπή του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου, στην προσπάθεια της να ικανοποιήσεις τους (πρώην) ισχυρούς της ελληνικής τηλεόρασης. Ο κίνδυνος για την ΕΡΤ είναι σοβαρός, καθώς σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα έρθει σε ρήξη με το Euronews την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων, την Κομισιόν και την Κύπρο. Και το σημαντικότερο: Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ θα στερήσει από τη χώρα τη δυνατότητα δωρεάν μετάδοσης των ελληνικών θέσεων σε όλα τα σημεία του πλανήτη μέσω του δικτύου του Euronews, σε ένα κοινό 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Σε άλλες εποχές, η στάση αυτή μπορεί να θεωρούνται αρκετά ύποπτη...
Την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Euronews Μάικλ Πίτερς, ήρθε στην Ελλάδα και είδε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Προηγήθηκαν οι επιθετικές ανακοινώσεις της ΕΡΤ για ...Euronews και η σύνταξη ενός απορριπτικού-περί της συνεργασίας- πορίσματος που ζήτησε ο γενικός διευθυντής Αιμίλιος Λιατσος , από 3 πρόσωπα, εκ των οποίων τα δύο δεν έχουν άμεση σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά ασχολούνται με επιμέρους και άσχετους τομείς. 
Δεν μάθαμε αν ο Μαικλ Πιτερς, πληροφορήθηκε πως την αρνητική εισήγηση πρότεινε πρόσωπο που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό πρόσληψης στο Euronews. Η λέξη «ασυμβίβαστο» είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι είδε τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό, Σίμο Κεδίκογλου.
O πρόεδρος του Euronews ήρθε στην Ελλάδα για να υπενθυμίσει τη διακρατική συνεργασία ΕΡΤ-ΡΙΚ-Euronews και το συμβόλαιο που έχει υπογράψει το δίκτυο με την Κομισιόν, η οποία και θα πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος της λειτουργίας του Euronews. Ο Μάικλ Πίτερς, όπως είπε αργότερα στους δημοσιογράφους εξήγησε στα στελέχη της γενικής γραμματείας και τους λοιπούς κυβερνητικούς τη διαδικασία των προσλήψεων που έκανε το Euronews, η οποία δεν περιλαμβάνει αξιόπιστα standards, όπως η καταγωγή από την Εύβοια, η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, η καταστροφική λειτουργία σε άλλους σταθμούς.

Δήλωσε πως δεν θέλει το Euronews να εμπλακεί στην ελληνική πολιτική ζωή, ούτε να πάρει μερίδιο από τη διαφήμιση, όπως ενδεχομένως να ήταν αρχικά ο στόχος. Θέλουν μόνο να εκπέμψουν από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, μεταδίδοντας το υφιστάμενο πρόγραμμά του στην ελληνική γλώσσα. «It΄s not Euronews Greece, it’s Euronews Greek», είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του δικτύου.

Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει πλέον αν, θα επιτρέψει τη μετάδοση του προγράμματος του Euronews και στην ελληνική γλώσσα, ενώ ήδη υπάρχουν η αγγλική και η γαλλική, λαμβάνοντας ως «αντάλλαγμα» την αναμετάδοση των ελληνικών θέσεων σε όλο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα του Euronews σε τηλεόραση, Internet και κινητά τηλέφωνα. Στη βάση αυτή τα στελέχη του ευρωπαϊκού δικτύου δεν δέχονται την καταβολή τελών χρήσης των ψηφιακών συχνοτήτων ακολουθώντας την «πολιτική» των ελληνικών δικτύων κρατικών και ιδιωτικών, που επίσης δεν πληρώνουν για το ψηφιακό τους σήμα.

Το κόστος λειτουργίας του καναλιού θα καταβληθεί εξολοκλήρου από την Κομισιόν, βάζοντας 6,5 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά. Για δημιουργία του ελληνικού προγράμματος έχει συνταχθεί συμβόλαιο μεταξύ της Κομισιόν και του Euronews ύστερα από τη σχετική επιστολή συνεργασίας που απηύθυναν μόλις 6 μήνες πριν οι διοικήσεις των ΕΡΤ και ΡΙΚ και τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί. Παράλληλα δημιουργούνται 42 νέες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ, σε μια εποχή που οι απολύσεις πέφτουν σαν βροχή.

Η συνέχεια στο site εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: