mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα χρέη του ΑΤΑ, οι αντιδράσεις της Στάη, νέα παράταξη στην ΕΣΗΕΑ

** media news- η έκδοση της εβδομάδας

** Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση- προειδοποίηση της ΕΠΗΕΑ για την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας. Η ανακοίνωση βγήκε ενόψει των συναντήσεων των συνδικαλιστικών σωματείων με τον υπουργό Εσωτερικών για την τύχη της δημοσίευσης των ισολογισμών. Και η ΕΠΗΕΑ τάσσεται κατά της κατάργησης της δημοσίευσης. Όπως και τα άλλα σωματεία των δημοσιογράφων.
** Το θέμα είναι πως η δημοσίευση των ισολογισμών είναι κατά κύριο λόγο μέλημα των ιδιοκτητών. Οι δημοσιογραφικές ή άλλες ενώσεις προσωπικού μήπως πρωτίστως θα έπρεπε να θέτουν το ζήτημα της τήρησης των εργασιακών ορών ως απαραίτητη προϋπόθεση να υποστηρίξουν το αίτημα των εκδοτών; Πολυφωνία χωρίς εργαζόμενους που να αμείβονται , δεν υπάρχει, έτσι δεν είναι;
** Το νεανικό δελτίο του STAR μετακομίζει στην ΕΡΤ. Νέα παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ από τον γενικό διευθυντή Αιμίλιο Λιάτσο, με την απαίτηση να προβληθεί ως είδηση το... πάρτι της εφημερίδας "Παρασκήνιο" από τις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης. Καραμπινάτη γκρίζα διαφήμιση, από αυτές που στο παρελθόν έχει "τσεκουρώσει" το ΕΣΡ. Στο πάρτι ήταν παρόντα ουκ ολίγα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Σ. Κεδίκογλου, ο Γ. Μιχελάκης, ο Μ. Σαλμάς κ.ά.

** Πρώτη αντέδρασε η Έλλη Στάη, αρνούμενη να μεταδώσει την "είδηση", η οποία πάντως είχε ήδη παίξει στο μεσημεριανό δελτίο και ξαναπροβλήθηκε στο νυχτερινό. Αλλά και στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Στο κύμα των αντιδράσεων προστέθηκαν επίσης η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ και η ΕΣΗΕΑ, που έκανε λόγο για «επιχείρηση χειραγώγησης των ειδήσεων». Είχε προηγηθεί η παρέμβαση Λιάτσου για δήθεν λάθος ρεπορτάζ του Ν. Γρυλλάκη περί αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ (που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά) και το κόψιμο της εκπομπής των Αρβανίτη - Κατσίμη για αναφορά σε βασανισμούς κρατουμένων.
** Έξι ακίνητα της ΕΡΤ βρίσκονται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς "πιθανή αξιοποίηση", σύμφωνα με επίσημο κατάλογο που κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ τους και το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, το οποίο σηκώνει σχεδόν όλο το βάρος της εσωτερικής παραγωγής, με υποδομές, στούντιο κ.λπ., αξίας εκατ. ευρώ. Προς "αξιοποίηση" επίσης δύο νεοκλασικά φιλέτα στην ακριβότερη περιοχή της Αθήνας: ένα επί της οδού Ρηγίλλης και άλλο ένα επί της Μουρούζη. Στην ίδια λίστα η Κατεχάκη και δύο ακόμα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, το ένα στην Περαία και το δεύτερο την Καυτατζόγλου.
**"Συγκυβέρνηση" και στην ΕΣΗΕΑ Νέα παράταξη με το όνομα "Ενωμένοι δημοσιογράφοι" δημιουργήθηκε για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ, οι οποίες είναι άγνωστο ακόμα πότε θα γίνουν. Ιδρυτικά μέλη η Μαρία Αντωνιάδου (γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ), ο Δημήτρης Κουμπιάς (γ.γ. ΠΟΕΣΥ) και ο Ν. Καρούτζος (γ.γ. ΕΔΟΕΑΠ). Αν και το σχήμα έχει πάρει το OK από τον Γ. Μουρούτη περιλαμβάνει δυνάμεις προσκείμενες και στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εάν θα "ολοκληρωθεί" με την προσχώρηση της παράταξης της ΔΗΜ.ΑΡ. (Διόγος - Κανέλλης), έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ακριβώς στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει ερώτημα, αφού η παράταξη "Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση" συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει.
**Αλλαγή του Κανονισμού Διενέργειας Προμηθειών στην ΕΡΤ καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ, που θα έχει ως αποτέλεσμα «εταιρείες να φτιάχνουν τις προδιαγραφές, να επανδρώνουν τις επιτροπές και να επιλέγουν τα προϊόντα τους». Όπως λένε: α) δεν χρειάζονται προδιαγραφές για έρευνα και μελέτη του υπό προμήθεια εξοπλισμού, β) οι Επιτροπές ορίζονται από ένα άτομο (γενικό διευθυντή Οικονομικών / Διοικητικών) ο οποίος επιτρέπεται να είναι και εκτός ΕΡΤ, γ) τα μέλη των επιτροπών μπορούν να επιλέγονται και εκτός ΕΡΤ.
** Στις 31 Μαΐου 2013 και πρωινή ώρα 02:00 π.μ. θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο Νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο Νομό Χανίων, ενώ παράλληλα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (18433/515/16-4-2013).
** Άλλο ένα κρούσμα εταιρικής λογοκρισίας δείχνει το βαθμό απαξίωσης του δημοσιογραφικού έργου. Όπως μαθαίνουμε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜΘ παραπέμπεται υπόθεση λογοκρισίας στον «Αγγελιοφόρο». Το ρεπορτάζ που αφορούσε σε δικαστική έρευνα για τις οικονομικές συναλλαγές της γαλακτοβιομηχανίας «ΜΕΒΓΑΛ», κόπηκε από το site μετά από παρέμβαση της διαφημιστικής και χωρίς να ενημερωθεί ο συντάκτης.
** Οι επιπτώσεις της κρίσης. Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει την ένωση τεχνικών κινηματογράφου τηλεόρασης στην επίθεση που δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ Πάνος Παπαδημητρίου από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Pan Entertainment, όταν πήγε να κάνει έλεγχο σε ξένη παραγωγή αν τηρούνται οι όροι των συμβάσεων.
** Πόσα χρωστάει τελικά το Mega στο στούντιο ΑΤΑ για τηλεοπτικές παραγωγές; Όπως έγραψε η Real την περασμένη Κυριακή, οι απλήρωτοι του Master chef κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του στούντιο ΑΤΑ που θα πρέπει να πληρώσει τις αμοιβές για πέντε συντελεστές σε ένα σύνολο 144.000 ευρώ. Το ίδιο το ΑΤΑ γράφει στα οικονομικά του στοιχεία πως του οφείλονται από συνεργαζόμενες εταιρείες (βλ. Μega) το ποσό των 4.985.286 ευρώ!

**Το στούντιο ΑΤΑ το οποίο για το 2012 κατέγραψε μόνιμο προσωπικό 12 άτομα, τα οποία και απέλυσε όλα τον Φεβρουάριο του 2013, έχει για το 2012 ζημιές ύψους 1.462.503 ευρώ. Όπως σημειώνουν δε οι ορκωτοί λογιστές η εταιρεία ΑΤΑ είναι ενέλεγκτη φορολογικά για τις χρήσεις από το 2007 ως το 2012, ενώ τίθεται άμεσα ζήτημα συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας.

**Σο ΕΣΡ  μετά τις αντιδράσεις για την 4επί4 ναζιστική προβολή από το ΣΚΑΙ άνοιξε το φάκελο ελέγχου της εκπομπής του Γιώργου Τράγκα και για τις ρατσιστικές αναφορές.
** Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα τη ευρείας καμπάνιας μέσω των social media που ενημερώνουν τις διαφημιστικές εταιρείες για τη διαφημιστική προβολή νεοναζιστικού κόμματος από το κανάλι. Οι περισσότερες εταιρείες απάντησαν στους χρήστες του twitter πως θα το ελέγξουν.

** Το «Ράδιο Ένταση» που εξέπεμπε με χαμηλή ένταση στους 100,6 μεγάκυκλους σίγησε μετά από μήνυση που του έκανε ο ΣΚΑΙ. Ο αυτοδιαχειριζόμενος σταθμός καταγγέλλει την ιδιοκτησία του και αποκαλύπτει πως κρατά «βουβή» τη συχνότητα από την Πάρνηθα σαν να είναι τσιφλίκι του.
** Την πήρε την πρώτη αντιμνημονιακή απόφαση του το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Κόντρα στις εντολές της τρόϊκαςριστοδουλίδου, αποφάσισε να δοθεί δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους του οργανισμού. Και παράλληλα να αρχίσει διαχειριστικός έλεγχος όλων των πράξεων του ΕΔΟΕΑΠ για την τελευταία 5ετία.
** Αυξάνονται τα κρούσματα επιθέσεων εναντίον των αθλητικών συντακτών χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος. Η 15λεπτη στάση εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία έσπασε από τον ΣΚΑΙ και σε αυτό το σταθμό έγινε η νέα επίθεση εναντίον του αθλητικού συντάκτη του Γιώργο Τσέλικα.
** Τη στάση εργασίας έσπασε και το αθλητικό κανάλι Nova Sport και μάλιστα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συντακτών του. Προφανώς οι συντάκτες εκεί είναι υπέρ των επιθέσεων οπαδών…
** Σοβαρή εξέλιξη θα είναι η τυχόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Βίκτωρα Ρέστη και του OTE TV για την παραχώρηση της συχνότητας του Music FM. Όπως έγραψε το «Παρόν» ο ΟΤΕ TV θέλει τη συχνότητα για τη δημιουργία αθλητικού ραδιοφώνου.
** Η αλλαγή φυσιογνωμίας του περιοδικού της «Ραδιοτηλεόρασης» θα συζητηθεί τελικά και στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε στον υφυπουργό ΜΜΕ Σίμο Κεδίκογλου ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης.
** Νέο διαγωνισμό για τη διαφημιστική προβολή της ανακοίνωσε η ΕΡΤ. Με προϋπολογισμό 600 χιλιάδες ευρώ για ένα έτος η ΕΡΤ ζητά εταιρεία που θα τη διαφημίζει με ανταλλαγή διαφημιστικού χρόνου.
** Τη δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.mignatiou.com απέκτησε ο ανταποκριτής του Mega στην Αμερική, Μιχάλης Ιγνατίου.

** Δεν γνωρίζει κρίση η συνδρομητική τηλεόραση. Αντιθέτως όλες οι έρευνες καταδεικνύουν αύξηση των πωλήσεων σε αποκωδικοποιητές. Σύμφωνα με έρευνα της Infonetics η παγκόσμια αγορά σε set-top box θα φτάσει τα 26 δισεκ. δολάρια το 2017.
** Στροφή στην παρέμβαση του στο πολιτικό σκηνικό επιχειρεί η τηλεόραση του Alpha όπως προκύπτει από την απόφαση του να μεγαλώσει τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων του καναλιού. Τόσο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων στις 12.00 όσο και το βραδινό, αυξάνουν τη διάρκεια τους κατά μισή ώρα. Το κεντρικό δελτίο με τον Αντώνη Σρόϊτερ θα αρχίζει καθημερινά στις 6.30 το απόγευμα. Παράλληλα το κανάλι άνοιξε πάλι τα τηλε-παράθυρα του δελτίου επιλέγοντας να ασκήσει σε αρκετά θέματα της πολιτικής ατζέντας αντικυβερνητική πολιτική. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και δυο ενημερωτικές εκπομπές, άλλη μια απόδειξη της πολιτικής στροφής του Alpha. Αίσθηση ωστόσο έκανε την περασμένη εβδομάδα η παραίτηση του Λαυρέντη Αλβέρτη, από το γκρουπ των εταιρειών του Δ. Κοντομηνά. Η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν αυτό σχετίζεται με τα οικονομικά ζητήματα του γκρουπ.
** Βρέθηκε όπως όλα δείχνουν φόρμουλα συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδας με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος μέσω της συχνότητας του 4E, το οποίο εκπέμπει και ψηφιακά ως περιφερειακό κανάλι στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dogma.gr, που ασχολείται με εκκλησιαστικές ειδήσεις, οι συζητήσεις για τη δημιουργία μεγάλου καναλιού της Εκκλησίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η αδελφότητα της «Αγίας Λυδίας» στη Βόρεια Ελλάδα που κατέχει το κανάλι 4 Ε θα δώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος το 3% των μετοχών της εταιρείας και έτσι θα αποκτήσει δικαίωμα για πρόγραμμα διάρκειας τριών ωρών καθημερινά.
** Αδειάζει το κτήριο του Star Channel στην Κηφησιάς. Η διοίκηση του καναλιού μετά από μια ακόμη κόντρα με τους τεχνικούς, ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο την οικειοθελή απομάκρυνση όλων των παλαιών εργαζομένων του σταθμού. Ζητά να αποχωρήσουν όσοι προσλήφθησαν ως το 2001 με αποζημίωση 4 μισθών συν 5.000 ευρώ, όσοι προσελήφθησαν ως το 2007 με αποζημίωση 3 μισθούς και έξτρα μπόνους 2.500 ευρώ και όσοι προσελήφθησαν έως το 2010 αποζημίωση 2 μισθών.


Πηγή: Ποντίκι, Αυγή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: