mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μετά την ΕΡΤ βάζουν λουκέτο στην εκτός τηλεοπτικών διαπλεκομένων, παραγωγή

Από το ertopen.gr
Να εξοφλήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς δημιουργούς καλεί με νέα της επιστολή προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου «ΕΣΠΕΚ. Όταν τον Ιούνιο του 2013 έκλεισε η ΕΡΤ με απόφαση της κυβέρνησης, όλες οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ως μεταβατικός φορέας, ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τότε το υπουργείο αρνείται να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς-δημιουργούς για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και εκκρεμεί η πληρωμή τους, για έργο που έχει παραχθεί ή παραδοθεί ή μεταδοθεί με βάση αποφάσεις του τελευταίου, πριν το κλείσιμο, Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ , οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών από προγράμματα που είχε μεταδώσει από τις συχνότητές του το τότε κρατικό κανάλι σημειώνουν στην επιστολή τους προς τον Παντελή Καψή ζητώντας συνάντηση μαζί του.

Αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας

Η ασυνέπεια του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως αποτέλεσμα οι ανεξάρτητοι δημιουργοί να βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε συνεργάτες δημιουργούς και συμπαραγωγούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και ποινικές διώξεις από το το κράτος, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, αφού δυσκολεύονται να αποδώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει αλλά και από τις τράπεζεςλόγω δανείων που είχαν πάρει προκειμένου να πραγματοποιήσουν ε τις εν λόγω παραγωγές.

Όπως υπογραμμίζουν, παρόλο που από τις 8 Αυγούστου του 2013 έχουν καταθέσει ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου Οικονομικών,μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία επίσημη γραπτή απάντηση.

Ο αρμόδιος κ Γ. Μάναλης (ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ) και οι κυρίες Π. Παγώνη (πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών) και Α. Τουρκολιά (μέλος της επιτροπής) αδιαφορούν πλήρως.

Οι ανεξάρτητοι δημιουργοί καλούν το υπουργείο Οικονομικών, να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του και χαρακτηρίζουν επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όταν μάλιστα εκείνοι ήταν απολύτως συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις.

Προειδοποιούν ακόμα τους αρμόδιους, ότι διαφορετικά θα είναι εκείνοι που θα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη, γιατί από τις πράξεις τους ή μάλλον τις παραλείψεις τους, ένας σημαντικός τομέας παραγωγής πολιτισμού, αυτός των ανεξάρτητων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών δημιουργών, θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Το κείμενο της επιστολής


Προς τον ειδικό υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κο Παντελή Καψή

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Πειραιώς 4, όπως εκπροσωπείται νόμιμα και
Το Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου με τον διακριτικό τίτλο «ΕΣΠΕΚ», που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Ιουστινιανού, 38, όπως εκπροσωπείται νόμιμα

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ

Όταν τον Ιούνιο του 2013 έκλεισε η ΕΡΤ με απόφαση της κυβέρνησης, όλες οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ως μεταβατικός φορέας, ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.
Από τότε το υπουργείο αρνείται να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς-δημιουργούς : για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και εκκρεμεί η πληρωμή τους για έργο που έχει παραχθεί ή παραδοθεί ή μεταδοθεί με βάση αποφάσεις του τελευταίου, πριν το κλείσιμο, Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ , οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών από προγράμματα που είχε μεταδώσει από τις συχνότητές του το τότε κρατικό κανάλι.
Το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε συνεργάτες δημιουργούς και συμπαραγωγούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αντιμετωπίζουμε κατασχέσεις και ποινικές διώξεις από: το κράτος, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, αφού δυσκολευόμαστε να αποδώσουμε ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει τις τράπεζες, λόγω δανείων στα οποία είχαμε προβεί, για να πραγματοποιήσουμε τις εν λόγω παραγωγές

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Παρ’ όλο που από τις 8 Αυγούστου του 2013 έχουμε καταθέσει ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη γραπτή απάντηση. Ο αρμόδιος κ Γ. Μάναλης (ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ) και οι κυρίες Π. Παγώνη (πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών) και Α. Τουρκολιά (μέλος της επιτροπής) αδιαφορούν πλήρως.
Πρέπει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει τα χρέη του. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δημιουργοί, οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις.
Ειδάλλως οι επικεφαλής του θα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη, γιατί από τις πράξεις τους ή μάλλον τις παραλείψεις τους, ένας σημαντικός τομέας παραγωγής πολιτισμού, αυτός των ανεξάρτητων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών δημιουργών, θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Τέλος, ζητάμε μία συνάντηση μαζί σας με σκοπό την συζήτηση και διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων.

Άγγελος Κοβότσος

Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (EEN)

Τηλ: 6973004421
Email: greekdocumentaryassociation@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: