mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Αποκαλύψεις για off shore παγκοσμίως από 86 δημοσιογράφους σε 46 χώρες!

Μια καταπληκτική έρευνα αρχίζει να ξεδιπλώνεται από σήμερα σε δεκάδες ΜΜΕ του κόσμου. Η πρώτη στην ιστορία διεθνής συνεργασία ερευνητικής δημοσιογραφίας, φαίνεται πως βγάζει λαβράκια.
Το θέμα γράφει στο http://www.niemanlab.org η Caroline O’Donovan που σε εκτενές ρεπορτάζ του μιλά για την αποκάλυψη του  International Consortium of Investigative Journalists που θα δημοσιεύει τα detailed reports για τη λειτουργία των των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φάκελοι αναλύθηκαν από μια παγκόσμια ομάδα δημοσιογράφων και αποκαλύπτουν χρηματοοικονομικές πληροφορίες για πολιτικούς, καμπάνιες και προσωπικότητες σε πάνω από 170 διαφορετικές χώρες.
Στο άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ καταγράφεται πως ξεκίνησε η μοναδική αυτή συνεργασία από έναν δημοσιογράφο της Αυστραλίας με την ιστορία των off shore εταρειών. Σύντομα έγινε κατανοητό πως μόνο με διεθνή έρευνα και διεθνή συνεργασία θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί η ιστορία.

Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη διεθνή συνεργασία που πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Αρχικά η ICIJ σκέφθηκε να εργαστεί με έναν πυρήνα πέντε-έξι δημοσιογράφων αλλά η έκταση της έρευνας ήταν τεράστια.
Τελικά η έρευνα για τις off shore συγκέντρωσε 86 δημοσιογράφοι από 46 χώρες. Τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιεύσουν Μέσα όπως η Süddeutsche Zeitung , Norddeutscher Rundfunk , η ΚΤΚ ) η The Washington Post αλλά και η Le Monde , το BBC ο Guardian.
Η έρευνα ήταν επίπονη, σε πολλές χώρες υπήρε κίνδυνος ασφάλειας. Η ICIJ δημιούργησε μια βάση δεδομένων και παρείχε τα εργαλεία λογισμικού για την on line συνεργασία μεταξύ των ερευνητών δημοσιογράφων.
Στα 2 εκατομμύρια αρχεία στα οποία δίνεται πρόσβαση, αποκαλύπτονται όχι μόνο ενδιαφέρουσες ιστορίες αλλά ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας των υπεράκτιων επιχειρήσεων.

Ολόκληρο το άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του niemanlab

Δεν υπάρχουν σχόλια: