mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ιερισσός προς ΣΚΑΙ, ΑΝΤΕΝΝΑ: Να επανορθώσετε άμεσα, όπως οφείλετε

Αίτημα επανόρθωσης σε ΑΝΤΕΝΝΑ και ΣΚΑΪ

Το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου, μετά από την απαράδεκτη παρουσίαση του θέματος των οργανώσεων «CAPATA» και «European Village” σε σχέση με το κίνημα ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδικής, προέβη στο ακόλουθο αίτημα επανόρθωσης προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και το ΣΚΑΪ Νέα (ΣΚΑΪ.gr):

Ιερισσός, 26 Φεβρουαρίου 2014

Προς Τηλεοπτικό Σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ Νέα (ΣΚΑΪ.gr)

Θέμα: Αίτημα επανόρθωσης της παρουσίασης του θέματος των οργανώσεων «CAPATA» και «European Village” σε σχέση με το κίνημα ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδικής
Κυρίες/Κύριοι

Τις τελευταίες μέρες με αγανάκτηση – αν και χωρίς καμία έκπληξη – παρακολουθούμε τον τρόπο που καλύπτετε και παρουσιάζετε το θέμα της δράσης της βελγικής ΜΚΟ CAPATA, σε σχέση με το κίνημα ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδικής.
Αντιλαμβανόμαστε – μετά από μακρά εμπειρία σχετικά με τον τρόπο που κατασκευάζονται ειδήσεις και χρησιμοποιούνται προπαγανδιστικά εργαλεία – το σκοπό των εν λόγω ενεργειών σας, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει την αντικειμενική ενημέρωση ή την αποκαλυπτική δημοσιογραφία.
Στην περίπτωση άρθρου στις 24/02/2014 με τίτλο «ΜΚΟ για την οργάνωση δράσεων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής» που δημοσιεύτηκε στο ιστότοπο του ΣΚΑΪ χρησιμοποιείται η περίπτωση της «CAPATA», παραποιώντας στη μετάφραση την πρόσκληση ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να υπονοηθεί ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν «να οργανώνονται» από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Χαλκιδική δεν έχει καμία συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία, ούτε η εθελόντρια που επιλέχτηκε από την «CAPATA» για να καλύψει τη θέση μετέχει σε καμία επιτροπή αγώνα του κινήματος.
Στην περίπτωση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 στις 25/02/2014 αναπαράγεται άκριτα το θέμα, συνδυάζοντάς το με επιλεγμένα βίντεο από τις Σκουριές – με αποτέλεσμα να υπονοείται ότι η αντίδραση για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Χαλκιδική πρόκειται για «πληρωμένο ακτιβισμό».

Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Ελντοράντο στη Χαλκιδική, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση.

Με βάση το Δημοσιογραφικό Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, και ειδικά σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. στ. που επιτάσσει “Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου”,
απαιτούμε να επανορθώσετε άμεσα, όπως οφείλετε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: