mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τρέχουν στα ....media

  • Σήμερα 27 Ιανουαρίου άνοιξε το νέο portal της Έλλης Στάη. Στο http://www.thetoc.gr γράφουν πολλοί δημοσιογράφοι. Η κεντρική σελίδα είναι φτιαγμένη με πρότυπο την παροχή βίντεο...
  • Στο υπουργείο εσωτερικών κατέθεσαν την καταγγελία τους πρώην εργαζόμενοι τεχνικοί της ΕΡΤ για τη νέα προκήρυξη της ΝΕΡΙΤ που αφορά στις προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ. Όπως σημειώνουν "στα απαιτούμενα προσόντα απαιτούνται πτυχίο γνώσης γνώσης Αγγλικών και πιστοποιητικό χειρισμού Η/Υ, ώστε να κατατεθούν στην προκήρυξη για τις προσλήψεις της ΝΕΡΙΤ. Ειδικότερα με τα πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού Η/Υ, πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκεκριμένο φροντιστήριο με έδρα το Περιστέρι, που έχει χορηγήσει μαζικά σε περίπου 20-30 άτομα υποψήφιους για το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τα εν λόγω πιστοποιητικά.
  • Από την περασμένη Τετάρτη εκπέμπεται στην Καβάλα δοκιμαστικό πρόγραμμα με τη βοήθεια του 105,5 της Αθήνας. Ο σταθμός ονομάζεται "Στο Κόκκινο" και εκπέμπει τοπικά από τους 102,8. 
  • Εν τω μεταξύ, το street party για τα εγκαίνια του "Κόκκινου" της Θεσσαλονίκης στους 93,4 γίνεται την ερχόμενη Τετάρτη στον πεζόδρομο της Καρόλου Ντιλ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  •  Να μην δεχθεί τη ΝΕΡΙΤ υπό την παρούσα μορφή στην οικογένεια των ευρωπαϊκών δημοσίων τηλεοράσεων κάλεσε την EBU ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μ.Μ. Μπζερεγκάρντ, δηλώνοντας: "Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα απαράδεκτα σχέδια και με σοβαρότητα να επανεξετάσει το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης".

  • Σε μία εβδομάδα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση φακέλου όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον να πάρουν άδεια «παρόχου δικτύου» για την επίγεια μεταφορά του ψηφιακού σήματος σε όλη τη χώρα για 15 χρόνια. Εκτός της δημόσιας τηλεόρασης, που θεωρείται εκ του νόμου πάροχος δικτύου, μέχρι τώρα μόνος βέβαιος υποψήφιος είναι η Digea των μεγάλων καναλιών.
  •  Εν τω μεταξύ μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μεταξύ των περιφερειακών σταθμών, καθώς εκτιμούν ότι δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εκπομπή του σήματός τους ούτε ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των «παρόχων δικτύου».
  • Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Επενδυτής» με τον εκ των ιδιοκτητών Α. Σκαναβή, προκειμένου να επανεκδώσουν τη σαββατιάτικη εφημερίδα και και εξοφληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές τους πέντε μηνών. Στη συμφωνία, που δεν έχει καταλήξει ακόμα, θα περιλαμβάνονται εθελούσιες έξοδοι και μεγάλη μείωση αποδοχών.
  • Για τα κριτήρια και τις εγγυήσεις αλλεπάλληλων δανειοδοτικών ενισχύσεων στο Mega από τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από χρήματα του ελληνικού λαού κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Σίμο Κεδίκογλου.
  • Προς υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων κατευθύνονται οι δημοσιογράφοι του ΔΟΛ, καθώς οι προηγούμενες έληξαν στο τέλος του 2013. Εντύπωση προκαλεί ότι το νέο «ιδιωτικό συμφωνητικό» που υπογράφεται μεταξύ διοίκησης και δημοσιογράφων είναι 5ετούς διάρκειας, κρατάει καθηλωμένες τις αποδοχές στο -30% από την τελευταία συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ και δείχνει ότι οι δημοσιογράφοι στον ΔΟΛ μάλλον δεν ελπίζουν σε ανάκαμψη, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

  • Η νέα συμφωνία προβλέπει σταθερότητα στις αμοιβές, όχι όμως και ρήτρα μή απολύσεων, η οποία, παρ' ότι περιλαμβανόταν στις προηγούμενες ατομικές συμβάσεις, καταστρατηγήθηκε από τη διοίκηση το περασμένο διάστημα. Προβλέπει επίσης ότι το ύψος της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης θα υπολογίζεται με βάση τους μισθούς πριν τις μειώσεις, αλλά και δέσμευση ότι στην περίπτωση κατάργησης από την κυβέρνηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, τα αναλογούντα ποσά θα ενσωματωθούν στις μικτές αποδοχές. Η συμφωνία περιλαμβάνει τους δημοσιογράφους από το "Βήμα", τα "Νέα" και το Βήμα FM.
  • Ένας στους 30 διευθυντής στη ΝΕΡΙΤ. Υπό αξιολόγηση θα τεθούν τα συνολικά 346 βιογραφικά που υποβλήθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση 9 θέσεων διευθυντών και 2 θέσεων συντονιστών της ΝΕΡΙΤ.
  • Τηλεοπτικές άδειες: Αγνοούνται.  Σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου για την υγεία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο, οι τηλεοπτικές άδειες παρόχου περιεχομένου θα πρέπει να δοθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ως τον Ιούνιο του 2014. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ήδη θα έπρεπε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ανακοινώσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις άδειες. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, το ΕΣΡ συνεχίζει να λειτουργεί με την σύνθεση του 2012(!), με αποτέλεσμα όλο το τηλεοπτικό μόρφωμα της χώρας να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στον αέρα. Η σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβούλιου λήγει για μια ακόμη φορά στις 27 Ιανουαρίου, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε πριν έξι μήνες. 
  • Στη Βουλή τα πολιτικά κόμματα δεν συμφώνησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ηγεσία του ΕΣΡ. Πρακτικά ο θεσμός του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου έχει οδηγηθεί στην παρακμή και την απαξίωση. Είναι ωστόσο το όργανο που κατά το νόμο θα πρέπει να δώσει τις τηλεοπτικές άδειες. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιανουάριο του 2014, εκτιμούμε πως για μια ακόμη φορά ο νόμος που ψήφισαν οι βουλευτές της κυβέρνησης θα παραβιαστεί. Κανείς όμως δεν απαντά το ερώτημα τι θα συμβεί όταν λήξει και αυτό το «προσωρινό καθεστώς νομιμότητας» των τηλεοπτικών καναλιών. Θα κινδυνεύουν κάθε στιγμή να χαρακτηριστούν «παράνομα» από το πολιτικό σύστημα και να χάσουν τη θέση τους ως πάροχοι περιεχομένου στην ψηφιακή τηλεόραση; Με λίγα λόγια θεωρούμε πως αρχίζει μια νέα εποχή ομηρίας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, με εμφανή στόχο να συνεχιστεί και το διαπλεκόμενο αλισβερίσι ανάμεσα τους.

Πηγές δημοσίευσης: Αυγή της Κυριακής, Digitaltvinfo, pressarismenos

Δεν υπάρχουν σχόλια: