mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Θα καταφέρει η Επιτροπή θεσμών να βγάλει πόρισμα;

Αναβλήθηκε η συνάντηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας. Στην Επιτροπή ωστόσο δεν διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μπουν κανόνες στο παιχνίδι της ψηφιακής. Και παρά τα μεγάλα λόγια, η μετάβαση προχωράει σε ιδιωτικό επίπεδο με το κράτος να συζητά αμήχανο τα όσα συμβαίνουν. Μέχρι τώρα η Επιτροπή Θεσμών συγκέντρωσε τα συμπεράσματα από όλες τις συναντήσεις που είχε. Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της "Ισοτιμίας" το περασμένο Σάββατο
"Τρέχουν να διευθετήσουν το ραδιοτηλεοπτικό χάος"

Χωρίς διακομματική συμφωνία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας λύγισε υπό το βάρος του ραδιοτηλεοπτικού χάους. Αντί για τη συμφωνία και την παράδοση κοινού διακομματικού πορίσματος που θα περιλάμβανε δεσμευτικές προτάσεις για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χαοτικό μιντιακό τοπίο, όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Επιτροπή αναμένεται να στείλει κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκκρεμότητες νομοθετικών πράξεων. Ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ψηφιακή αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, το προσεχές διάστημα καλούνται σε ακρόαση οι αρμόδιοι για τα ΜΜΕ υπουργοί.



Παράλληλα η Επιτροπή θα συνεχίσει τις ακροάσεις φορέων της αγοράς, όπως για παράδειγμα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Οι εισηγήσεις των βουλευτών Τηλέμαχου Χυτήρη από το ΠΑΣΟΚ και Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ συμπυκνώνουν σε 8 σελίδες το ραδιοτηλεοπτικό χάος που επικρατεί.
Για την τηλεοπτική αδειοδότηση και την ψηφιακή τηλεόραση επισημαίνεται ότι, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και να προχωρήσει η χορήγηση ψηφιακών αδειών, πρέπει άμεσα να εκδοθούν το Προεδρικό Διάταγμα για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καθώς και τρεις υπουργικές αποφάσεις. Προτείνονται η απλοποίηση των κριτηρίων, της προκήρυξης αδειών, η διασφάλιση της διαφάνειας και η πρόνοια για την ελληνικότητα των ΜΜΕ σε επίπεδο στελέχωσης.
Οι βουλευτές δεν αποκλείουν την τροποποίηση του νόμου 3592/2007. Αναγκαία είναι η άμεση ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες με την πρόσθεση συμπληρωματικών όρων. Προτείνονται: η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ με απάλειψη και αποσαφήνιση των διατάξεων που έρχονται σε σύγκρουση.
Η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των δυο ανεξάρτητων αρχών, του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ, η αποσαφήνιση του ρόλου τους και ο διορισμός μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία των Πάρκων κεραιών, ώστε να μην επαναληφθεί η εκ των υστέρων νομιμοποίηση της ψηφιακής εκπομπής.
Κρίνεται ανεπαρκές και προβληματικό το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των μετρήσεων τηλεθέασης, απαιτείται αυστηρός έλεγχος των εταιρειών. Σημειώνεται πως το θεσμικό πλαίσιο για την κρατική διαφήμιση επιδέχεται επιμέρους βελτιώσεις και προτείνεται αυστηρός έλεγχος στις διαφημιστικές εταιρείες που μεσολαβούν για τη διανομή των κρατικών κονδυλίων. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη παρέμβασης στο Ίντερνετ με τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας, που θα προσφέρουν προστασία, ατομική και δημόσια. Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι βουλευτές των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: