mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Περί Euronews και πάλι

Ή πως το κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη στην Ελλάδα καθορίζει το παιχνίδι στην TV
(με δυο ρεπορτάζ από την Αυγή και το Ad Business)


(αναδημοσίευση από την "Αυγή της Κυριακής-media")

Περίπτωση Euronews: Πότε θα απελευθερωθεί το "κλειστό επάγγελμα" του καναλάρχη;

Στις πιέσεις του Γ. Αλαφούζου του ΣΚΑΪ, αλλά και στη δυσαρέσκεια των άλλων ιδιοκτητών καναλιών υπέκυψε η κυβέρνηση και δια της ΕΡΤ ακυρώνει την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, που από κοινού με το ΡΙΚ προχώρησαν στη δημιουργία ελληνόφωνης έκδοσης του ευρωπαϊκού καναλιού Euronews. Οι ιδιοκτήτες δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι ένα νέο ανταγωνιστικό κανάλι με 24ωρη ροή ειδήσεων στα ελληνικά και, αφού ξεμπέρδεψαν με το Alter, δεν θέλουν καθόλου έναν νέο ανταγωνιστή στα πόδια τους.
Η "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" ισχύει για όλους τους άλλους: τους φαρμακοποιούς, τους δικηγόρους, τους φορτηγατζήδες, τους ταξιτζήδες -να κιτρινίσει η Αθήνα όλη, να φτάσουν να παρκάρουν τα ταξί μέσα στα σιντριβάνια. Όχι όμως για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Αυτές πρέπει να παραμείνουν αυστηρά περιορισμένες στο τραστ των πέντε - έξι μαζί με το Μακεδονία TV του Κυριακού. Η "αγορά" της τηλεόρασης δεν πρέπει να "απελευθερωθεί".
Ήδη, με τα χάλια του προγράμματός τους, όπως τουλάχιστον προοιωνίζεται η νέα τηλεοπτική σεζόν, η συνδρομητική NOVA έχει αποσπάσει υψηλό διαφημιστικό έσοδο, παρουσιάζοντας αύξηση διαφημιστικών εισροών, την ίδια ώρα που τα κανάλια ελεύθερης λήψης έχουν πτώση έως και 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το Euronews εκπέμπει ήδη σε 11 γλώσσες, στα τουρκικά και τελευταίως στα ουγγρικά. Αμφίβολο εάν θα υπάρξει 12η γλώσσα, η ελληνική, σε ένα κανάλι που έχει κάλυψη 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Α.Γ.Ν.


Ο γόρδιος δεσμός του Euronews
(αναδημοσίευση από το Ad Business)

Η ελληνική Κυβέρνηση είναι εκείνη που καλείται να αποφασίσει για την προβολή του ελληνικού Euronews, την οποιά μπλοκάρει, προς το παρόν, η ΕΡΤ.
Στα «θέλω», τα «πρέπει» και τα «μπορώ» της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η λύση του γόρδιου δεσμού για την εκπομπή του ελληνικού Euronews, την οποία μπλοκάρουν προς το παρόν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ ακυρώνοντας προηγούμενη απόφαση των προκατόχων τους. Με το εγχείρημα να βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» και τη λύση να μπορεί να δώσει μόνον η κυβέρνηση, το ελληνικό Euronews συνεχίζει να στελεχώνεται υπό τη «σκιά» της άρνησης της ΕΡΤ να παραχωρήσει ψηφιακή συχνότητα στο ελληνόφωνο κανάλι. Το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ενώ ήδη διαφαίνεται να υπάρχουν δύο επιμέρους σχολές απέναντι στο εγχείρημα: 

• Η μια, της ΕΡΤ και ενδεχομένως της κυβέρνησης θεωρεί το κανάλι ανταγωνιστικό καθώς όχι μόνο θα μιλάει ελληνικά (μεταφράζοντας από αγγλικά ή γαλλικά) αλλά θα μεταδίδει κατ αρχήν 25λεπτο καθημερινό talk show με πρωταγωνιστές της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Η ΕΡΤ, υπό τη διοίκηση του διευθύνοντος συμβούλου, Ν. Σίμου, όχι απλώς δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία για τη μετάδοση του Euronews Greece, αλλά ακόμη ότι προτίθεται να «επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο της συνεργασίας» ενώ ως ιδρυτικό μέλος – μέτοχος η δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας θα «θέσει προς εξέταση στο Supervisory Board του Euronews θέματα που άπτονται της εταιρικής δεοντολογίας, των κανόνων ανταγωνισμού και του σεβασμού της Ελληνικής Πολιτείας» στο οποίο έχει δικαιώματα ψήφου. 

Στην περίπτωση που η ΕΡΤ εμμείνει στη στάση της για την εκπομπή του Euronews Greece το θέμα θα τεθεί μοιραία και στο Ανώτατο Συμβούλιο της European Broadcasting Union (EBU) ενώ είναι προφανές πως η υπόθεση θα συζητηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί το εγχείρημα με 6,5 εκατ. ευρώ. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ήδη προς τον υπουργό Υποδομών και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Γ. Μιχελάκης ρωτώντας «πώς είναι δυνατόν να διατίθενται οι συχνότητες της ΕΡΤ κατά παρέκκλιση των ρητών περιορισμών που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» και «ποια συμφωνία έχει συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, την οποία επικαλείται ο κ. Michael Peters στις δηλώσεις του, και ποιοι επακριβώς είναι οι προβλεπόμενοι όροι συνεργασίας του ελληνόφωνου Euronews με την ΕΡΤ;». Τέλος αναρωτιέται αν «για τις εκπομπές που πρόκειται να προβάλει το ελληνόφωνο Euronews από το επίγειο δίκτυο της ΕΡΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δήλωση του επικεφαλής του σταθμού, διαθέτει την απαιτούμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ ως πάροχος περιεχομένου». 

Οι οπαδοί του ελληνικού Euronews 

Στο αντίπαλο δέος, όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραχωρηθεί επίγεια ψηφιακή άδεια στο ελληνόφωνο Euronews επικαλούνται ότι η ΕΡΤ ήδη μεταδίδει τα δορυφορικά προγράμματα του BBC World, της DW και του Euronews ενώ στο μοντέλο αυτό μπορεί να προσθέσει και το Euronews Greece, μιας και τις ψηφιακές άδειες  χορηγεί σύμφωνα με τον νόμο το ΕΣΡ και ως γνωστόν δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός. Στην επιχειρηματολογία όσων συναινούν στην παραχώρηση συχνότητας στο Euronews (ενδεχομένως έναντι αντιτίμου το οποίο ωστόσο κανένα κανάλι δεν καταβάλει στην τρέχουσα περίοδο) περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι συνιστά υποχρέωση της ΕΡΤ βάση της συμμετοχής της ως ιδρυτικό μέλος στο κανάλι. 
Με βάση τη σύμβαση με την EBU, η ΕΡΤ υποχρεούται να αναμεταδίδει το πρόγραμμα του  Euronews, όπως πράττει και με το ΡΙΚ βάσει διακρατικής συμφωνίας. Το Euronews εκπέμπει σε 11 γλώσσες και η ελληνική θα ήταν η 12η γλώσσα, με βάση τη συμφωνία με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ  ενώ θα ακολουθήσει η ουγγρική. Επιπλέον πίσω από όλα αυτά και για τη μετατροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος στα ελληνικά το κόστος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο στήριξης των ευρωπαϊκών καναλιών σε όλο τον κόσμο.
Το ερώτημα είναι αν τελικά θα εκπέμψει το Euronews, το οποίο μεταδίδεται εδώ και τρία ήδη χρόνια στην Τουρκία, και στην ελληνική γλώσσα, σε Ελλάδα και Κύπρο και πώς. Μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από το δίκτυο της ΕΡΤ, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ή δορυφορικά μέσω Nova και OTE TV; 
Η συζήτηση για τη μετάδοση του Euronews και στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια. Ο νέος κύκλος επαφών ενεργοποιήθηκε ξανά το 2010, όταν προεδρεύων στο Δ.Σ. ήταν ο Τζόνι Καλημέρης. Εκείνη την περίοδο, το Euronews, η ΕΡΤ και το ΡΙΚ είχαν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο για την παραγωγή ωριαίου προγράμματος, το οποίο θα πληρωνόταν από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Το Euronews επανήλθε με πρόταση για τη δημιουργία ελληνικής έκδοσης, το κόστος της οποίας θα καλυπτόταν από ΕΡΤ και ΡΙΚ, που απορρίφθηκε. Η τρίτη κρούση έγινε τον Μάρτιο του 2012, με την πρόταση για ανάληψη του κόστους από το ευρωπαϊκό δίκτυο, κάτι που αποδέχτηκαν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, προσφέροντας τη δυνατότητα επίγειας εκπομπής. 
Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ υπό τον Νίκο Σίμο σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι προσπάθειες για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα του καναλιού, από κοινού μάλιστα με το ΡΙΚ, χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και δεν είχαν καρποφορήσει λόγω υψηλού κόστους. Το εγχείρημα κατέστη δυνατό μόλις πρόσφατα, ως προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων, και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά». Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει πως δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί περί «παράνομης χορήγησης επίγειας συχνότητας στο Euronews (σ.σ.: αγγλικό πρόγραμμα), το οποίο απλώς φιλοξενείται στο προαναφερόμενο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ».
Στην τελευταία της ανακοίνωση η ΕΡΤ δηλώνει πως το ΔΣ της εταιρείας «ουδέποτε προέβη σε απόφαση παραχώρησης ψηφιακής συχνότητας στο Euronews ή δέσμευσης για τη μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος δίχως τη συμμετοχή της σε αυτό». 
Εξάλλου ο επικεφαλής του Euronews Michael Peters δήλωσε κατά τη διάρκεια παγκόσμιας διαβούλευσης, ύστερα από ερώτηση ελλήνων δημοσιογράφων, πως «η ΕΡΤ είναι συνεργάτις μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυό της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ίσως ήταν παρεξήγηση, καθώς ενδεχομένως δεν υπήρξε ενημέρωση της νέας διοίκησης». 

Αποφασισμένη η Κύπρος 
Αποφασισμένοι είναι στο ΡΙΚ να λειτουργήσουν το Euronews Greece εντός του επόμενου διμήνου. Τα  στελέχη του ΡΙΚ υπενθυμίζουν πως πρόκειται για δέσμευση της ελληνικής πλευράς να εκπέμψει στην Κύπρο το Euronews Greece, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε λήγει και η κυπριακή προεδρία στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: