Από ένα ρεπορτάζ του "Ασύνταχτου Τύπου" για την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των συνδικαλιστών ενώσεων δημοσιογράφων στην ΠΟΕΣΥ, ξεκλειδώθηκε η εξήγηση της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΠΟΕΣΥ που καλούσε μεν σε κινητοποιήσεις σε ένα νεφελώδες πλαίσιο, σε πολύ αόριστο χρόνο. Το γιατί δεν καταλαβαίναμε εξηγείται αν διαβάσουμε το ρεπορτάζ του "Ασύνταχτου", το οποίο και αναδημοσιεύουμε.
Ένα σχόλιο μόνο: Να μάθουμε και περισσότερα για το ποιοι και με ποιους τρόπους ακριβώς, μπλοκάρουν τον συντονισμό, θέτουν εμπόδια για την κινητοποίηση του κλάδου, σαμποτάρουν με άθλιες συνδικαλιστικές πρακτικές στα κλειστά γραφεία των συνεδριάσεων του ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ την οποιαδήποτε απόφαση.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ δεν συμφωνούν με τον συνδικαλιστικό συντονισμό υπό την Ομοσπονδία, γίνονται σκέψεις(;), συζητήσεις(;) για την ενοποίηση της ΕΣΠΗΤ με την ΕΣΗΕΑ....
(αναδημοσίευση)
Άνθρακες ο θησαυρός της συνάντησης των προέδρων των Ενώσεων Συντακτών και του προέδρου της ΠΟΕΣΥ που έγινε προ ημερών στην Αθήνα.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρόταση της ΠΟΕΣΥ, και μετά από πολλές πιέσεις, προκειμένου να εξετασθεί η προοπτική να συντονιστούν πανελλαδικοί αγώνες διαρκείας με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ και την υπεράσπιση του ασφαλιστικού πλαισίου των δημοσιογράφων, κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο λόγω της στάσης των προέδρων της ΕΣΗΕΑ και τηςΕΣΠΗΤ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις τελευταίες συνεδριάσεις των δ.σ. της ΠΟΕΣΥκαι της ΕΣΗΕΜΘ, οι Τρίμης(ΕΣΗΕΑ) και Μπερεδήμας (ΕΣΠΗΤ) δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για τη στάση των διοικητικών τους συμβουλίων. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει συμφωνία στα δ.σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ να προχωρήσει άμεσα ο κλάδος σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας τις οποίες θα αποφασίζει συντονίζει η ΠΟΕΣΥ. Αντίθετα οι τρεις περιφερειακές ενώσεις (ΕΣΗΕΜΘ, Βόλος, Πάτρα) συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την ΠΟΕΣΥ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις και να παίζει ρόλο συντονιστή. Ιδίως ο Τρίμης αναφέρθηκε στον κίνδυνο, το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ ακόμα και στο πλαίσιο μίας υποτιθέμενης κοινής προσπάθειας να πάρει διαφορετικές αποφάσεις. ΟΜπερεδήμας δεν ήταν τόσο απόλυτος αλλά επίσης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εξουσιοδότηση.
Εν κατακλείδι η εικόνα είναι ότι οι τρεις περιφερειακές ενώσεις (ΕΣΗΕΜΘ, Βόλος, Πάτρα) συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την ΠΟΕΣΥ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις ενώ ηΕΣΠΗΤ δήλωσε επιφυλακτική και η ΕΣΗΕΑ απόλυτα αρνητική. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ συμμετέχουν στην ΠΟΕΣΥ; Δεν θέλουν δευτεροβάθμιο όργανο. Να το πουν οι ανεκδιήγητοι. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και θα λουστούν τις ευθύνες. Για μας όποιος δεν θέλει τον συντονισμό του κλάδου είναι συνεργάτης των τροικανών και των εργοδοτών…
Ποιοι έχουν τις ευθύνες;
Αξίζει να τονίσουμε ότι εδώ και 1 χρόνο θέτουμε συνεχώς στο δ.σ. της ΠΟΕΣΥ το όλο ζήτημα, υπογραμμίζοντας πάντα ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Με βάση αυτά τα δυο πρέπει να ζητάμε από τα δ.σ των Ενώσεων να συντονιστούν σε μία κοινή αγωνιστική προσπάθεια διαρκείας. Το θέσαμε και στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επισημαίνοντας ότι ιδίως ηΕΣΗΕΑ, η μεγαλύτερη Ένωση του κλάδου, κινείται χωρίς στρατηγική και εκτιμήσαμε πως άγεται και φέρεται από τις διάφορες κομματικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Ευθύνες έχει και το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ που αρνείται να ασχοληθεί συστηματικά και με σοβαρότητα με το θέμα.
«Είμαστε όμηροι» αναφώνησε στο τελευταίο δ.σ. ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σαββίδης. Αλήθεια ποιου είμαστε όμηροι; Της ανικανότητας μας να συντονιστούμε, της αδυναμίας μας να κατανοήσουμε τις ανάγκες των καιρών, της αδιαφορίας μας έναντι των πραγματικών προβλημάτων ή των σκοπιμοτήτων που οι μεγάλες, «κομματικές ή κομματικοποιημένες», παρατάξεις υπηρετούν; Τα μέλη και οι παρατάξεις δεν έχουν ευθύνες; Αν έχουν να τις αναλάβουν και να καταθέσουν προτάσεις. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να κινητοποιηθούν και με παρεμβάσεις τους στα δ.σ. να απαιτήσουν να ληφθούν αποφάσεις και να ανοίξουν διαδικασίες αγωνιστικές και απεργιακές. Το μνημονιακό κρεματόριο έχει μετατρέψει τον κλάδο σε μία απέραντη κινούμενη άμμο όπου ο καθένας μας ανα πάσα στιγμή μπορεί να βυθιστεί. Για να απεγκλωβιστεί η όλη προσπάθεια, το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε εκ νέου να ανοίξει το θέμα και να στείλει επιστολή σε όλα τα δ.σ. των Ενώσεων, προτείνοντας:
να συζητήσουν ως διεκδικητικό πλαίσιο όσα ορίζει και προβλέπει η τελευταία ΣΣΕ
να προχωρήσουν σε διαδικασίες ενημέρωσης της βάσης ακόμα και με έκτακτες γενικές συνελεύσεις
και να ορισθεί σε πρώτο βαθμό από τις ίδιες τις Ενώσεις ένα σαφές πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προτάσεις κινητοποιήσεων.
Τα αιτήματα
Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί η επανάληψη της «διαβούλευσης» μεταξύ των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Από την πλευρά μας δεν απορρίψαμε την ιδέα των γενικών συνελεύσεων, άλλωστε ήδη έχουμε προτείνει έκτακτη γενική συνέλευση στην ΕΣΗΕΜΘ, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να πάνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Θα μπορούσαν να γίνουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις στο ξεκίνημα των κινητοποιήσεων με το πλαίσιο προκαθορισμένο από τα διοικητικά συμβούλια και όλη την εμπειρία των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί την τελευταία διετία. Αυτό επισημάναμε στο δ.σ. της ΠΟΕΣΥ. Πως υπάρχει πλαίσιο με το οποίο έχουμε πάρει μέρος σε όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις ζητώντας ΣΣΕ, πάγωμα και ακύρωση απολύσεων, διασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, πλήρη εξαρτημένη εργασία σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ και θεσμική κατοχύρωση και υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Προτείναμε μάλιστα στο προεδρείο της ΠΟΕΣΥ να «κατέβει» στους χώρους εργασίας και να μεταβεί και στην περιφέρεια μετέχοντας σε διαδικασίες ενημέρωσης.
Περί της ευρωπαϊκής κινητοποίησης…
Στο δ.σ. της ΠΟΕΣΥ συζητήθηκε και η πρόταση της ευρωπαικής κινητοποίησης που κατέθεσε η ΕΣΗΕΜΘ. Δεν την απορρίψαμε αλλά την κρίναμε αποπροσανατολιστική. Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει μία ευρωπαϊκή κινητοποίηση διότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τις τοπικές διεκδικήσεις. Θα μπορούσε να είναι η κορύφωση μία άλλης διαδρομής ή παράλληλων διαδρομών σε πολλές χώρες. Αντίθετα η φαινομενικά ανύπαρκτη και καθ’ όλα άχρηστη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θα μπορούσε αν ήθελε να βοηθήσει και σε τοπικό επίπεδο. Τι κάνει; Γιατί την πληρώνουμε; Κανείς δεν ξέρει. Ερώτημα: μήπως η πρόταση για κινητοποιήσεις σε ευρωπαικό επίπεδο έχει κατατεθεί ενόψει διαδικασιών εκλογής οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.Ρωτάμε διότι κάτι ακούσαμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου