mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Όταν μια χώρα(και μια ραδιοτηλεοπτική αρχή) φροντίζει για την εγχώρια παραγωγή

Η είδηση από τη Γαλλία δεν προκαλεί έκπληξη. Το εκεί ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, η CSA ανακοίνωσε πως οι ιστοσελίδες προβολής βίντεο θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για τη χρηματοδότηση παραγωγής γαλλικών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ξέρετε είναι το περίφημο 1,5% που τα δικά μας ιδιωτικά κανάλια δεν πλήρωσαν ποτέ γιατί ο περίφημος νόμος 2328/95 του Ευάγγελου Βενιζέλου (για να μην ξεχνιόμαστε) έβαλε με τέτοιο τρόπο τη συγκεκριμένη υποχρέωση των ιδιωτικών καναλιών που η υποχρέωση να μετατραπεί σε άλυτο γρίφο ανάμεσα στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και της επιτροπής στο υπουργείο πολιτισμού. Η οποία φυσικά ποτέ δεν λειτούργησε! Κορυφαία υπηρεσία στα ιδιωτικά κανάλια.

Τώρα που το ελληνικό κράτος ξαναπροσφέρει μια ακόμη κορυφαία υπηρεσία στα ιδιωτικά κανάλια, χαρίζοντας τους τον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης,  τον οποίο όμως παίρνει με το έτσι θέλω απευθείας από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών ως "πλεόνασμα" από το ανταποδοτικό τέλος της ΝΕΡΙΤ

 (Η κυβέρνηση αντί  να επιβαρύνει τα ιδιωτικά ΜΜΕ, τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, με ένα ακόμη φόρο, προτιμάει  πρώτο να τον επιμερήσει στους πολίτες! Οι φορολογούμενοι αποκτούν ένα ακόμη κρυφό φόρο, καθώς  καλούνται να καταβάλουν στο σύνολο 91 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία  διαβάστε σχετικά εδώ), στα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη επεκτείνουν τον φόρο στα Νέα λεγόμενα Μέσα και τους διανομείς περιεχομένου.

Όπως διαβάζουμε στην ανταπόκριση από Παρίσι, ο χαρακτηριζόμενος ως
 «φόρος κουλτούρας» ανέρχεται σε περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια ετησίως και καταβάλλεται από κινηματογράφους, κανάλια και παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ στη Γαλλία.  Τώρα το CSA θέλει να εντάξει και τις νέες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το YouTube, η γαλλική πλατφόμρα προβολής βίντεο DailyMotion αλλά και άλλες ιστοσελίδες που δίνουν τη δυνατότητα του πvideo on demand να ενταχθούν στην υποχρεωτική εισφορά του "φόρου κουλτούρας", καθώς έχουν μετατραπεί σε διανομείς οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Όπως αναφέρεται το  YouTube της Google είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πάροχος online βίντεο στη Γαλλία, με περίπου 30,6 εκατ. επισκέπτες κάθε μήνα και ακολουθεί η DailyMotion με 15,1 εκατ. επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: